Ağız sağlığı böbrek sağlığını etkiliyor

Diş Hekimi Zafer Kazak, ağızdaki bakterileri ağız sağlığını etkilediği gibi böbrekler başta olmak üzere diğer organların sağlığını da çok etkilediğini söyledi. Kazak, “Diş eti iltihabı ve diş çürüklerinin ağızda meydana getirdiği bakteriler, böbreğe yerleşerek çeşitli enfeksiyonlara yol açabiliyor” dedi.

Haberler 25.02.2018 - 12:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Di çürüünün ve di eti hastal plak oluumundan kaynaklandn anlatan Di Hekimi Zafer Kazak, eker ve niastal yemekler plakla reaksiyona girerek asitlerin serbest kalmasna neden olur. Bu asitler diin sert minesini ypratr ve oyuklar oluturarak diin çürümesine yol açar. Biriken plaklar zamanla sertleerek dieti hastalna yol açar. Bunun dnda böbrek hastalklar gibi sistemik hastalklar da dieti hastalna yol açabilir. Di çürüü ve dieti hastalklar zaman içinde az içinde bakteri oluumuna neden olur. Azdaki çürük, kan yolu ile böbreklere yaylabilir ve hastalklara yol açabilir. Az içerisinde birtakm mikrobiyal organizmalarn sindirim sistemine geçmesi, insan salnda önemli bir rol oynamaktadr diye konutu.

BÖBREK VE DYALZ HASTASI

Di Hekimi Zafer Kazak, yaplan aratrmalarda böbrek ve diyaliz hastalarnn birçounda di eti ve dier az hastalklarna rastlandn ifade ederek, Azda bakteri birikimi enfeksiyona neden olabilir. çünkü böbrek hastal olan kiilerin baklk sistemleri zayflad için enfeksiyonlara daha yatkndr. Böbrek rahatszl olan hastalarda çene kemii kayb ortaya çkabilir. Kalsiyum dengesizlii, zayflayan kemiklerdeki kalsiyum kaybn artrabilir. Zayf kemikler dilerin köklerinin gevemesine ve dilerin dümesine yol açabilir. Kemik kaybn önlemeye yardmc olmann en iyi yolu, kalsiyum ve fosfor düzeylerini olmas gerektii seviyelerde tutmaya çalmaktr. Di hekiminizi tedavi öncesi varsa böbrek ya da diyaliz hastalnz konusunda bilgilendirmelisiniz. Böbrek hastalar, herhangi bir di rahatszl olduunda, tedavi süresiyle ilgili ürolounu da bilgilendirmelidir. Doktorunuz enfeksiyona kar korumaya yardmc olmak için tedavi öncesinde antibiyotik kullanmn önerebilir.

AIZ ç BAKTERLER

Hemodiyaliz hastalarnda di çekimi gibi dental ilemler, diyaliz ileminin olmad günlerde yaplmaldr. Böbrek nakli durumunda enfeksiyonlar önlemek için hem donörün hem de hastann di eti hastal ve di çürüü gibi rahatszlklar tedavi edilinceye kadar ertelenir. Saln azdan baladn unutmamak gerekir. Az içi bakteriler vücuttaki birçok organn rahatszlanmasna neden olabilir. Yine baz hastalklarn ilk belirtileri de ilk olarak azda görülmeye balanabilir. Bu yüzden, az ve di salna her zaman özen gösterilmeli ve düzenli olarak di muayenesi yaptrlmaldr. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git