Ağrılara son!

Uzun zamandan beri diz eklemi ağrısı çekmekte olan 3 hasta, Dicle Üniversitesi Hastaneleri Ağrı Kliniğinde Türkiye de ilk defa uygulanan bir yöntemle yapılan tedavi ile hasta 20 dakikada ağrılarından kurtuldu.

Haberler 18.03.2017 - 10:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gittikleri bir çok hastanede yaplan müdahale ve tedavilere ramen arlarndan kurtulamayan Murat Andan (42) ve kar-koca olan Faruk Temli (68) ile Halise Temli (64) isimli hastalar, en son bavurduklar Dicle Üniversitesi Hastaneleri Ar Kliniinde Türkiye de ilk defa uygulanan bir yöntemle yaplan kök hücre tedavisi ile arlarndan kurtuldular.

Bu uygulama, Ege Üniversitesi Tp Fakültesinden gelen Algoloji-Ar Uzman Prof. Dr. Can Eyigör ile Dicle Üniversitesi Hastaneleri Algoloji-Ar Uzman Doç. Dr. Haktan Karaman tarafndan gerçekletirildi.

Bugüne kadar gerçek kök hücre kullanlmyordu

Dicle Üniversitesi Hastaneleri Algoloji-Ar uzman Doç. Dr. Haktan Karaman uygulama ile ilgili yapt açklamada ; Kök hücre diye genellikle bu güne kadar hep kandan saflatrma yöntemi ile elde edilen ve PRP olarak isimlendirilen bir yöntem kullanlrd. Aslnda bu yöntem gerçek kök hücre içermediinden hastalarda umulan baar elde edilemiyordu. Bugün hastanemizde uygulanan bu yöntem ise hastann kendi karn bölgesinden özel aletlerle girilerek elde edilen ve özel bir cihazda saflatrlan gerçek kök hücreler (mezenkimal hücreler) kullanld. dedi.

Ar çeken hastalara umut olacak

Dr.Karaman, uygulamay Bu hücreler gerçek kök hücre olduklarndan dolay, enjekte edilen yerde ypranan dokulara dönüerek gerçek bir onarm salyor. Önemli bir yan etkisi de bulunmayan bu yöntemle, vücudun çeitli bölgelerinde ypranmaya bal gelien ve mevcut tedaviler ile bir türlü yüz güldürücü sonuçlar alnamayan arlarn giderilmesinde gerçek bir onarm saland için büyük umut dourmas bekleniyor. dediler. eklinde açklad

Türkiyede ilk uygulama

Ege Üniversitesi Tp Fakültesinden Diyarbakra gelen Algoloji-Ar Uzman Prof. Dr. Can Eyigör, Dicle Üniversitesi Hastanelerinde Türkiyede ilk defa yaplan uygulama ile ilgili yapt açklamada unlar söyledi; Rejeneratif Tp ( Yenileyici Tp) vücudun zarar görmü, yalanan veya hastalkl hücre, doku ve organlarnn, yenilenmesine ve yeniden canlanmasna olanak veren, hzla gelimekte olan yenilikçi tp teknolojisidir. Kök hücrelerin yüksek farkllama yetenei, düük immünojenite ve immün basklayc özellikleri nedeniyle Yenileyici Tp uygulamalar tbbn çok çeitli alanlarnda kullanlabilmektedir. Bugün artk uygulama alanlarndan biri de algoloji ar tedavisi olmutur.

Kök Hücre Nedir?

Dr. Eyigör kök hücreyi öyle açklad Baz dokularda bulunan ve gereksinim halinde pek çok hücreyi oluturarak yaamn devamn salayan, farkl dokulara dönüebilme potansiyeli olan hücrelere kök hücre denir. Kemik ilii bilinen en eski ve en zengin mezankimal kök hücre kayna olsa bile organizmada yaygn ekilde bulunan ya dokuda kök hücre kayna olarak etkin bir biçimde kullanlmaktadr.

Ya dokudan kök hücre elde edilmesi

Prof. Dr. Can Eyiör açklamalarna öyle devam etti ; Ya dokudan kök hücre elde edilmesi, kemik iliine göre daha kolay, daha az can actc ve daha yüksek verimle gerçekletirildiinden dolay son yllarda sklkla tercih edilmektedir. Ya dokusunun kullanlmasnn nedenleri, kolay elde edilebilir, çok az red edilebilir, çok farkl hücre tiplerine farkllaabilir, gibi çok muazzam karakterlere sahiptir. Hastadan can actmayan minicik aletlerle büyük miktarlarda ya dokusu kökenli kök hücre elde etmek mümkündür. Kök hücreler sentetik maddelerde olduu gibi alerji yada baka bir sorunlara neden olmazlar. Sonuçta bu uygulamada kullanlan kiinin kendi öz hücrelerinin olmas kullanmlarn cazip hale getirmektedir.

Uygulama nasl yaplr

Uygulama hastann bilinci tamamen açk olduu bir ekilde yani narkoz vermeden sadece lokal uyuturma ile yaplr.

Hasta yüz üstü olacak ekilde yatrlr ve tüm karn antiseptik solüsyonla steril hale getirilir.

Cilt alt ya dokusu özel çok ince bi ine yardmyla lokal anestezik ilaçla uyuturulur. Bu uyuturma ayn zamanda yadokusunun daha kolay aspire edilmesini ( alnmasn) salar yeterli anestezi salandktan sonra özel bir ine ve ineye bal enjektör ile ya dokusu toplanr. Toplanan bu ya dokusundan kök hücreler özel bir kitle damtlr. Damtlana sv ksm santrafüj cihaz kullanlarak konsantre edilir. ( yaklak 10 kat) . Yaklak olarak 10 ml ya dokusundan 1 ml konsante kök hücre sv ksm elde edilir. Genellikle tek bir ekleme yaklak 3 mL konsante kök hücre enjeksiyonu tedavide yeterli olmaktadr.

Ya dokusundan kök hücre toplanmas, ya doku içindeki rejeneratif projenitör kök hücre izolasyonuna enzimattik olmayan yöntemle kapal sistemle 20 dakika içinde izolasyonuna olanak salayan bir tbbi cihaz kitiyle yaplmaktadr.

Daha sonra elde edilen kök hücre konsantrasyonu tedavi edilecek bölgeye lokal anestezi altnda zerk edilir.

Ana Sayfaya Git