“Ailelerin vakitsizliği çocukları mutsuz ediyor”

YETİŞKİNLERİ etkisi altına alan teknolojinin çocukların psikolojisini olumsuz etkilediğini belirten Uzman Klinik Psikolog Emel Güler, “Araştırmalara göre, ailenin dikkatinin çocuğun üzerinde olduğu süre çok kısa ve bu durum çocukları mutsuz ediyor” dedi.

Haberler 11.11.2017 - 10:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Modern yaamn getirdii olanaklarn ve çalma hayatnn anne babalar da etkisi altna aldn ifade eden Uzman Klinik Psikolog Emel Güler, Teknolojinin hayatn her alannda var olmasyla birlikte babalar gün içerisinde çocuklaryla elli saniye, anneler ise en fazla be dakika birebir zaman geçiriyor. Bu süre çocuklar mutlu etmek için yeterli deil. Günümüzde yetikinleri dahi esir alan teknolojinin çocuklarn psikolojisi üstünde de çok ciddi etkileri bulunuyor dedi.

VAKTN NTEL DE ÖNEML

Ortaya çkan olumsuzluklarn üzerinde durulmas gerektiini söyleyen Güler, Hasta bir çocuun ihmal edilmeden doktora bavurulmasnn önemli olduu gibi; psikolojik ve sosyal geliimi için de benzer yaklama sahip olunmas gerekiyor diye konutu. Ailelerin çocuklaryla geçirdikleri vaktin niteliinin de önemli olduunu söyleyen Uzm. Klinik Psikolog Güler, Her ne kadar birlikte uzun zaman geçirildii düünülse de etkileimin ve dikkatin tamamen çocuun üzerinde olduu süre, düünülenden çok daha ksa. Ayn ortamda bulunuyor olmak ayn ortam paylayor olmak birlikte vakit geçirildii anlamna gelmez. Zamann sadece süresi deil, nitelii de önemli diye konutu.

SEN ÖNEMSYORUM MESAJINI VERN

Ailelerin çocuklarna verdikleri mesajlara da dikkat çeken Güler öyle devam etti: çocuklarla birlikte geçirilen süre içerisinde çocuklara, senin için buradaym, seni dinliyorum, seni anlyorum, seni önemsiyorum mesajlarnn verilmesi gerekiyor. Ayrca, ailelerin çocukla paylat süre ksa olsa bile etkileimin ve farkndaln olmas, çocukla olan birliktelii anlaml klmak için önemli. çok pahal ve karmak oyuncaklar yerine birlikte zaman geçirmek çocukluk anlarnda daha fazla yer alyor.

MUTLU ETMEK çN ONU DNLEYN

Güler, çocuklarn mutlu etmek isteyen ailelere u tavsiyelerde bulundu: çocuumuzla duygu paylamnda bulunun, mutluluunuzu onunla paylan, çocuunuzla konuurken göz temas kurarak onu dinleyin. Dikkatiniz farkl bir yerde olmadan tamamen çocuun ne söylediine odaklann, çocuun güçlü yönlerini takdir edin, yemee ailece oturun, bakalarnn hislerine önem vermeyi öretin, çocuun duygularn ifade etmelerine imkn salayn, çocuunuza sevginizi gösterin, baka çocuklarla arkadalk kurmalarna olanak salayn, ekrana bakma süresini azaltn.

Ana Sayfaya Git