'Ağustos ayında toplumsal bağışıklığa ulaşabiliriz'

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, hesaplamalara göre, dünyada bağışıklık kazanma süresinin 2022 yılının Mart ayı gibi görüldüğünü belirterek, "Haziran ayında aşılanma oranları artarsa günde 200 bin aşı yapılıyor; eğer 1 milyonun üzerine çıkarsak o zaman biz bağışıklığa dünya üzerinde erken ulaşan ülkeler arasına gireceğiz. Şu andaki veriler ile bizim ülkemizde toplumsal bağışıklığa ağustos ayının sonuna kadar ulaşacağız gibi görünüyor" dedi.

Haberler 31.05.2021 - 10:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Enfeksiyon Hastalklar ve Klinik Mikrobiyoloji Uzman Doç. Dr. Savaç, dünyada u anda toplam 1,8 milyar doz a yapldn belirterek, Hesaplamalara göre tüm dünyann baklk kazanma süresi 2022 Mart ay gibi görülüyor. Ama bizim ülkemiz çok avantajl konumda, biz dünyada alamada 10uncu sradayz. Haziran aynda alanma oranlar artarsa günde 200 bin a yaplyor eer 1 milyonun üzerine çkarsak o zaman biz bakla dünya üzerinde erken ulaan ülkeler arasna gireceiz. Amerika ve srailde 2020 Mart ayndan itibaren alnan saylara göre en düük vaka saylarndalar u an. Dolaysyla onlar doal bakla, toplumsal bakla doru ulam vaziyetteler. Ne yazk ki dünya genelinde aya ulaamayan ülkeler de olduu için genel dünyann bakla ulama süresi 2022 Mart ayn bulacak gibi görünüyor dedi.

AUSTOS SONUNDA ULAABLRZ

Doç. Dr. Savaç, Türkiyede toplumsal bakla ne zaman ulalabileceine ilikin, u andaki veriler ile bizim ülkemizde toplumsal bakla austos aynn sonuna kadar ulaacaz gibi görünüyor. Tabi ki a temininde herhangi bir sknt yaamazsak ve halkmz inanarak asn yaptrrsa. Biz sahada Amerika, ngiltere, srail verilerinde unu görüyoruz; Amerika verilerinde özellikle çok ciddi pik yaadlar, günlük 3-4 bin insan kayplar yaadlar; ama u anda insan kayplar sfra yakn boyutta. Ann bunda önemli etkisi olduu gözüktü. Ann yan etkileri yönünden de çok ciddi yan etkiler görülmedi, bizlere inanarak, güvenerek a zaman gelince mutlaka a yaptrmalar gerekiyor diye konutu.

KNC DOZ AININ 12 HAFTA SONRA YAPILMASI

Biontech asnn koruyuculuk orannn çok yüksek olduunu belirten Savaç, öyle konutu:

Uzun süre kalc baklk yant oluturabilecei yönünde ciddi veriler elde edilmeye baland. Bu anlamda hatrlatc doz (üçüncü doz) olarak Sinovac inaktif ay daha erken olabiliriz 6nc ayn sonunda; ama Biontech asnn 9-12 aya çekilebilecei yönünde yeni çalmalar çkmaya balad. kinci doz alar ne kadar geç yaplrsa aslnda antikor oluturma oran ve süresi uzayabilir ama bu konuda ciddi çalma yaplmas gerekir. Özellikle Biontech asnn ikinci dozunun 12nci haftada yaplmas yönünde baz görüler var. Antikor seviyesi, koruyuculuk oran arttkça 6-8-12 hafta sonra uygulanabilir mi diye saha çalmalar ile Bilim Kurulu tarafndan deerlendirilip, ona göre alama süreleri uzatlabilir. Halkmz bu konuda üphe etmesin, bunlarn hepsi bilimsel, gerçek veriler ile ortaya konulacak, açklanacak çalmalar olacaktr. Ama hedefimiz antikor seviyesini en yüksekte tutmak ve koruyuculuk süresini uzatmak. Dolaysyla eer ikinci doz ann 12 hafta sonra yapldnda daha çok koruduu ispat edilirse bu yönde a programlar yaplabilir.

AILARINIZI YAPTIRIN, KONSER YAPALIM

Doç. Dr. Savaç, a olmak istemeyen gençlerin ikna edilebilmesi için sanatçlarn da devreye girebileceine dikkat çekerek, unlar söyledi:

Özellikle konserler, tiyatro, sinema gibi toplu katlm olan toplantlar olsun, eitimler olsun; buralarda mutlaka al kiilerin bir araya gelmesi anlaml olacaktr. Gençleri tevik etmek için Alarnz yaptrn 15 gün sonra konser yapalm gibi sosyal olarak sanatçlardan da ciddi destekler alnabilir. Alarn yaptran kiilere ücretsiz konserler, sinemalar, gösteriler düzenlenebilir. Biraz da lml tevik edici noktalarda toplumu buluturmak anlaml olacaktr. Özellikle toplumda ön plana çkan sosyal sorumluluk projeleri de yapan Haluk Levent, Cem Ylmaz gibi örnekler de sanatçlarmz da alanan gençlere yaplacak gösteriler ile gençlerimizi aktif olarak a sürecine davet edebilirler. Bu da onlar olumlu yönde tevik eder.

Ana Sayfaya Git