Akıllı mercekle gözlükten kurtulun

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı ve Oküloplastik Cerrahı Op. Dr. Erhan Dilek, 'akıllı mercek' ile insanların gözlük ihtiyacının ortadan kalktığını belirterek, "Hasta gözlüksüz olarak hem uzağı hem yakın ve orta seviyeyi net olarak görebilmektedir" dedi.

Haberler 20.08.2020 - 09:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ylmaz YAAR

DYARBAKIR-Akll mercekler insanlarn uza, yakn ve orta mesafeleri görmeyi salayan gözlük ihtiyacn ortadan kaldryor. Katarakt ameliyat sonras saydamln yitiren göz merceinin yerine operasyonla mercek yerletiriliyor. Göz Sal ve Hastalklar Uzman ve Oküloplastik Cerrah Op. Dr. Erhan Dilek, Akll mercek daha çok katarakt olan hastalar tercih ediyor. Bununla birlikte uzak ve yakn gözlük takmak istemeyen özellikle 45 ya üstü kiilerde de akll mercek tercih edilmeye balad. Operasyon bir göz için 5-10 dakika sürüyor. ki göz ayn anda yaplmamaktadr. Operasyondan sonra hasta hayatna kald yerden gözlüksüz bir ekilde devam edebiliyor dedi.

MERCEK ÖMÜRLÜK VE KALICI

Op. Dr. Erhan Dilek, hastann gözlüksüz olarak hem uza hem yakn ve orta seviyeyi net olarak görebilmesinin yansna, Uygulama ömürlük kalc derken, Numara deiiklii kolay kolay beklenmez. Katarakt olmadan da yapabilirsiniz dedi. Dilek, Akll mercek sayesinde katarakt oluumundan kurtulabilir, kataraktn neden olduu görme azl stresinden de kurtulmu olursunuz. Gözlüksüz olarak hayatnza devam edebilirsiniz. Yaam kalitenizi arttrr diye konutu.

Op.Dr. Dilek, akll mercek ameliyatn katarakt gelimeden 45 ya sonras için tavsiye ettiklerini vurgularken, Onun dnda daha genç kiiler için çok yüksek numaras nedeniyle eximer laser ameliyat yaplamayan hastalar için de iyi bir tercihtir. Bununla birlikte akll mercei daha çok kataraktl ve gözlük takmak istemeyen kiiler tercih etmektedir. Ayrca katarakt olmayan hastalarda özellikle 45-50 ya civarnda art numaras olan ya da astigmat numaras olan kiilerde de akll mercee duyulan ilgi artmaya balad. Gözlük takmak istemeyenlere de öneriyoruz dedi.

TEDAV SÜREC VE SONRASI

Akll mercek operasyonunun normal katarakt ameliyat gibi olduunu belirten Alanya Anadolu Hastanesi Göz Sal ve Hastalklar Uzman ve Oküloplastik Cerrah Op. Dr. Erhan Dilek, tedavi sürecini ve sonrasn öyle anlatt.

Operasyon normal katarakt ameliyat gibi. Gözümüzün içindeki doal mercek çkarlp yerine trifokal lens denen akll mercekler konuluyor. Yani çok odakl yakn, uza ve orta seviyeyi gösteren akll mercekler konarak hastann net görmesi salanyor. Bir göz için operasyon 5-10 dakika sürmektedir. ki göz olacaklar için ise aralarnda bir gün ya da tercihe göre bir hafta ara verilerek yaplmaktadr. Ayn anda iki göz yaplmamaktadr. Sonrasnda katarakt tedavisindeki gibi damla tedavisi uygulanyor. Hayattan koparacak bir durum söz konusu deil. Üç be gün kadar su dedirmeme durumu dnda bir sknt yok. Hastalar, normal hayatlarna kaldklar yerden devam edebilmektedirler

GÖZ KAPAI ESTET

Akll mercein dnda göz kapa estetiiyle ilgili de detayl bilgi veren Op.Dr.Erhan Dilek, Yapm olduumuz göz kapa estetiiyle, yorgun, mutsuz, yal, cansz görüntü ortadan kalkyor. Hasta olduu yatan daha genç, enerjik, canl ve mutlu bir görüntüye kavuuyor dedi. Ya ilerledikçe göz kapanda sarkmalarn olduunu belirten Op.Dr. Dilek, Göz kapa düüklüü çocukluktan, doutan ya da sonradan da olabiliyor. Özellikle ya ilerledikçe göz kapanda sarkmalar meydan geliyor. 45 yandan sonra bir çoumuz bunu yayor dedi.

GÖZ ALTI TORBALARINA SON

Göz kapa operasyonlaryla daha genç görünmenin mümkün olduunu belirten Op. Dr. Erhan Dilek öyle konutu:

Genelde 45 yandan sonra birçoumuzun üst kapanda dümeler yaanyor. Alt kapakta da torbalanma yapyor ya da fazla cilt yapyor. kisi ayn anda da olabiliyor. çok erken yalarda da yaanabiliyor. Torbalar alarak, üst kapa kaldrarak hastalarmz kendi yalarndan daha da gençletiriyoruz. Cilt sarkmalar, ilikler, fazla ciltler, torbalar insanlar yorgun, mutsuz, üzgün ve yal gösteriyor. Bu operasyonla bu sorunlar ortadan kaldryoruz. Bununla birlikte kiileri iyi deerlendirmek gerekir. Bazlarnn ka düüklüü ve bununla birlikte üst, alt göz kapa da kötü durumda olabiliyor. Bu durumdaki kiilerde ka da toparlamak lazm. Ka kaldrma operasyonunda birkaç yöntem var. Ya kan üstünden direkt bir kesi yaplp o bölgeden fazla dokunun çkarlmasyla ka kaldrma yaplabilir. Ya da akak bölgesinden akak germe yöntemiyle kan d ksm kaldrlyor. Onun dnda badem göz isteyenlerde de gözü büyük olanlarda alt kapa biraz yukar çekip biraz ksaltaraktan üst ve alt kapak arasndaki açkln bir badem eklini almasn salyoruz. Hastann beklentilerine göre hepsini bir bütün olarak deerlendirmek lazm.

HER YATA YAPILABLR

Doutan olan göz kapa düüklüünü bir an önce yapmak lazm. En geç üç yana kadar yaplmaldr diyen Op. Dr. Erhan Dilek, çünkü bir göz kapalysa tembel kalacaktr. Göz tembelliine neden olmaktadr. Tembel kalmamas için de bir an önce gözü tedavi etmek lazm. 1-3 ya aras yaplabilir. Göz kapa estetii ise her yata yaplabilir. Bununla birlikte iki kez üst üste operasyon yapmak mümkün dedi.

Ana Sayfaya Git