Ağrı kesici düşman mı?

Anne adaylarının gebelik sürecinde en çok endişe ettiği konuların başında mevsimsel enfeksiyonlara bağlı ilaç kullanımı geliyor.

Haberler 10.03.2022 - 00:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gebelik sürecinde sklkla kas -eklem arlarnn ve ba arlarnn yaandn belirten Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Prof. Dr. Yücel Karaman, mevsim geçilerinde enfeksiyon riskinin arttn ve gebelik sürecinde ar kesici kullanmnn doktor kontrolü elinde yaplmas gerektiini vurgulad.

Gebelik sürecinde kullanlan baz ilaçlar, bebek sal için belirleyici bir rol oynuyor. Dolaysyla anne adaylarnn, hamilelik süresinde daha dikkatli olmalar gerekiyor. Anne adaylarnda sklkla karlalan mide yanmas, ba ars, idrar yolu enfeksiyonlar ya da eker hastal gibi durumlarda doktor kontrolü eliinde ilaç tedavisine balanyor. Bu kapsamda mevsimsel enfeksiyonlar ve hamilelie özgü arlara bal olarak ilaç kullanmna dikkat edilmesi gerektiini belirten Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Prof. Dr. Yücel Karaman, Gebelikte kullanlan her ilaç güvenli deildir. çünkü annenin azdan ald her besin, bebee de geçmektedir. Dolaysyla hamilelikte ilaç kullanmn snrlandrmak zorunda kalyoruz. Gebelik boyunca kullanlan ilaçlar kimi zaman çocuklarda dikkat eksiklii, otizm gibi belirtilere sebep oluyor. Bu yüzden gebelikte ilaç kullanm çeitli riskleri de beraberine getiriyor diye belirtti.

ARI KESCLER SANDIIMIZ KADAR MASUM DEL

Hamilelik döneminde birçok anne adaynn iddetli arlarla ba etmek zorunda kaldnn altn çizen ve gebelikte zararsz saylabilecek ar kesici türlerinin parasetamo veya asetominofen türevi ilaçlar olduunu söyleyen Prof. Dr. Yücel Karaman, Birçok ar kesici, bebein hayati deerleri üzerinde tahmin edildiinden daha fazla rol oynuyor. Baz ar kesici gruplar kan sulandrarak ar kanamalara neden olabilir. Hatta özellikle gebeliin 34. haftasndan itibaren bebein suyunda azalmaya duktusarteriozus olarak adlandrlan damarn kapanmas sebebi ile bebein beklenmedik bir ekilde yaamn yitirmesine kadar yol açabilir. Dolaysyla alnacak her ilaç, doktorun bilgisi ve önerisi dahilinde alnmal, riskler hep göz önünde tutulmaldr diye belirtti.

ANTBYOTKLER NE KADAR GÜVENL?

Ar kesiciler bata olmak üzere enfeksiyonlara bal olarak kullanlan antibiyotiklerin gebelik sürecinde kritik bir öneme sahip olduunu belirten Prof. Dr. Yücel Karaman; drar yolu enfeksiyonlar, solunum yolu enfeksiyonlar, di tedavileri, sinüzit, apse gibi enfekte durumlar söz konusu olduunda ilaç kullanm zorunlu olabilir. Hamilelik dorudan antibiyotik kullanmna engel olmasa da hassas dengeleri salamak amacyla alnan antibiyotikler de tpk ar kesiciler gibi doktor kontrolünde olmaldr. Hatta tedaviye karar veren doktor, doum doktoru ile dirsek temasnda bulunarak bu karar vermelidir en önemlisi de en az zarar verme ihtimali olan antibiyotikler seçilmelidir dedi.

Ana Sayfaya Git