Ağız kokusunu gidermek için neler yapılmalı?

Ağız kokusu problemi, boğaz ve diş sorunlarından kaynaklanabileceği gibi sindirim sistemindeki sorunlardan dolayı ortaya çıkabiliyor. Akciğer ve böbrek hastalıklarının da ağız kokusuna yol açabildiğini belirten Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. A. Murat Koca, mide ve sindirim sistemi rahatsızlıklarında çürük yumurta kokusu, böbrek rahatsızlığında ise amonyak benzeri koku oluştuğunu ifade ediyor. Op. Dr. A. Murat Koca, ağız kokusunu önlemek için tüketilen su miktarına dikkat edilmesini, mide asidini yükselten gıdalardan uzak durulmasını ve mutlaka bir uzmana danışılmasını tavsiye ediyor.

Haberler 28.04.2022 - 01:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Genel Cerrahi Uzman Op. Dr. A. Murat Koca, mide ve sindirim sistemi kaynakl az kokusu ile ilgili deerlendirmelerde bulundu.

çürük yumurta kokusuna dikkat

Az kokusu probleminin boaz ve di sorunlarndan kaynaklanabilecei gibi sindirim sistemindeki sorunlardan da ortaya çkabildiini belirten Genel Cerrahi Uzman Op. Dr. A. Murat Koca, Akcier ve böbrek hastalklar da az kokusu nedeni olabiliyor. Mide ve sindirim sistemi kaynakl az kokularnda karakter genelde çürük yumurta kokusu gibidir. Bunun nedeniyse midede oluan ar asitten dolay ortaya çkan sülfürdür. Özellikle helikobakter pilori, hem gastrit hem ülser hem de bunun olumasn tetikler. Amonyak gibi koku varsa böbrek rahatszl düünülmeli. dedi.

te az kokusuna yol açan mide rahatszlklar

Genel Cerrahi Uzman Op. Dr. A. Murat Koca, az kokusu nedeni olabilecek mide ve üst sindirim sistemi rahatszlklarn öyle paylat:

- Helikobakter pilori dengesi bozulunca gastritler, ülserler ve ikyetler ortaya çkar. laç ve diyetle tedavi edilince iyileir,

- Reflü hastaln tetikleyen gdalardan sonra oluan ikayetler içinde az kokusu önemli bir yer tutar. Reflü de geirmelerle daha fazla koku ortaya çkar. Ayn zamanda kiide helikobakterde beraber olunca ikayetler daha da artar. yi bir ilaç ve diyet tedavisiyle sorun çözülebilir; gerekli durumda ameliyatta yardmc olur,

- Safra kesesi çalma bozukluu, talar alnm olmas hazmszlk ve az kokusu yapabilir,

- Mide sinirlerinde sorun nedeniyle boalmasnn çok yava olmas nedeniyle gastroparezi,

- Pilor Stenozu: Mide çk kapakçnda sorun ve daralma olmasdr. En sk bebeklerde görülür. Kusma, dehidratasyon ve az kokusu olur,

- rritabl barsak sendromu, barsaklarda faydal bakterilerin saylarnn çok artmas ve büyümesi az kokusu yapabilir. Antibiyotik ve diyet tedavisi faydal olur,

- nce barsaklarn crohn, çölyak gibi baz hastalklar emilim bozukluu yaparak az kokusuna neden olabilir,

- Sindirim sistemi iltihap ve parazit hastalklar da (gigardiasis) geirme ve az kokusu yapabilir.

Az kokusunu önlemek için ne yaplmal?

Mide ve üst sindirim sistemi kaynakl tüm bu hastalklarn az kokusu nedeni olabileceini belirten Genel Cerrahi Uzman Op. Dr. A. Murat Koca, Hatta kanser belirtisi bile olabilir. Baz tedbirler az kokusunu geçirebiliyor veya azaltabiliyor ama mutlaka bir uzmana danlmal. dedi ve az kokusunu önlemek için tavsiyelerini öyle paylat:

- Mide asidini yükselten gdalardan uzak durulmal,

- Tüketilen su miktarna dikkat edilmeli

- Probiyotik tüketilmeli,

- Mide ve sindirim sistemini dengeleyici ve rahatlatc bir diyet uygulanmas az kokusu ikayetini rahatlatabilir veya geçirebilir ancak mutlaka tan konulmal ve ona yönelik tedavi yaplmal.

Ana Sayfaya Git