Akciğerlerinizi yenileyin

Tüm dünyayla birlikte ülkemizi de derinden etkileyen Covid-19 enfeksiyonu önce akciğerleri tahrip ederek nefes darlığı, öksürük, solunum yetmezliği ve zatürreye neden olurken, bazen organ yetmezliğine kadar gidebiliyor. Bu biyolojik ajana bağlı gelişen tablonun düzelmesinde; ilaçlar, sağlıklı beslenme ve güçlü bağışıklık sisteminin yanı sıra bilinçli ve düzenli yapılan, eklem ve kas hareketlerine eklenen solunum egzersizleri de çok önemli rol oynuyor.

Haberler 16.01.2021 - 01:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Prof. Dr. Halil Koyuncu, Gerek Covid-19 enfeksiyonuna kar akcierleri güçlendirerek korunmada, gerekse Covid sonras iyilemenin hzlandrlmas ve akcierlerin yenilenmesinde kas ve eklem hareketleri ile birlikte yaplacak solunum egzersizleri büyük önem tamaktadr. Böylelikle, vücuda taze hava girii salanm, kirli hava da vücuttan atlm olacaktr. Bu egzersiz veya hareketler, hastay yormayacak ekilde gün içerisinde düzenli yaplmaldr. Oturarak ya da yar yatar pozisyonda yaplabilir. Egzersiz aralarnda dinlenme molalar verilmelidir diyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Prof. Dr. Halil Koyuncu, akcierleri güçlendiren ve yenileyen 7 önemli egzersizi anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

BOYUN HAREKETLER

Ban öne, arkaya, yanlara eilme ve omuzlara doru çevrilmesi eklinde verilir. Günde en az 5 kez yapl 10-15 set olarak uygulanr. Bu hareketler, yardmc solunum kaslarn özellikle öndeki kaslar çaltrr.

OMUZ HAREKETLER

Her iki omuz, ayn anda yukar kaldrlr. Kollar yanda tutulur. Hareket yaplrken burundan nefes aln sonra iyice aaya braklr ve azdan nefes verilir. Günde en az 5 kez yapl 10-15 set olarak uygulanr.

Omuzlar, kürek kemikleri birbirine deecek ekilde arkaya doru hareket ettirilir. Bu ilem esnasnda, göüs ön kaslar da gerilmi olur. Yine hareket annda, burundan nefes alnr, sonra azdan verilir. Nefes alma, üç saniye ise, verme daha uzun tutulur.

Kollar yere paralel olacak ekilde öne uzatlr. Sonra, kollar önden saa ve sola doru hareket ettirilir. Hareket yaparken nefes alnr, sonra verilir.

SIRT VE BEL HAREKETLER

Belden öne eilme, arkaya kayklma, yanlara eilme ve dönme hareketleri, hareket yönünde kas kaslmasn, kar yöndeki kaslarn gerilmesini salar. Bu hareketler günde en az 5 kez yapl 10-15 set olarak uygulanr. Hareket annda nefes alma, harekete son verirken nefes verme ilemi yaplmaldr.

DYAFRAMATK VEYA KARIN EGZERSZ

Akcierler için temel egzersizdir. Oturma veya yar yatar vaziyette yaplr. Baskn olan el karn üzerine ve dieri göüs üzerine konulur. Üstteki el hiç hareket etmemelidir. Karn üzerindeki elle, diyaframn hareketi kontrol edilir. Derin bir ekilde nefes verilir, sonra burundan derin bir nefes alnr, karn imeye balar. El öne doru hareket eder. Sonra azdan nefes verilir. Bu birkaç defa yaplr. Akcierlerin kapasitesini arttrr.

GÖÜS EGZERSZLER

Üst bölüm egzersizi: Eller göüs ön üst bölümüne konulur. Parmak uçlar orta hatta birbirine deer. El ayalar göse temas eder. Akcierlerin tepe ksmlar çaltrlr. Burundan nefes alnr. Parmak uçlar bu esnada birbirinden uzaklar. Sonra, azdan nefes verilir. Bu süre uzun tutulmaldr. Parmak uçlar bu defa birbirine yaklar.

Göüs yan bölüm egzersizi: Bu defa eller, göüs yanlarna konulur. Yine nefes alnp verilir. Sadece bu bölgeler çalmaldr. Parmak uçlar uzaklar ve sonra yaklar.

Göüs alt bölüm egzersizi: Eller önde ve alt kaburgalarn üzerine konulur. Nefes alrken parmak uçlar uzaklar, sonra nefes verirken yaklar. Bu egzersizler, akcierlerin orta bölümlerini çaltrr.

Arka bölüm egzersizi: Gösün arka bölümlerine eller konulur. Parmak uçlar içte, kaburgalarn bitim yerlerinde uç uca getirilir. Nefes almada, parmaklar uzaklar, verirken yaklar. Bu egzersizler de akcierlerin tabanlarn çaltrr.

BALGAM çIKARMA

Bu ilem de, akcierin havalanmasna yardmc olur. çerisinde birikmi olan sv ve balgamn atlmasn salar. Tüm solunum kaslar birlikte çalr. Oturur pozisyonda olan hasta, burundan derin nefes alr ve sonra kuvvetli ve derinden bir öksürme ilemini yapar. Akcierlerin en dip tarafndaki svnn atlmasn gerçekletirmi olur.

YÜRÜYÜ VE YÜZME

Normal eklem ve kas hareketlerinden sonra, kaslarn kuvvetlendirilmesi ve kalp-damar, akcier ve kaslarn dayankl hale getirilmesi için aktif olarak egzersizler yaplabilir. Yürüme ve yüzme olabilir. Kol veya bacak bisikleti ile yürüme band yardmc olabilir. Bunlar ilerleyen dönemlerde uygulanr.

Ana Sayfaya Git