Ağrı kesiciler böbreğe zarar

Kovid-19 tedavisinde kullanılan ağrı kesicilerin akut böbrek hasarına neden olabileceği uyarısı

Haberler 09.09.2020 - 10:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Böbrek Vakf (TBV), Kovid-19 tedavisinde kullanlan ar kesicilerin akut böbrek hasarna neden olabilecei uyarsnda bulunarak, hastalktan korunmann önemine iaret etti.

Vakftan yaplan yazl açklamada görüleri yer alan Türk Böbrek Vakf Bakan Timur Erk, önceki yllarda Bilinçsiz Ar Kesici Kullanmay Kesin, Böbreklerinizi Tüketmeyin çarsyla bilinçsiz ar kesici kullanmnn böbreklere verdii zarara dikkati çektiklerini hatrlatt.

Aratrmalarla henüz kantlanmam ancak klinik tablolarla uzmanlarn ele ald konular arasnda yer alan youn ar kesici kullanmnn böbrekler üzerindeki etkisinin, Kovid-19dan korunmann önemini bir kez daha gözler önüne serdiini aktaran Erk, unlar kaydetti:

Bugün geldiimiz nokta gösteriyor ki koronavirüs tedavisinde maalesef ar kesicilerin önemi büyük. Tedaviden veya kullanlan ilaçlardan kaçnmak elbette mümkün deil, fakat hem kendi salmz hem aile bireylerimizin sal ve tüm sosyo-ekonomik hayatn etkilendii düünüldüünde, toplum sal için bir kez daha koronavirüs ile ilgili tüm önlemleri aldmzdan emin olmalyz. Alnacak en önemli tedbir, salk profesyonellerinin çarlarna uymak ve bulatan uzak durmaktr.

- Tedavinin seyrinde akut böbrek hasarlar görülmekte

Türk Böbrek Vakf Ahmet Ermi Diyaliz Merkezi Bahekimi Nefroloji Uzman Dr. Bilal Görçin de Kovid-19un en önemli belirtisinin miyalji denilen kas ve eklem ars olduunu belirterek, unlar paylat:

Hastal geçirenlerin ifadelerine göre, ar kesicilere ramen saçnn kökünden ayak trnana kadar iddetli ve geçmeyen arlar tanmlanmtr. Evdeki hastalara güçlendirilmi parasetamol ve kuvvetli romatizmal ar kesiciler veriyoruz. Yatan hastalarda ise bu ilaçlar damardan verilebilir veya morfine kadar uzanan ar kesiciler yaplabilir. Özellikle romatizmal ar kesiciler böbreklerde akut hasara neden olabiliyor. Kovidin kendisinin neden olduu akut böbrek hasar ve tedavide kullanlan antibiyotik, antiviral (Favipiravir) ve yüksek doz vitaminler ile ar kesicilere bal olarak tedavinin seyrinde akut böbrek hasarlar görülmektedir. Böbreklerde oluan bu hasar geçicidir. Kovidin dorudan böbrei bozduu veya kalc hasara yol açarak diyaliz gerektirdii henüz aratrmalarla bildirilmemi olsa dahi youn bakmda takip edilen hastalarn yüzde 80inde çeitli derecelerde akut böbrek hasar görülür.

Ana Sayfaya Git