Ağız yapısını bile değiştirdi

Kovid-19 geçirenlerin diş yapılarında olumsuzluk, diş eti sorunları, dilin şekli ve renginde değişikliklerin baş gösterdiğini söyleyen Diş Hekimi Arzu Yalnız Zogun, “Pandemyle ağız içi kistler, enfeksiyon, kanama, 20 yaş diş sorunları da hiç olmadığı kadar arttı. Özellikle strese bağlı gelişen diş sıkmaları aşınmaya neden oluyor. Aşınmış dişler ise iki çene arasındaki ilişkiyi bozar ve ağız yapısını değiştirir. Mutlaka doktora gidip, röntgen çektirin” dedi.

Haberler 07.05.2021 - 01:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Di Hekimi Arzu Yalnz Zogun, az salnn önemine dikkat çekerek, pandemi döneminde di eti kanamalar, di kayplar, dildeki deiikliklere yönelik bilgi verdi. Bir hastann azna bakarak o kiinin hayat kalitesini, hastalk geçmiini, kiisel bakm gibi farkl konular çok rahat bir ekilde anlayabildiklerini belirten Zogun, bol su içmeyi, dileri düzenli frçalamay ve salkl beslenmeyi önerdi.

STRESE BALI D SIKMALAR YÜZDE 95LER BULDU

Baklk sistemi düünce ortaya çkan problemlere dikkat çeken Zogun, En büyük etkiyi di etlerinde gördük. çürük balangçlarn yine bir nebze göz ard edebiliriz ama di etlerindeki ve kemikteki ykmlar çok dikkat çekici. Kovid-19 geçirmi birçok hastann di etlerinde iltihapl doku olutuunu gördük ve çok fazla di skma rahatszl ile karlatk. Hastalarn yüzde 90-95inde bu hastal görüyoruz, pandemiyle di skmann iddeti artt diye konutu.

KOVD-19 GEçREN HASTALARDA D KAYIPLARI

Di skmann ba arlarna neden olacan hatrlatan Zogun, Kaslar kaslr bir süre sonra da dilerde anma meydana gelir. Strese ve di etindeki problemler, di eti kemiinin çekilmesine ve destek dokunun azalmasna neden olur. Böyle olunca da dilerde sallantlar ve krklar meydana gelir. O yüzden di kayplar da artt. Dileri ya salland için ya da krld için çekiyoruz ifadelerini kulland.

MUTLAKA RÖNTGEN çEKTRN

Anm dilerin iki çene arasndaki ilikiyi bozacan ve az yapsn deitireceini aktaran Zogun, Ya ilerledikçe alt çene biraz daha öne gelir. Bu yüz tipimizi de etkiler. Kovid-19 geçiren her hasta mutlaka doktora gidip, röntgen çektirerek, di eti muayenesi yaptrsn dedi.

HASTA KAYETLER

Arzu Yalnz Zogun, Bize gelen hastalar, sanki dileri dökülüyormu hissine sahip, di etlerinde yanma hissi olduunu ve çürük varm gibi ar çektiklerinden ikayet ediyor. Akllarna Kovid-19 gelmiyor ama bu problemler ona bal geliiyor. Kovid-19 geçiren hastalarda en büyük sorun kann phtlamasna bal di eti ve kemiin beslenememesidir. Böyle olunca az için canlanma ve yenilenme olmuyor. Di kökünde bir kist varsa bu dönemde büyür diye konutu.

DLN RENG DE DET

Dil ile di etlerinin tükürük ve onun içindeki proteinlerle balantl olduunu söyleyen Zogun, Baklk sisteminin dütüünü direkt azdan anlayabiliyoruz. Kovid-19 geçiren hastalarda tükürük deitii için, dilin üstündeki hassasiyet ve silyalarn (küçük tüyler) dengesi bozulmu. Benim hastalarda gördüüm dil üzerindeki deiik renklerdir. Herkesin dilinin görüntüsü kendine özeldir. ekil ve renk olarak bir deiiklik varsa bilin ki baklnzda, hormonlarnzda bir tuhaflk vardr. Hastalarda kurulua bal olarak dil savunmaya geçiyor. Savunmayla oluan tepkiler görüntüye de yansr. Hastalar mutlaka dilin görüntüsüne, rengine dikkat etsin. Böyle olursa bol su tüketin. Normal beslenmeye de geçince dilin görüntüsü ve rengi eski haline döner ifadelerini kulland.

D ETNDEK KANAMA VE DLDEK YANMA 6 AYDA GEçT

6 ay önce Kovid-19 geçiren 31 yandaki dans eitmeni Bayram Kandemir ise kuruluk, dildeki yanma ve di etindeki kanama ikayetleriyle Zogunun kapsn çalm ve Kovid-19u hafif atlattn fakat tat ve koku kayb yaadn söyleyerek, Di etlerim olduundan fazla kanamaya balad. Bu süreçte dilimde yanma da oldu. Arzu Hanm, dilerimi temizledi. Dillerimi düzenli frçalamaya özen gösterdim, fazla su tükettim. Yediklerime dikkat ettim, böylece atlattm. 6 ay oldu daha yeni yeni geçiyor dedi.

Ana Sayfaya Git