Akıllı lenslerde göz uygunluğu

Görme bozukluklarına karşı gözlüksüz bir tedavi seçeneği olan akıllı lens tedavisi hakkında bilgi veren Göz Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ökkeş Baz, lensin uygun olmayan gözlere takılması durumunda, görme kalitesi düşüklüğü, ışık parlaması, gece göz kamaşması ve benzeri sorunlar ortaya çıkabileceğini belirtti.

Haberler 21.04.2022 - 00:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR(SÖZ)- Göz Hastalklar Uzman Yrd. Doç. Dr. Ökke Baz, sklkla tercih edilmeye balayan akll lens tedavisi hakknda bilgilendirmelerde bulundu. Baz akll lenslerin uzak, orta ve yakn mesafede gözlüksüz olarak net görmeyi salayan göz içi lensler olduunu vurgulayan Baz, Sadece uzak görmeyi netletiren tek odakl lensler yakn gözlük kullanmn gerektirirken, bu lensler üç odakl (trifokal) olup, bu odaklar sayesinde gözlük ihtiyacn ortadan kaldrrlar. Böylece hastalar, uzak (TV izleme, sinema ve tiyatroda sahneyi görme, araba kullanma), orta (bilgisayar veya tablet kullanma, yemek yapma, araba kullanrken hz çizelgesini görme, marketlerde barkod okuma) ve yakn mesafe (telefon kullanma, el ii yapma gibi) aktivitelerini gözlüksüz olarak yapabilirler dedi.

BU YÖNTEM YAKIN VE UZAK GÖZLÜÜ KULLANMAK STEMEYENLER çN TEK YÖNTEM

Akll lenslerin öncelikli olarak 50 ya ve üzerinde katarakt olan, uzak ve/veya yakn görme sorunu yaayan, gözlük kullanmak istemeyen, göz yaps bu lensler için uygun olan hastalara uygulanabileceinden bahseden Baz, konuyla ilgili öyle konutu:

stisnai bir durum olarak da 40-50 ya sonras hastalara, katarakt oluumu öncesi yakn görmenin bozulup yakn gözlüüne ihtiyaç ortaya çktnda, katarakt ameliyat yaplarak bu tür lensler taklabilmektedir. Bu yöntem yakn ve uzak gözlüü kullanmak istemeyen 40 ya üstü hastalar için kullanlabilecek tek yöntemdir. çünkü bu ya grubunda artk LASIK gibi lazer ameliyatlar uygun olmamaktadr. Ayrca, genç hastada yüksek numara göz bozukluu var ve hastann gözü lazer ameliyatna uygun deilse lens uygulamalar ile baarl sonuçlar alnmaktadr. Akll lenslerin, astigmatizmas olan hastalarda bu görme kusurunu da düzelten modelleri mevcuttur. Gözlük verilirken nasl astigmatizma düzeltiliyorsa, katarakt ameliyat srasnda da akll mercek konulaca zaman astigmatizma mutlaka düzeltilmelidir. Diyabeti veya sar nokta hastal gibi retina problemi olan hastalar, akll lensler için uygun deildir.

AMELYAT DAMLA LE YAPILIYOR

Baz, Katarakt olan hastalara yaplacak ameliyatta normal tek odakl lens yerine akll, çok odakl lens yerletirilmesi yaplr. Ameliyat srasnda gözün doal mercei alnarak, yerine trifokal lens yerletirilir bu lensler ömürlüktür. Bu lensleri takarken uygulanan ameliyat teknii, dünyada baar oran en yüksek olan fakoemülsifikasyon (FAKO) yöntemiyle yaplan katarakt ameliyatdr. Ameliyat, damla ile yaplmakta olup, isteyen hastalarda hafif sakinletirici uygulanmaktadr. Hastalar ameliyat sonras taburcu edilmektedir ifadelerini kulland.

GÖZ ç LENSLERN TEKRAR DETRLMES ÖNERLMEZ

Tbbi bir hastalk olmadkça göz içi lenslerin tekrar deitirilmesini önermeyen Dr. Ökke Baz, bu nedenle katarakt ameliyat öncesi hangi lensin konulaca kararnn önemli ve bir kez alnacak bir karar olduunu belirtti. Baz, Akll lens uygulamas her hastaya uygun deildir. Bu nedenle hasta için doru lens seçimi çok önemlidir. Akll lens taklacak hastalar ameliyat öncesi ayrntl olarak deerlendirilmeli, hastann hem genel durumu hem de göz yaps çok dikkatli ekilde ele alnmaldr. Uygun hastaya, deneyimli cerrahlar tarafndan takldnda ameliyat sonras baar ve hasta memnuniyet oran çok yüksektir diye konutu.

LAZER TEDAVS OLMU HASTALAR DKKAT ETMEL

Baz, Daha önce lazer tedavisi olmu hastalarda göz içi mercek hesaplamas çok önemlidir. Bu nedenle hastalarn hem kornea hem de katarakt konusunda çok deneyimli cerrahlar tarafndan deerlendirilmesi gerekmektedir. Bu deerlendirme ileri teknolojik cihazlar kullanlarak yaplrsa ameliyat sonras hasta memnuniyeti yüksek olur. Eer gözünüz trifokal lens için uygun deil ise günümüzde edof teknolojisi ile üretilen, uzak ve orta mesafeyi rahatça görmenizi salayan lensler de mevcuttur. Bu lenslerin astigmatizmas olan hastalar için özel modelleri de vardr. Günümüzde bilgisayar, tablet, telefon kullanm ile rutin hayatn vazgeçilmez bir parças olan ara mesafeyi gözlükten kurtularak, bu teknoloji sayesinde rahatça görebilirsiniz eklinde konutu.

Akll lenste ya snr, lensin yararlar ve zararlar hakknda da bilgi veren Baz, u açklamalar yapt:

Genellikle 45-50 ya sonras uygulanmaktadr ve üst ya snr yoktur. Katarakt ameliyatnda trifokal lens uygulamas giderek yaygnlamaktadr. Göz içi mercein maliyetini karlayabilen ve göz yaps uygun olan hastalar için çok iyi bir seçenektir. Katarakt ameliyat sonrasnda yakn, orta mesafeyi ve uza gözlüksüz görmeyi salarlar. Bireyler özellikle telefonu çaldnda, markette bir fiyat okumaya çaltnda, evinde kitabn okurken yakn gözlüü aramak zorunda kalmazlar. Uygun olmayan gözlere taklmas durumunda, görme kalitesi düüklüü, k parlamas, gece göz kamamas ve benzeri sorunlar ortaya çkabilmektedir. Akll lens ameliyat sonras gözlük ihtiyacnn tamamen ortadan kalkacann bir garantisi yoktur. Trifokal lens taklan 100 hastann 90 uzak, yakn ve orta mesafeyi gözlüksüz görürken, yüzde 10u düük dereceli bir gözlük kullanabilir.

Ana Sayfaya Git