Aileler dikkat; ev kazalarında ilk sırada 'düşmeler' yer alıyor

Ev kazalarının çocukların yaralanma ve ölüm riskinin en fazla görüldüğü durumlar olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Murat Cömert, ailelerin basit önlemlerle bu kazaların önüne geçebileceğini söyledi. Cömert, "Ev kazaları arasında en sık gördüğümüz problem düşmeler" diyerek alınacak önlemleri sıraladı.

Haberler 27.07.2021 - 00:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ev kazalarndan korunmak için önceden önlem almak gerektiini anlatan çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Ör. Üyesi Murat Cömert, Kaynar su yanklar, temizlik malzemeleri yeme veya içme, ateli yanklar, ilaç zehirlenmeleri, elektrik çarpmalar, soluk borusu tkanmalar ev kazalarndan bazlar. En sk görülen ev kazas dümelerden korunmak için çocuklar kaygan zeminlerde tek bana brakmaynz. Ayrca hal altlarna kaymay engelleyen malzemeler koyunuz. Özellikle yeni yürümeye balayan çocuklarda dümeler çok sk görülecektir. Bu dümelerin kötü sonuçlanmamas için evin içinde onun gezecei serbest alanlar oluturunuz. Mümkünse orta sehpa gibi evin ortasnda bulunan ve dütüünde kafasn çarpabilecei dekoratif ürünleri bir süreliine kenara çekiniz veya kaldrnz. Özellikle keskin kenarl olan mobilyalar için köe korumalar kullanmalyz uyarsnda bulundu.

YABANCI CSM YUTULMASI KARI ETM VDEOSU ZLEYN

çocuun oyuncaklarnn yana göre seçilmesi gerektiini belirten Dr. Ör. Üyesi Cömert, Küçük parçal oyuncaklar bebeklerin yutmas açsndan tehlike arz etmektedir. Özellikle bebeklerde sk görülen kazalardan biri de yabanc cisim yutulmasdr. Bunlar içerisinde de çok sk rastladmz madeni bozuk para yutulmasdr. Masa üstlerinde bozuk para bulundurmamaya çalalm. Ayrca yere birçok küçük parçal eyalarn düebileceini hesap edip evi her gün süpürelim. Olas yabanc cisim yutulmalarna kar eitim videolar izleyelim diye konutu.

TEMZLK MALZEMELERN LAVABO ALTLARINA KOYMAYIN

laçlar ile zehirlenmelerden korunmak için ilaçlar kapal yerlerde ve çocuklarn ulaamayaca yüksekliklerde muhafaza etmek gerektiini ifade eden Dr. Ör. Üyesi Murat Cömert, En büyük yanllardan biri temizlik malzemelerinin muhafaza edildii yerdir. Temizlik malzemelerini lavabo altlarna koymaynz. çocuklarn ulaamayaca yerlerde olmasna özen gösterelim. Scak su yanklarnn birçou emekleyen çocuun masa örtüsünü tutup çekmesi üzerine üstten dökülen scak sular ile olumaktadr. Emekleyen veya sralayan çocuunuz var ise masa örtüsü kullanmaynz. Kibrit, çakmak gibi yangna yol açacak aletleri çocuklarn ulaamayaca yerlerde muhafaza ediniz. çocuklar oluabilecek yangnn douraca zararlar öngörememekte. Eer merdivenli bir eviniz varsa. Merdiven korkuluklarnn arasn dolduralm. Eer emekleyen bir çocuunuz varsa trmanmamas ve inmemesi için merdivenin her iki ksmna engel koyalm ifadelerini kulland.

YÜRÜTEç KULLANIMININ BR FAYDASI YOK

çocuklarda kullanlan yürüteçlerle çok sk kazalar meydana geldiini belirten Dr. Ör. Üyesi Murat Cömert, Yürüteç kullanan her dört çocuktan biri ev kazas yaamaktadr. Yürüteç kullanmnn çocua bir faydas yoktur. Hem faydasz olmas hem de kazalara neden olmasndan dolay yürüteç kullanm önerilmemektedir. Evinizin kaps sürekli kilitli bulunsun. çocuklarn kapy açp darda kaybolma riski bulunmaktadr. Elektrik prizlerine koruma taknz. Evinizde tüm odalarda duman detektörü bulundurunuz. Evde bu tür kazalara kar ilk yardm çantas bulunduralm. Büyük salk problemleri olutuu anda acil yardm isteyelim uyarsnda bulundu.

Ana Sayfaya Git