“Açlıktan ölüyorum” diyorsanız…

Sofradan henüz iki saat önce kalkmanıza rağmen kendinizi aniden buzdolabı önünde mi buluyorsunuz? Açlığınızı ancak tatlılar ve karbonhidrat ağırlıklı beslenerek mi giderebiliyorsunuz?

Haberler 26.09.2017 - 10:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve Diyet Uzman Özge Güne, kan ekerinin aniden dümesi sonucunda kriz halinde yemek yeme, özellikle de tatl yeme istei ortaya çktna dikkat çekerek, Kandaki glukoz miktar düen kiilerde beynin belirli bölgesine sinyaller yollanyor ve kii kendini yemek yeme isteiyle buluyor. Bu istei durdurmak için tüketilen tatllar veya fazla besin alm ise kontrolsüz kilo art, diyabet ve çeitli kardiovasküler hastalklara yol açabiliyor. Bu nedenle açlk krizlerinin önüne geçmek çok önemli diyor. Bu sorunu ortadan kaldrmann yolu ise ufak tefek beslenme deiiklikleri yapmak ve kendinizi aç brakmamaktan geçiyor. Beslenme ve Diyet Uzman Özge Güne, açlk krizlerini önlemenin yollarn anlatt, önemli önerilerde bulundu.

Kahvaltda proteini eksik etmeyin

Kahvalt günün en önemli öünlerinden biri. Bunun nedeni ise gece uzun süren açlktan sonra kan ekerinin taban seviyeye kadar inmesi. Dolaysyla hem metabolizmanz hareketlendirmek hem de gün içinde açlk krizleriyle karlamamak için güne kahvaltsz balamayn. Özellikle protein arlkl kahvalt etmeniz güne dinç balamanza yardmc olacaktr. Beyaz peynir, yumurta veya süt, kaliteli protein kaynaklar olarak güzel birer seçenek olabilir.

En az 2 kez ara öün yapn

Düzenli öün yapmak kan ekerinin gün içinde dengeli seyretmesine yardmc oluyor. Özellikle kahvalt, öle ve akam yemei olan ana öünlerini atlamamal ve en az 2 kez ara öün yaparak kan ekeri dengesini salamalsnz.

Cannz tatl istediinde meyve yiyin

Her eye dikkat etmenize ramen cannz hala tatl isteyebilir. Beslenme ve Diyet Uzman Özge Güne bu durumda ilenmi eker oran yüksek tatllar yerine, vitamin ve minerallerden zengin, posa içerii yüksek olan meyvelere yönelebileceinizi belirterek, Tabi ki meyvede de porsiyon kontrolü yapmanz önemli. Gün içinde 1-3 porsiyon arasnda meyve tüketmeniz yeterli olacaktr. 1 orta boy elma veya 4 tane kays veya 1 adet eftali veya 1 tane portakal ya da 15 adet üzüm bir porsiyon meyveye denk geliyor diyor.

Ceviz, fndk veya badem attrn

Ana öünlerinizden sonra ortalama 2-3 saat sonra mideniz kaznmaya, cannz bir eyler attrmak istemeye balayabilir. te bu kan ekerinizin verdii sinyal aslnda. Bu durumda magnezyum, fosfor, çinko gibi minerallerden zengin olmalarnn yan sra bitkisel ya içerikleriyle de midede uzun süre kalarak tokluk hissi veren ceviz, fndk ya da badem doru bir seçenek olacaktr. Ancak kalori almn azaltmak ve ya içeriini arttrmamak için çi olanlarn tercih edin ve 1 avuçtan fazla tüketmemeye dikkat edin.

Tam tahll ekmek tüketin

Tam tahll undan yaplan ekmekler beyaz ekmeklere göre, içeriklerindeki tahllar sayesinde midede daha uzun süre kalyorlar. Bu sayede de sindirim daha yava oluyor. Bu da kan ekeri seyrini dengeleyerek açlk krizlerini önlüyor.

Her ana öünde salata tüketin

Özellikle çi sebze grubundan olan besinlerin posa içerikleri yüksek oluyor. Dolaysyla kahvalt, öle ve akam yemekleri gibi ana öünlerde salata tüketmek aldmz posa miktarn arttrarak midenin boalma hzn yavalatyor. Bu durum da öünler arasndaki açlk kontrolünü salamamza yardmc oluyor. Eer salata sevmiyorsanz, lezzetlendirmek için 1 yemek kan geçmeyecek kadar zeytinya kullanabilirsiniz.

çubuk tarçnl yeil çay için

Beslenme ve Diyet Uzman Özge Güne özellikle ara öün zamanlarnda içeceiniz yeil çayn açlk duygunuzu bastrmanzda size yardmc olacan belirterek unlar söylüyor: Yeil çay ve tarçn insülin seviyesini dengeleyerek kan ekerinin aniden dümesini önlüyor. Ayrca tarçn aromatik etkisiyle eker isteinizin de önüne geçiyor

Tahl yulafyla ara öün yapn

Kaliteli karbonhidrat içeren proteinli bir ara öün sizi bekliyor. Bununda yannda tatl isteinizin önüne geçmi oluyorsunuz. Tahl ve proteinin birletii ara öünler kan ekeri dengenizi koruyarak tokluk hissi veriyor. Yulaf ve yourt ya da süt size yardmc olacaktr. 1 su barda süt içerisine 3 yemek ka yulaf ezmesi ilave ederek kartrn. çerisine ortalama 1,5 çay ka toz tarçn ilave edin. steinize göre 7-8 tane çi badem veya yarm muz veya herhangi bir meyve ilave edebilirsiniz.

Su içmeyi unutmayn

Yetikin bir kiinin kilo bana günlük 35 ml su içmeye ihtiyac var. Su ihtiyacmz karlayamadmz beynimiz kendini aç hissedip sinyaller verebiliyor. Eer su içmeyi sevmiyorsanz, suyu limon, elma dilimleri, salatalk ve nane gibi çeitli aroma vericilerle tatlandrabilirsiniz.

1 bardak kefir

Kefirin faydalar saymakla bitmez ama en önemli yararlarndan biridir tok tutucu olmas ve kan ekerini dengelemesi. Glisemik indeksi düük olan kefir içerdii proteinle birlikte midede uzun süre kalarak tokluk hissi veriyor ve kan ekerinin de daha yava yükselmesini salyor. Böylelikle yaanlan açlk krizlerinin önüne geçerek fazla besin ve kalori almn azaltyor. Tadndan holanmyorsanz, çeitli meyveler ilave ederek kefiri tatlandrabilirsiniz.

Ana Sayfaya Git