Alerjide en güvenli aşı

Çocuklarda alerjik rinit, gıda alerjisi, alerjik egzama ve astımın görülme sıklığının arttığına dikkati çeken Doç. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, "Alerji aşıları alerjenlere karşı duyarlılığı azaltmasının yanı sıra hastalığın belirtilerini ve ilaç kullanma gereksinimini azaltır, yaşam kalitesini artırır. Ayrıca yeni alerjilerin ve astım gelişimini önlemede koruyucu etkisi vardır. Bu noktada alerjik hastalığın doğal seyrini değiştiren tek tedavi yöntemi" dedi.

Haberler 10.07.2021 - 10:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk mmünoloji ve Alerji Hastalklar Uzman Doç. Dr. Hikmet Tekin Nacarolu, alerji alar hakknda önemli açklamalarda bulundu. Doç. Dr. Nacarolu, alerji a tedavisinin yüz yl akn süredir alerjik hastalarda uygulandn belirterek Hastann duyarl olduu alerjenlerden elde edilen ürünlerin hastaya giderek artan dozlarda ve belirli zaman aralklarnda verilmesi esasna dayanr. Son yllarda alerjik rinit, gda alerjisi, alerjik egzama ve astmn skl giderek art göstermektedir. Özellikle astm ve alerjik rinitte ilk planda alerji ilaçlar, burun damlalar gibi semptomlara yönelik tedaviler kullanlmakta olup baz tedaviye yantsz, spesifik bir alerjene kar alerjisi deri testi ve kan testleri ile belirlenmi, klinik bulgular da testlerle uyumlu olan hastalarda bu alerjene kar alama yaplabilir. Bu alerjen spesifik immünoterapi olarak isimlendirilir. Alerji a tedavisi deri testi ve kan testi ile gösterilen alerjen maddenin kiide yaknmalara neden olmas, alerjenden korunma ve ilaç tedavisinden yeterli fayda görmemi olmas, kiinin uzun süreli ilaç kullanmak istememesi durumlarnda uygulanr diye konutu.

AILAMANIN 2 çED BULUNUYOR

ki çeit alamann olduuna dikkati çeken Doç. Dr. Nacarolu, öyle devam etti:

Bunlardan ilki subkutan immünoterapi olarak isimlendirilen cilt altna alerjen ekstresinin enjekte edilmesiyle uygulanan yöntemdir. Bu yöntemde düük doz alama ile balanarak belirli aralklarla dozlar artrlr. Farkl tedavi protokollerine göre haftalk, 15 günlük, 1 aylk aralarla alama yaplr, 3 ila 5 yl devam edilir. Bu yöntemle ot polenleri, ev tozu akarlar, küf mantarlar, çeitli aaç polenleri, hayvan epitellerine (kedi tüyü) kar alama yaplabilir. kincisi ise dilaltna tablet olarak uygulanan sublingual/oral immünoterapi olarak bilinen yöntemdir. Bu yöntemde spesifik bir alerjene kar alerjisi belirlenen ve semptomatik tedavilere yantsz olan hastalarda tablet veya damla eklinde hazrlanm dil alt preparatlar her gün 3 yl boyunca kullanlr. lk birkaç doz hastanede uygulandktan sonra hasta evde uygulamaya devam eder. Ortaya çkan yan etkiler genelde azda kant ve irritasyondur, genellikle tedavinin devamnda kaybolur. Ses kskl, boulma hissi ve nefes alamama gibi ciddi yan etki olasl çok düüktür. Her iki tedavi yöntemi için de tedavinin baars düzenli uygulamaya baldr.

YEN ALERJLERDEN VE ASTIM GELMNDEN DE KORUYOR

Doç. Dr. Hikmet Tekin Nacarolu, a tedavisinin hem tedavi edici hem de koruyucu etkileri olduuna iaret ederek, u bilgileri verdi:

Alerjenlere kar duyarll azaltmasnn yannda hastaln belirtilerini ve ilaç kullanma gereksinimini azaltt, yaam kalitesini arttrd çalmalarda gösterilmitir. Ayrca yeni alerjilerin ve astm geliimini önlemede koruyucu etkisi vardr. Bu noktada alerjik hastaln doal seyrini deitiren tek tedavi yöntemidir. çocuklarda alerji a tedavisi karar sadece çocuk alerji hekimi tarafndan verilmelidir. Tedaviye uyumsuz hastalara, 5 yandan küçük çocuklara, ar astmllara, kanser, baklk sistemi hastalklar, psikolojik bozukluk, ciddi hipertansiyon ve kalp hastal durumlarnda a tedavisi önerilmemektedir. Alamada standardize edilmi alerjen ekstreleri kullanlr. A tedavisinin içinde kortizon bulunmaz. A tedavisinde alerjen içeriine bal olarak a uygulanan yerde ilik, kzarklk veya genel yan etkiler olabilir. Bu nedenle a tedavisinin alerji uzman gözetiminde ve hastane artlarnda yaplmas gerekir. Hastalar enjeksiyon sonras 30 dakika beklemeli ve enjeksiyon yerini hekime göstermeden hastaneden ayrlmamaldr.

Ana Sayfaya Git