“AIDS’le mücadele, Covid-19 etkisiyle durma noktasına geldi”

Öğr. Gör. ve İlk ve Acil Yardım Program Başkanı Özlem Demir, “Dünya genelinde zaten yetersiz hizmet alan ve korunmasız olan bazı ülkelerde HIV testi yapımı, AIDS’le mücadele ve bakım hizmetleri de Covid-19 etkisiyle durma noktasına geldi” dedi.

Haberler 01.12.2021 - 10:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Dünya Salk Örgütü tarafndan 1988 ylndan beri farkndalk yaratmak adna 1 Aralk Dünya AIDS Günü olarak tanmlam durumda. Eitsizliklere son verin. AIDSi bitirin. Salgnlar bitirin olarak belirlenen bu ylki kampanya çerçevesinde korunma yöntemleri ve farkndalk yaratmak için dünya çapnda pek çok etkinlik yaplyor. 1 Aralk Dünya AIDS Günü nedeniyle açklamalarda bulunan Ör. Gör. ve lk ve Acil Yardm Program Bakan Özlem Demir, dünya genelinde zaten yetersiz hizmet alan ve korunmasz olan baz ülkelerde HIV testi yapmnn, AIDSle mücadele ve bakm hizmetlerinin de Covid-19 etkisiyle durma noktasna geldiini söyledi.

Eitsizlik ve insanlarn hizmete ulaamamalar nedeniyle HIV in küresel bir salk krizi haline geldiine dikkate çeken Demir, Covid-19un HIV ile yaayan birçok insann hayatn daha zorlatrdn belirtti. Hizmette geride braklan gruplar arasnda maalesef çocuklarn çounlukta olduunu ifade eden Özlem Demir, 2020de Covid-19un etkisiyle önemli küresel hedeflere de ulalamad. Geçtiimiz yl Dünya Salk Örgütü, AIDS hastas olanlarn CovId-19dan hayatn kaybetme riskinin yüksek olduunu duyurdu ve örgütün yaynlad verilere göre, HIV virüsü ile enfekte olanlarn, Covd-19dan daha ar etkilendiini açklad dedi.

COVID-19 SALGININDA HASTA SAYISI 15 BIN 500 KISIYE ULASTI

Özlem Demir, 24 ülkede yaplan çalmada HIV bulam ve Covid-19 nedeniyle hastal ar geçiren, yatan ve tedavi gören hasta says 15 bin 500 kiiyi ulatna dikkat çekti. Ayn incelemede toplam vakalarn yaklak dörtte birinin hastanede yaamn yitirdiinin de tespit edildiini vurgulayan Özlem Demir, Dünya Salk Örgütünün (WHO) bu sonuçlar, HIV enfeksiyonunun hastaneye yat srasnda Covid-19un hem ciddi hem de kritik formlar ve hastanelerdeki ölümler için önemli bir risk faktörü olduunu gösterdi dedi.

TÜRKYEDE AIDS VAKALARININ YÜZDE 84Ü ERKEK, YÜZDE 15 KADIN

Salk Bakanlnn verilerine göre Türkiyedeki vaka çalmalarna deinen Demir, rakamsal verilerle ilgili bilgiler verdi. Demir, 01 Ocak - 31 Aralk 2020 tarihlerinde arasnda 2076 HIV (+) kii ve 46 AIDS vakas olmak üzere toplam 2122 vaka dorulama testi pozitif olarak tespit edildi. Bildirimi yaplan vakalarn yüzde 84,63ü erkek, yüzde 15,36s ise kadn olduu belirlendi. çalmada dikkat çeken bir dier durum da bu vakalar arasnda 25-29 ya grubunun dier ya gruplarndan daha önde olmas diye konutu.

2021DE HIV POZTF K SAYISI 2 BN 76

Özlem Demir, Türkiyede 2014 ylnda HIV pozitif kii says bin 917 iken, 2020 ylnda HIV pozitif kii says 2 bin 76 olduun belirtti. Bu durum bize yllar itibaryla HIVn, dünya çapnda milyonlarca insan etkiledii gibi ülkemizde de trendini artran önemli bir halk sal sorunu olduunu gösteriyor. Bu nedenle salgnlarda ve büyük hastalklarda hiç kimsenin hizmette geri kalmamas ve hastalklardan korunmas için Eitsizliklerle mücadele durumunu yaygnlatrmal, bunu bir halk sal hareketi olarak benimsemeliyiz dedi.

Ana Sayfaya Git