Akneyle mücadelede ‘karnabahar ve brokoli’ çözümü

Birçok kişinin dönemsel ya da sürekli mücadele verdiği cilt problemi olan akneye karşı Türk bilim insanları karnabahar ve brokoliden oluşan formül geliştirdi. Geliştirilen ekstre sayesinde, akne ile bitkisel ve doğal yöntemlerle mücadelenin mümkün olduğu kanıtlandı.

Haberler 06.12.2021 - 00:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme, genetik ve çevresel faktörler, stres ya da hormonlardan kaynakl pek çok nedenle birçok insann problemi olan akneye kar, Biota Ar-Ge Merkezi ve Acbadem Üniversitesi Tp Fakültesi Tbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalnn ortak aratrmalarnn sonucunda, karnabahar ve brokoli bitkilerinden akneye kar etkili bir formül gelitirildi. Aratrmann sonuçlar uluslararas saygn bir bilim dergisi olan Journal of Cosmetic Dermatologyde, Efficacy of two plant extracts against acne vulgaris: Initial results of microbiological tests and cell culture studies bal ile yaynland. çalmadan elde edilen sonuçlar, gelitirilen brokoli-karnabahar ekstresinin akneye neden olan bakteriye kar laboratuvar testlerinde son derece etkili olduunu gösterdi.

KARNABAHAR VE BROKOLY TESADÜFEN KEFETTK

Saç dökülmesi ve istenmeyen tüylere kar yaplan çalmalarn yan sra laboratuarlarda akne ile ilgili çalmalara da yer verdiklerini belirten Biota Laboratuvarlar Yönetim Kurulu Bakan Cihat Dündar, karnabahar ve brokolinin formüle katlmasnn tesadüf olduunu söyledi.

Dündar, tesadüf gelien olay u sözlerle anlatt:

Bir eye odaklandnz zaman etrafnzda buna katk salayabilecek eyleri fark edebiliyorsunuz. Karnabahar ve brokoliyi çocuklarma yemek piirirken yakmamla fark ettim. Karnabahar ve brokoliyi ocakta unuttum ve su dibine kadar buharlat. çine kattm karnabahar ve brokoli de gitti, tencerenin dibinde pekmez gibi bir madde kald. çöpe atmaya giderken akneye etkisini düündüm ve onu çay bardann dibine koyarak kendimde denedim ve etkili olduunu gördüm. Karnabahar ve brokolinin de formüle eklenmesi bu ekilde oldu.

TEK OLUMSUZ YÖNÜ YOUN KOKUSU

Ürünü kullananlarn memnun olduunu ve çabuk sonuç aldklarn belirten Dündar, Ürünü sivilcenize sürdüünüzde neredeyse 2 gün içinde sivilceyi söndürme gücüne sahip. Tek olumsuz yan youn kokusu. Fazla öz içerdii için youn bir kokusu var. Bunu bazlar sevebilir bazlar sevmeyebilir. Ürünümüz henüz çok yeni kendi ülkemizde rütünü ispat ettiinde yurt dndaki i ortaklarmza da sunacaz dedi.

YAN ETKS YOK

Dermokozmetik alannn kolay olmadn söyleyen Dündar, Sivilce kolay bir konu deil. Bilimin geldii bugünkü noktada sivilce gibi basit görünen sorunlara henüz net bir ekilde çözüm bulmu deiliz. Gelitirdiimiz bu ürünün özellikle genç ve orta kuakta sivilce ve akne sorununa iyi bir çözüm sunacana inanyorum. Yan etkisi yok ve tamamen bitkisel. Kullandnz zaman etkisini hemen görebiliyorsunuz. Youn bir sivilce problemi ve ucunda da irin varsa gelitirdiimiz ürün akamdan sürüldüünde neredeyse sabaha kadar etkisini göstermi oluyor ifadelerini kulland.

BTKLERLE AKNEYLE MÜCADELE MÜMKÜN

Aknenin önemli bir cilt problemi olduunu ve bu problemlere kar kozmetik ürünler gelitirdiklerini söyleyen Biota Bilim Kurulu Bakan Prof. Dr. Murat Türkolu, Aknenin nasl bir sorun olduu düünülürse bitkilerin gerek lokal olarak gerek dahili olarak kullanmyla akneyle mücadele edilebilinir. Etkileri de azaltlabilir. Bu konuda literatürde kaytl pek çok bitki var dedi.

LTHAB DURUMLARI VE ANDROJENLER BASKILIYOR

Brokoli ve karnabahar ekstresinin dermokozmetik ürünlerde akneye kar etkili olabileceini düündüklerini ve bunun için bilimsel çalmalar yaptklarn ifade eden Prof. Dr. Türkolu, Bunun üzerine Ar-Ge merkezimizde bilimsel çalmalara baladk. Deri hücrelerinde hücre kültürü çalmalar yaptk ve bu çalmalarda brokoli karnabahar ekstresinin iltihabi durumlar basklayan bir özellii olduunu kefettik. Akne androjenlerle de ilgili. Baz hormonlarn ergenlikle birlikte insan vücudunda yükselmesiyle brokoli karnabahar ekstresinin ayn zamanda bu androjenleri de baskladn yani çift etkili bir özellii olduunu fark ettik. Bunun bir bitki ekstresi olarak dermokozmetik bir üründe fayda salayacan düündük ifadelerini kulland.

ANTBAKTERYEL ETK ELDE EDLD

Akneye neden olan propionibacterium acnesini büyütmek için özel bir üniversite ile i birliine gittiklerini de belirten Prof. Dr. Türkolu, Üniversitenin mikrobiyoloji labaratuvarnda bu bakteri hem bir hastadan alnan örnekle hem de standart örneiyle çoaltld. Bizim ekstremizle bir arada tutuldu ve bunun sonucunda propionibacterium acnese kar çok kuvvetli bir antibakteriyel etki elde ettik. 3 etkiyi bir arada gördüümüz için bunun ideal bir akneye kar ürün ekstresi olduuna karar verdik diye konutu.

KÜKÜRTLÜ BLEKLER NSAN VÜCUDU çN FAYDALI

Bitkilerin birçok hastalkta faydas bulunduunu hatrlatan Prof. Dr. Türkolu, Bu bitkilerin bu kadar faydal olduunu biz sadece deri üzerinde gösteren grup olduk. Karnabahar ve brokoli kükürtlü bileikler içeriyorlar ve bu bileikler insan vücudu için oldukça faydal sonuçlar veriyor dedi.

GIDA OLARAK TÜKETLMES DE FAYDA SALIYOR

Prof. Dr. Türkolu, aknenin birçok nedeni olduunu hatrlatarak, Yaptmz bilimsel çalmalardan elde ettiimiz bu sonuçlar görünce brokoli ve karnabaharn ayn zamanda dahili, gda olarak da tüketilmesini ve bu ürünlerin de dardan lokal olarak uygulanmasn, kombine olarak kullanlmasn tavsiye ederim ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git