Akın'dan korkutan uyarı

Bilim Kurulu üyesi Akın: Bir hafta sonra hastaneye yatışlar artabilir

Haberler 18.03.2021 - 09:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanl Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akn, koronavirüs salgn ile mücadelede normalleme sürecinin etkilerinin bu hafta görülmeye balandn söyledi. Akn, Hastaneye bavurularda art var; ama yatlarda çok yüksek bir art yok. Hastalk semptomatik belirtilerle balyor. Belirtileri takip eden 5 ile 7nci günde baz kiilerde tablo arlayor. Demek ki bir dahaki hafta hastaneye yatlarda bir artla da karlaabiliriz dedi.

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akn, l il 100 bin kiide görülen koronavirüs vaka saylarnn yer ald güncel risk haritasn deerlendirdi. Akn, ubat aynda Türkiyeye giren ngiliz varyantnn yaylma, bulama özellii çok yüksek olduu için Mart aynda eski önlemler, kstlamalar sürdürülse bile yine bir ekilde vaka art bekleniyordu dedi. Akn, normalleme etkilerinin bu hafta görülmeye balandn kaydederek, u anda vaka saylar 15 bine gelmi belki daha da fazla olabilir. Saptananlar bunlar çünkü. Bavurularda artlar olduunu duyuyorum. Hastaneye bavurularda artlar var; ama yatlarda öyle çok yüksek bir art yok. Hastalk belirtileri takip eden 5 ile 7nci günde baz kiilerde tablo arlayor. Buna bal olarak hastaneye yatryoruz. Demek ki bir dahaki hafta gerçekten Türkiyedeki tablo arlamaya gidiyorsa, bir dahaki hafta hastaneye yatlarda bir artla da karlaabiliriz. Hastaneye yatmak tabii kaybedeceimiz insan saysnn artma olasln gösteriyor diye konutu.

SOSYAL YAAMIN CANLANMASI RSK ARTIRIYOR

Vaka saylarnn artt illerde ehirleraras seyahate dikkat çeken Akn, Vakalarn çok youn görüldüü illerdeki insanlarn hafif olan daha az görülen illere gitmesi ya da hafif görülen illerdeki insanlarn youn görülen illere gidip, tekrar kendi illerine geri dönmesi, hastaln farkl illere bulamasna sebep oluyor. Bu konuda önemli noktalardan birisi, eer youn bir bölgedeyseniz ilin dna çkmamak lazm. Ya da sakin bir bölgedeyseniz, kendi bulunduunuz ilde faaliyetlerinizi sürdürmek zorundasnz. çok zorunlu haller olabilir. Sosyal nedenler, kayplar, hastalklar gibi. Bu nedenle tabii gidilebilir. Ama muhakkak normalleme ad altnda verilen sosyalleme, sosyal yaamn biraz canlanmas riski artryor. O yüzden herkesin riskin arttn düünerek, kendi önlemlerine daha dikkatli uymas ve takip etmesi gerekiyor ifadelerini kulland.

GÜNEY AFRKA MUTANTI, SNS SNS ARAYA GRMEK STYOR

Akn, mutasyonlu virüsün artan vaka artlarna etkisini deerlendirerek, Türkiyede u anda dolamdaki mutasyonu virüsün yüzde 50-60 ngiliz varyantdr. Bu yüzden de bunun bulamasn çok yüksek olduunu biliyoruz. Bir takip var. Muhtemelen Mart aynn sonlarna doru buna ait verileri elde edebiliriz. çünkü ngilterede bu veriler ancak Ocak aynda yaynlanmaya balad. Bir takibe ihtiyacmz var. u anda Vuhan tipi virüsle, mehur ngiliz tipi virüsün bir karmn yayoruz. Bu arada sinsi sinsi araya girmek isteyen Güney Afrika mutant var. O biraz daha skntl. u anda Türkiyede çok yaygn deil ama o da bir süre sonra yaygnlaabilir dedi.

Ana Sayfaya Git