Açlık otuna dikkat!

Hızlı kilo vermek isteyenler tarafından sıkça kullanılan açlık otu ile ilgili uzmanından uyarı geldi. Beslenme ve Diyet uzmanı Öznur Akgöz, asıl etkisini müsilden alan açlık otu için, “Hızlı kilo vermek çok sağlıklı değil ancak yeterli ve dengeli beslenmenin yanında isteyenler tarafından tüketilebilir. Günlük tüketim miktarı çok önemli. Kaşıntı, kurdeşen, spazm, karın ağrısı gibi yan etkilere neden olabilir. Müsil etkisi bağırsakların bir anda boşalmasına neden olacağı için sıvı kaybı yaşanabilir” dedi.

Haberler 18.01.2021 - 00:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Afrika ve Asya gibi ülkelerde uzun yllardr kilo ve barsak hareketlerinin kontrolü için kullanlan açlk otu, hzl kilo vermek isteyenler tarafndan tercih ediliyor. Türkiyede erkek sinameki ve deve gözü gibi isimlerle anlan bu bitki için Beslenme ve Diyet Uzman Diyetisyen Öznur Akgözden uyar geldi. Bitkinin bilinçsiz kullanlmasnn birçok yan etkisi olabileceini ifade eden Akgöz, Yaplan çalmalar bu bitkinin yalarn sindirilip emilmeden dkyla atld ve bu ekilde de kilo kontrolü saladn ortaya koymu. Bitkinin antioksidan etkisi olduu ve kan ekerinin düzenlenmesinde etkisi olduu biliniyor ancak kantlar çok yeterli deil. Zayflamak için böyle otlar yerine salkl ve dengeli beslenme yaplmal ve bunun yannda da baz bitki çaylarndan takviye alnmaldr. Biz genelde yeil çay, beyaz çay, kiraz sap, rezene ve papatya gibi çaylar tavsiye ediyoruz. Bunun yannda sinameki, açlk otu gibi çaylarn tüketilmemesi, tüketilecekse günde 1-2 fincandan daha fazla tüketilmesini tavsiye etmiyoruz diye konutu.

SIVI KAYBI GÖRÜLEBLR

Açlk otunun kant, ürtiker, spazm, karn ars gibi birçok yan etkisi olabileceini belirten Akgöz, Müsil etkisi barsaklarn bir anda boalmasna neden olmakta ve bununla birlikte sv kayb geliebilir. Yetersiz beslenme görülebilir. Hzl kilo vermek çok salkl deil ancak yeterli ve dengeli beslenmenin yannda isteyenler tarafndan tüketilebilir ifadelerini kulland.

KULLANIMI 1 HAFTADAN UZUN SÜRMEMEL

Açlk otunun 1 haftadan fazla kullanlmamas gerektiine dikkat çeken Akgöz, 1 hafta içerisinde de her gün deil 2 ya da 3 kez kullanlmaldr. Bu tarz çaylar günde 2 fincandan daha fazla tüketmemek gerekir. Tüketecek olan grup günde 1 fincan kaynam suyun içerisine 5-6 adet bu ottan ilave edip, 5 dakika demledikten sonra tüketebilir dedi.

BU KLER DKKAT

Özellikle 12 ya altndaki kiilerin, gebelerin ve emzirme dönemindeki kadnlarn bu bitkiyi kullanmamas gerektiini vurgulayan Akgöz, sözlerini öyle sürdürdü:

Karacier ve böbrek yetmezlii olan hastalar, düük tansiyonu olanlar yada hipoglisemiye neden olabilecei için eker hastalar tarafndan kullanlmamaldr. Kullanacaksa da çok dikkat edilmelidir. Ülseratif kolitgibi iltihabi barsak hastal olan, apandisiti olan ve dier barsak hastalklar olan kiiler tarafndan da tüketilmemelidir.

Ana Sayfaya Git