Akıllı telefon kullanımı obezite riskini artıyor

Günde 5 saatten uzun akıllı telefon kullanan gençlerde, ileride obezite görülmesi riskinin yüzde 43 oranında arttığı belirlendi.

Haberler 20.08.2019 - 10:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Akll telefonlar, özellikle gençlerin hayatlarnn önemli bir parças haline geldi. Akll telefonlarda geçirilen fazladan zaman ise hareketsizlie neden oluyor. ACC Latin Amerika Konferans 2019da sonuçlar açklanan yeni bir aratrmaya göre, günde 5 saat ve daha fazla süreyle akll telefon kullanan üniversite örencilerinin, ileride obez olma riski yüzde 43 orannda artyor. Bunun dnda örencilerin obezite riskini artran dier unsurlar ise; ekerli içecekler, fast food gda, abur cubur tüketimi olarak sraland.

Aratrmaya, 700ü kadn 360 erkek olmak üzere 19-20 yalarndaki toplam bin 60 örenci katld. Erkek örencilerin ilerleyen yllarda ar kilolu olma ihtimallerinin yüzde 36.1, obezite ihtimallerinin ise yüzde 42.6 orannda olduu görüldü. Aratrmaya katlan kz örencilerin ise yüzde 63.9 ihtimalle ar kilolu, yüzde 57.4 ihtimalle de obez olabilecei ortaya çkt.

Obezite Cerrahisi Uzman Op. Dr. Tufan Ergenç da, u deerlendirmeyi yapt:

Gençlerin özellikle sosyalleme ve elence kayna olarak bugün tablet ve akll telefonlar benimsemesi gelecekte salklarn da kötü yönde etkileyebilir. Bu aratrma sonuçlarnda dikkate almamz gereken en önemli faktör ise hareketsizliin obezite üzerindeki etkisidir. Akll telefonlar banda ne kadar uzun süre geçirirsek o kadar hareketsiz kalyor ve hatta buna alyoruz. Obeziteden korunmann en önemli koullarndan biri düzenli egzersiz ve hareketli bir yaamdr dedi.

Ana Sayfaya Git