Aile hekimlerinin "yıpranma payı" endişesi

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri Hakan Uzun: "Kanun çıktığı tarihten önce çalışılan yılların yıpranma hesabına katılmayacağı endişemizin giderilmesi için taslakta düzenleme yapılmalı"

Haberler 25.07.2018 - 11:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Genel Sekreteri Hakan Uzun, kanun taslann aile hekimlerinde kanun çkt tarihten önce çallan yllarn, çallan hizmet sürelerinin fiili ypranma hesabna katlmayaca endiesine yol açtn ifade ederek, kanunun yürürlüe girdii tarih öncesinde çallan hizmet sürelerini de kapsayacak ekilde düzenleme yaplmasnn uygun olacan belirtti.

Uzun, AHEF Yönetim Kurulu adna yapt yazl açklamada, kanun tasarsnda fiili hizmet süresi zammnn (ypranma pay), 5510 sayl Sosyal Sigortalar ve Genel Salk Sigortas Kanununun 40. maddesinin ikinci fkrasna salk personeli ile ilgili hükmün eklenmesiyle salandn hatrlatt.

Maddenin uygulanmasna ilikin usul ve esaslar içeren yönetmelikte, 5510 sayl Kanunun 40nc maddesinde saylan iler ve iyerlerine girecek nitelikte çalmas olanlarn 2008 Ekim ay öncesi bu kapsamda geçen çalmalar emeklilik ya haddi indiriminden yararlanmak için aranan gün says hesabnda dikkate alnmaz. hükmü bulunduuna iaret eden Uzun, unlar kaydetti:

YIPRANMA PAYI ENDES

Bu hüküm deerlendirildiinde, kanunun çkt tarihten itibaren yasa hükmünün geçerli olaca anlam çkarlmaktadr. Bu durumda ise bu kanun çkt tarihten önceki çallan yllarn, çallan hizmet sürelerinin fiili hizmet süresi zamm (ypranma) hesabna katlmayaca, saylmayaca endiesine yol açmtr. Bu endiemizin giderilmesi için ilgili kanun tasla maddesinde, kanunun yürürlüe girdii tarih öncesinde çallan hizmet sürelerini de kapsayacak ekilde düzenleme yaplmasnn uygun olaca deerlendirilmitir. Ypranma paynn geriye dönük ilemesinden dolay, emekli olacak personel nedeniyle salk personeli ihtiyacnn ortaya çkaca iddias, söz konusu ekonomik koullar dikkate alndnda çok gerçei yanstmamaktadr. Ayrca tasar ile yl için 60 gün ypranma pay verilecei belirtilmitir. Sayn Cumhurbakanmz daha önce konu ile ilgili yapt açklamada, 5 yla 1 yl ypranma pay verileceini, yani yl için 90 gün eklinde olacan ifade etmiti, bunun da yerine gelmesini bekliyoruz.

Ana Sayfaya Git