Akciğer kanserinde yeni şifa kapısı "yoğun radyoterapi"

Cerrahi şansı bulunmayan erken evre akciğer kanserinde uygulanan "Stereotaktik Ablatif Beden Radyoterapisi" yöntemiyle hastaların tedavi şansı yüzde 90'lara ulaştı.

Haberler 01.04.2017 - 10:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yan etkileri mevcut tekniklere göre oldukça azaltan yöntem, artk ameliyat ans olan hastalar ile solunum sknts çeken ve yal hastalar için de alternatif olacak

Türk Radyasyon Onkolojisi Dernei Bakan Prof. Dr. Salam:

Bu yöntem, radyoterapi tedavisine önemli bir kap açt. Bu uygulamada, tedavi yaklak 1 hafta sürüyor. Hastalk kontrolü daha yüksek

Cerrahi ans bulunmayan erken evre akcier kanserinde bir süredir uygulanan, hedefe yönelik, yok edici nitelikteki youn radyasyon yöntemi Stereotaktik Ablatif Beden Radyoterapisi ile hastalarn tedavi ans yüzde 90lara ulat.

Radyoterapi tedavisinde önemli bir kap açan, yaklak 1 hafta süren ve hastalk kontrolü daha yüksek olan yöntem, artk ameliyat ans olan ya da solunum sknts yaayan hastalar için de seçenek olarak sunulacak.

Prof. Dr. Esra Kaytan Salam, her yl dünya genelinde yaklak 14 milyon kiinin kansere yakalandn ve 8,2 milyon kiinin bu nedenle yaamn yitirdiini söyledi.

Radyasyon onkolojisinin hemen her kanser tipinin tedavisinde her evrede yer aldn dile getiren Salam, bilgi birikiminin artmas ve modern teknolojiyle birlikte, özellikle erken evrelerde saptanan meme, akcier, grtlak, prostat, kadn genital organ tümörleri ve benzeri pek çok kanser tipinde etkin kontrol ve yüksek yaam kalitesi salandn bildirdi.

Kanser görüntüleme yöntemleri ve bilgisayar teknolojisindeki gelimelerle, görüntü eliinde 3 boyutlu, younluk ayarl, hacimsel younluk ayarl radyoterapi olanaklarna kavuulduunu anlatan Prof. Dr. Salam, 4 boyutlu görüntüleme yöntemleriyle akcier ve karn içinde solunumla hareket eden tümörlerin takip edilerek, radyoterapide önemli mesafe kat edildiini belirtti.

Esra Kaytan Salam, Özellikle bu gelimeler sayesinde artk radyasyon onkologlar, riskli organlar ve normal dokular çok daha iyi koruyarak etkili tedavi edebiliyor ve daha az yan etkiyle tedavi tamamlanabiliyor. diye konutu.

- Tedavi ans yüzde 90lara varyor

Sigara kullanmnn da etkisiyle özellikle erkeklerde en sk akcier kanseriyle karlaldna dikkati çeken Salam, sigara kullanclarna yönelik tarama programlarnda çok sayda erken evre kanser tehisi konulduunu ifade etti.

Prof. Dr. Salam, akcier yerleimli kanserlerde cerrahinin önemli bir tedavi seçenei olduunu, ancak baz tbbi nedenler yüzünden her hastada cerrahi müdahalenin yaplamadn vurgulad.

Esra Kaytan Salam, hedefe yönelik belirli noktaya uygulanan, yok edici nitelikteki youn radyasyonun verildii Stereotaktik Ablatif Beden Radyoterapisi ile özellikle 3 santimetreden küçük hedef hacimlerde doz dalmnda dier radyoterapi tekniklerine göre ciddi avantajlar elde edildiini bildirdi.

Bu yöntemde normal dokular açsndan yan etkilerin göz ard edilebilecek kadar az olduunun altn çizen Salam, tedavi sürecinin dier yöntemlerle kyaslandnda daha ksa sürdüünü aktararak, Bu uygulamada tedavi yaklak 1 hafta sürüyor. Hastalk kontrolü daha yüksek. dedi.

Prof. Dr. Salam, unlar kaydetti:

Günümüzde özellikle genel durumu, ya, dier hastalklar sebebiyle ameliyat olamayacak hastalar için hedeflenmi youn dozu belli bir noktaya vererek yaplan Stereotaktik Ablatif Beden Radyoterapisi ile seçilmi erken evre akcier kanserleri hastalarnda cerrahi sonuçlarla benzer ekilde yüzde 90lara varan tedavi ans söz konusu olabiliyor.

Uluslararas yaynlarda da beyin metastazlar ve tümörlerinde tek at tedavi ile 3 santimetrenin altnda tama yakn düzeyde hastalk kontrolünün mevcut olduu ortaya konuldu.

- Ameliyatsz tedavi seçenei olarak sunulmaya baland

Stereotaktik radyoterapinin, erken evre ameliyata uygun olmayan akcier tümörleri, belli evrelerdeki prostat kanseri, karacierde snrl metastaz veya karacier tümörleri, beyin tümörleri, beyin metastazlarnda uygulanabildiini kaydeden Salam, tedaviye uzun süreli radyoterapilerden daha etkili cevap alndn belirtti.

Esra Kaytan Salam, bu yöntemin radyoterapi tedavisine önemli bir kap açtn belirterek, öyle devam etti:

Bu uygulama, cerrahi için uygun olmayan hastalardaki erken dönem baarl sonuçlardan yola çkarak, cerrahi için uygun olan hastalarda da ameliyatsz tedavi seçenei olarak sunulmaya baland. Yaplan uygulamalarda, cerrahi ile benzer ekilde hastalktan kurtulmann mümkün olduu belirlendi.

Ameliyat ve getirdii risklere göre herhangi bir yan etki gözlenmezken, tedavi hzla yaplabiliyor, seçilmi hastalarda uygun ekilde yapldnda minimum risk tayor. Uygulama, bunlarn yan sra solunum sknts olan ve yal hastalara da yaplabiliyor.

Ana Sayfaya Git