Ağız kokusu mide fıtığı belirtisi olabilir

Ağız kokusu, mide yanması ve ses kısıklıkları ile kendisini belli eden mide fıtığı, tedavi edilmediği takdirde reflüye de neden olarak hastalara zor bir süreç yaşatabiliyor. Ancak erken dönemde teşhis edilen mide fıtığı, laparoskopik yöntemlerle başarıyla tedavi edilebiliyor.

Haberler 31.01.2020 - 00:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Genel Cerrahi Uzman Doç. Dr. Fatih çiftçi, mide ftnn nedenleri ve tedavi yöntemleri hakknda bilgi verdi.

50 ya üzerindeyseniz dikkat!

Mide ft, mide ile yemek borusu arasndaki kaslarn zayflamas veya erimesi ile midenin yemek borusuna doru sarkmas eklinde ortaya çkmaktadr. Farkl nedenlerle birlikte midenin yukar ksmndaki kaslarn zayflk ve genilie meyilli olmas da mide ftna neden olabilir. Yani bu hastalk diyafram kasnn zayflamasyla ortaya çkmaktadr. Her yata görülebilen mide ft genellikle 50 ya ve üzeri kiilerde ortaya çkmaktadr. Mide ftna yol açan birçok neden vardr. Obezite, salksz beslenme nedeniyle sürekli kabz olmak, ileri yaa bal kas zayflamasnn ortaya çkmas, kronik sigara içicilii, genetik olarak bu hastala bedensel yatknlk, kaygl ve stresli yaam mide ftnn ortaya çkma ihtimalini artrr. Ar tama, hamilelik ve vücudu ar zorlama da nedenler arasnda saylabilir. Mide ft tedavi edilmedii takdirde baz hastalarda iddetli reflüye neden olabilir.

Belirtisiz balayabilir

Mide ft çou zaman hiçbir belirti vermeyerek sinsi bir ekilde ilerler. lerleyen dönemlerde de u belirtilerle kendisini gösterebilmektedir:

Az kokusu,

Midede ve göüs arkasnda yanma, ekime

Yemek esnasnda boazda ve yemek borusunda taklma hissi

Gece yüksek yastkta yatma ihtiyac,

Öksürük krizleri, ses kskl

Ani geirmeler

Arlk kaldrrken, eilirken, dklamada göüs kafesi arkasnda yanma, ar

Gda artklarnn aniden aza gelmesi

Paraösefagial tipte mide kanamas, kanl kusma

Gece geç saatte yemek yemeyin

Gece geç saatlerde yemek yememek ya da tok karnna yüzmemek mide ft için önlemdir. Kabzl da önleyen lifli gdalarla beslenilmelidir. Ar ilerde çalanlar ergonomik açdan tedbirli olmaldr. Gebe olanlar beslenmelerinde arya kaçmamaldr. Alkol, sigara, kahve, çikolata, asitli yiyecek ve içecekler, ar yal gdalar, acl, salçal ve baharatl gdalar mide kapakçn gevetir. Yatmadan 2 saat önce gda alm durdurulmaldr. Bunlara kar dikkatli olunmaldr. Stresten kaçnmak da çok önemlidir.

Hastalar ksa sürede iyileiyor

Mide ft tedavisi reflü tedavisine benzer. Belirtilmi bir ilaç tedavisi bulunmamaktadr. Kiinin diyetine dikkat ederek mide saln korumas çok önemlidir. Laparoskopik kamera ameliyatyla teknolojik gelimelerin nda, hastalar tedavi olabilmektedir. Bu ekilde yaplan mide ft ameliyatyla kiiler ameliyat günü veya ameliyattan bir gün sonra taburcu olabilmektedir. Bu teknikte minik deliklerden girilerek ftklaan ksm tamir edilmekte ve üzerine gerekirse yama konulmaktadr. Takiben fundoplikasyon denilen mide kapa yapma ilemi laparoskopik kamera eliinde gerçekletirilmektedir. Ameliyatn baar oran yüzde 90n üzerindedir.

Mide ftnda ameliyat gerektiren durumlar

Baz durumlarda mide ft acil olarak ameliyatla tedavi edilmelidir. Ameliyat olmas gereken durumlar öyle sralanabilir:

Mide içerisindeki asit, yemek borusu iç ksmn döeyen epitelde hasara neden olur. Bu durum kronikleirse, yemek borusunda Barrett olarak isimlendirilen ve kansere dönüme olasl olan deiiklikler ortaya çkar. Bu durumda kesin ameliyat önerilir.

Ömür boyu ilaç kullanmak istemeyen hastalar ameliyatla tedavi edilebilir.

Mide ftnn baz türlerinde ftk boulmas oluabilir. Böyle durumlarda reflünün iddetine bakmadan acil ameliyat gerekir.

Doum kontrol ilaçlar, tansiyon, kemik erimesi ilaçlar ve ar kesiciler reflüyü tetikler. Bu ilaçlarn kesilmesinin mümkün olmad durumlarda ameliyat gerekir.

Kilo vermekte zorlanan, stresli ortamlarda yaayan, devaml ilaç kullanmakta zorlanan reflü hastalarnda ameliyat, bir seçenek olarak düünülmektedir.

Ana Sayfaya Git