'Akraba evlilikleri, çocuklarda kansere zemin hazırlar'

ONKOLOG Doç. Dr. Neriman Sarı, çocuklarda meydana gelen birçok kanser türünün temelinde immün yetmezliği olduğunu belirterek, "Akraba evlilikleri, immün yetmezliğine sebep olarak çocuklarda kansere zemin hazırlar" dedi.

Haberler 23.04.2019 - 10:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Pediatrik Onkoloji Grubu Dernei (TPOG), Türk Tbbi Onkoloji Dernei (TTOD) ve Türk Radyasyon Onkolojisi Dernei (TROD) i birliinde düzenlenen 23. Ulusal Kanser Kongresi (UKK), Antalyann Serik ilçesine bal Belek bölgesindeki Regnum Carya Otelde gerçekletirildi. Doç. Dr. Neriman Sar, çocuklardaki kanser vakalarndan söz etti. çocuklardaki kanser vakalarnn yetikinlere göre çok farkl olduunu kaydeden Doç. Dr. Sar, çocukluk ça kanserlerinin erikinlere göre nadir rastlandn söyledi. Ylda 100 kanser vakasnn sadece 2sinin çocuklarda görülebildiini anlatan Doç. Dr. Sar, Biz çocukluk ça kanserlerinde en çok lösemileri görüyoruz. kinci srada lenfomalar yer alyor. 5 ya alt çocuklarda böbrek tümörü görülebiliyor. Göz tümörleri de görülebiliyor diye konutu.

AKRABA EVLLKLER

Tümörler çok farkl olunca korunma yöntemlerinin farkl olduuna deinen Doç. Dr. Neriman Sar, tüm kanserlerin altnda yatan nedenin genetik olduunu belirtti. Özellikle çocuklarda oluan kanser vakalarnn oluumunda anne ve babadan gelen birtakm genlerin etken olduunu belirten Doç. Dr. Sar, sözlerini öyle sürdürdü:

Akraba evlilikleri en çok üzerinde durduumuz immün yetmezlii hastalnda etkili. çocukluk çandaki birçok immün yetmezlii ailesel geçilidir. Bunu önlemede etkili olan ise akraba evliliinin engellenmesidir. Akraba evliliini engellersek o nedenle immün yetmezlik temelli kanserlerin de önüne geçmi oluyoruz. Mesela lenfomalar immün yetmezlik zeminini çok sever. Akraba evlilikleri immün yetmezliine sebep olarak çocuklarda kansere zemin hazrlar.

Ana Sayfaya Git