Akciğer kanseri ailelerde riski!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Muharrem Tokmak, "Ailesinde akciğer kanseri bulunan kişilerin bu hastalığa yakalanma riski 2,4 kat arttığı için daha dikkatli olmaları gerekir." ifadelerini kullandı.

Haberler 06.11.2020 - 11:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Akcier kanseri hastalarnn yüzde 90nn hekime bavurduunda semptomatik olduunu belirten Dr. Tokmak, Akcier ve bron sisteminin ar duyusundan yoksun olmas ve genellikle ilk semptom olan öksürüün sigara içen hastalar tarafndan bir belirti olarak deerlendirilememesi sonucu akcier kanseri tans çounlukla ileri evrelerde konulmaktadr. Bu nedenle düzenli kontroller büyük önem tar. Ailesinde akcier kanseri bulunan kiilerin bu hastala yakalanma riski 2,4 kat artt için daha dikkatli olmalar gerekir. deerlendirmesinde bulundu.

Tokmak, vücudun oksijen almasn ve zararl olan karbondioksitin atlmasn salayan akcierlerin, yaamsal öneme sahip bir organ olduunu vurgulayarak, akcier dokusundaki hücrelerin kontrolsüz çoalmas sonucunda oluan akcier kanserinde, bu kontrolsüz çoalmann akcierlerin bir bölümünü kapladn, kitle oluturduunu ve metastaz ad verilen uzak organlara da yaylabileceine dikkati çekti.

Akcier kanserine yol açan faktörlerin banda sigara kullanmnn geldiini belirten Tokmak, Yaplan aratrmalarda sigarayla akcier arasnda kuvvetli bir ba kurulmu olsa da vakalarn yüzde 15lik ksmn sigara içmeyenler oluturmaktadr. ifadelerini kulland.

- Akcier kanserinin belirtileri

Tokmak, belirtilerin, bölgesel, metastatik ya da yaygn olmasna göre deitiini ifade etti. Akcier ve bron sisteminin ar duyusundan yoksun olmas ve genellikle ilk semptom olan öksürüün sigara içen hastalar tarafndan bir belirti olarak deerlendirilememesi sonucu akcier kanseri tansnn çounlukla ileri evrelerde konulduunu aktaran Dr. Tokmak, belirtileri ve nedenleri öyle sralad:

Öksürük: Vakalarn yüzde 75inden fazlasnda vardr. Hava yolunda tkanma, enfeksiyon ve akcier dokusu üzerinde bas etkisinden dolay geliir. Kilo kayb: yüzde 68 orannda görülen bu belirti, ilerlemi kanser ve karacier metastaz durumunda görülür. Solunum sknts: yüzde 60 orannda görülen bu belirti büyük hava yollarnn tümör ile tkanmas, plevra denilen akcier zarlarnn arasnda sv birikmesi ve diyafram kasnn felç olmas sonucu oluabilir. Göüs ars: yüzde 50 orannda görülür. Kanser göüs duvarna yaylm ya da sinirler tutulmu olabilir. Kan tükürme (hemoptizi): Bu belirtiler hastalarn yaklak yüzde 25inde görülür. Hava yolu tümör tarafndan tutulur ve nekroze olursa ortaya çkar. Kemik ars: yüzde 25 orannda ve kemik metastaz olduunda ortaya çkar. çomak parmak: Oksijenlenmenin azalmas ve kemik reaksiyonlar nedeniyle oluur. Ses kskl: Ses tellerinin tutulumu nedeniyle olabilir. Yutma güçlüü: Yemek borusuna bas sonucu oluur. Daha nadiren olan belirtiler: Srt ars, sa yan ar, epilepsi, boyunda ele gelen kitle, soluk alp verirken slk sesleri benzer sesler duyulabilir.

- Akcier kanserinin nedenleri

Akcier kanseri hastalarnn yüzde 80-90nda sigara öyküsü olduunu ve sigarann akcier kanseri riskini artran faktörlerin banda yer aldn anmsatan Tokmak, kanserin gelime riskini, sigaraya balama ya, sigara içme süresi, içilen sigarann tipi ve günlük tüketilen sigara miktarnn etkilediini belirtti.

Dier akcier kanseri nedenleri hakknda da bilgi veren Tokmak, çevre: Endüstriyel ve çevresel faktörler, akcier kanseri geliimi açsndan önem arz eder. Radon gaz, asbest, hava kirlilii, radyoizotoplar, ar metaller ve hardal gaz gibi maddelere maruz kalmak ile akcier kanseri arasnda iliki vardr. Genetik: Kaltsal etkenlerin akcier kanseri geliiminde etkili olduu öne sürülüyor. Virüsler: HIV enfeksiyonu olan kiilerde akcier kanseri daha yüksek olaslkla ortaya çkyor. Radyasyon: Herhangi bir kaynaktan gelen radyasyon akcier dokusuna zarar vererek bron hücrelerin yapsnda bozulmalara ve karsinogeneze neden olabiliyor. ifadelerini kulland.

- Tedavi süreci

Tedavi planlanrken tümörün hücre tipi ve dier organlara yaylm dikkate alnarak evrelendirme yapldn bildiren Tokmak, unlar kaydetti:

Temel olarak akcierde 4 evre vardr ve hastalk ne kadar erken evredeyse tedavi olma ans o kadar yüksektir. Erken dönemde tan konulan hastalar cerrahi ile uzun yllar yaayabilmektedir. Hastaln tedavisinde evre durumuna ve hücre tipine göre cerrahi, kemoterapi, radyoterapi, immunoterapi moleküler, hedefe yönelik tedaviler veya deiik kombinasyonlar uygulanabilir. Uzun süren kemoterapi, hedefe yönelik tedaviler veya immunoterapiler bu evrelerde hastal uzun kontroller salayabilmektedir. Ancak tedavilere direnç gelime ve ilerleme riski nedeniyle belirli aralarla radyolojik kontroller gerekmektedir. Sonuç olarak erken evrede yakalanan ve cerrahi olarak çkarlabilen kanserlerde sa kalm daha fazladr.

Ana Sayfaya Git