Ağrınız devam ediyorsa dikkat!

Kulak ağrısı her yaş grubunda görülebilen ve son derece rahatsız edici bir problem. Aynı zamanda işitme kaybı, kaşıntı, çınlama, dolgunluk hissi, kulakta akıntı gibi yakınmalar da ağrıya eşlik edebiliyor.

Haberler 27.02.2018 - 09:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kulak, Burun ve Boaz Hastalklar Uzman Doç. Dr. Aras envar, kulak arsnn önemsenmedii taktirde daha önemli sorunlara yol açabileceini, özellikle devam eden arlarn mutlaka ciddiye alnarak aratrlmas gerektiini vurguluyor. Doç. Dr. Aras envar, kulak arnn altnda yatan 8 önemli nedeni ise öyle sralyor...

Orta kulak enfeksiyonu

Özellikle çocuklarda kulak arsnn en sk nedenini orta kulak enfeksiyonlar oluturuyor. Genellikle nezle, grip, anjin gibi üst solunum yollar enfeksiyonlarn takip eden günlerde ortaya çkan kulak arsna ate, aknt, iitme kayb da elik edebiliyor. Hekim kontrolünde antibiyotik tedavisi gerektiren ar birkaç saat ile bir gün içinde azalp geçebiliyor. Ancak bu dönem içinde özellikle çocuklarn rahatlamasnn ebeveynler açsndan aldatc olmamas ve antibiyotik tedavisine en az 10 gün devam edilmesi önem tayor.

Orta kulakta sv birikmesi

Bir baka kulak ars sebebini de orta kulakta sv birikimi oluturuyor. Özellikle 2-7 ya arasndaki çocuklarda sk karlalyor. Bir çeit kulak iltihaplanmas olan bu durumda arnn çok iddetli olmamakla birlikte zaman zaman tekrarlad gözleniyor. Orta kulakta sv birikmesiyle balayan bu durum iitme kaybna da neden olabilecei için önem tayor. Bu nedenle önce ilaç tedavisi, gerekirse de cerrahi tedaviye bavurmak gerekebiliyor.

D kulak enfeksiyonu

Kulakta ar yaratan bir dier önemli sorun ise d kulak enfeksiyonu. D kulak yolunu kaplayan derinin sk slanmas ve nemlilik olumasyla meydana geliyor. Bu nedenle, yüzme mevsiminin açlmasyla birlikte, özellikle de yaz aylarnda d kulak enfeksiyonlar artmaya balyor. iddetli ar ile kendini gösteren sorun antibiyotik ve lokal pansuman ile tedavi edilebiliyor. Ayrca, tedavi boyunca kulan slanmamas ve kuru tutulmas önem tayor.

Kulak salgsnn birikmesi

Kulak kiri denilen d kulak yolunun doal salgs baz durumlarda kulak yolunda birikip sertleerek arya neden olabiliyor. Doç. Dr. Aras envar, bu durumda kulan gliserinle yumuatlmas ve mutlaka bir uzman hekim tarafndan temizlenmesi gerektiine dikkat çekiyor. Ayrca kitleyi daha ileri itme ve kulak zarna zarar verme riski doabileceinden, kulak temizlii için pamuklu çubuklar kullanmak doru bulunmuyor.

Travmatik durumlar

Günlük yaam içinde karlalabilecek, kulak kepçesinin delici, kesici yaralanmalar, kepçenin donmas gibi kulaklara yönelik travmatik durumlar da arya neden olan etkenler arasnda sralanyor. Bununla birlikte, uçak yolculuu, dal gibi basnç deiikliklerine bal oluan barotravmalar da ksa ya da uzun süreli kulak ars yaratabiliyor. Uçan inii srasnda kulakta oluan ar ve tkanma çounlukla kendiliinden veya sk yutkunmayla geçebiliyor. Ancak genel olarak sebebe göre tedavi uygulanan travmatik durumlarda vakit kaybetmeden hekime bavurmak önem tayor.

Zona hastal

Herpes Zooster virüsü ile oluan ve zona diye bilinen viral enfeksiyonlar özellikle kulak kepçesi ve d kulakta yerleerek arya neden olabiliyor. Kant, kzarklk, çnlama ve ba dönmesinin de arya elik edebildii bu sorunun tedavisinde antiviral ilaçlardan yararlanlyor.

Farkl bölgelerde ortaya çkan hastalklar

Kulan duyu sinirlerinin kulak dndaki bölgeleri de uyarmas sonucu baka bölgelerdeki patolojilerden kaynaklanan arlar yaanabiliyor. Bunlara da yansyan arlar deniyor. Örnein ba ve boyunun herhangi bir bölgesinde arya neden olabilecek bir sorun yansyan kulak arsna yol açabiliyor. Ayrca, çene eklemi bozukluklar, di hastalklar, dieti sorunlar, boaz ve genizdeki hastalklar, grtlak sorunlar, kulak etrafnda deri, deri alt hastalklar, boyunda lenf bezleri ile ilgili sorunlar, reflü, boyun omurlar ile ilgili hastalklar, adale spazmlar da yansyan kulak arlarna neden olabiliyor. Özellikle ba, boyun ile ilgili bir tümoral hastaln erken tans bakmndan yansyan kulak arlarnda çok dikkatli olunmas ve vakit kaybedilmeden ayrntl muayene yaplmas gerekiyor.

Nöraljiler

Kulak ve çevresinin, boyun bölgesinin duyu sinirlerinden kaynaklanan nöralji ad verilen sinirsel kökenli kulak arlar genelde aniden balyor ve ksa sürede geçiyor. Kulak, Burun ve Boaz Hastalklar Uzman Doç. Dr. Aras envar, Ancak tekrarlayc özellikte ve iddetli yaanan ar, ani bir batma hissi ya da çakma eklinde de görülebiliyor. Bu hastalarda nörolojik muayene ve tetkikler sonucu medikal tedavi uygulanyor diyor.

Ana Sayfaya Git