Alerjik hastalıklarda da göz altı morlukları oluşabiliyor

"Göz altı morlukları, göz altındaki ciltteki kılcal damarların belirginleşmesi ile ortaya çıkan bir durumdur. Alerjik hastalıklarda da bu durum oluşabilmektedir. Göz altı morluklarının çocuklardaki en sık nedenlerinden birisi de alerjik konjonktivittir"

Haberler 24.07.2019 - 23:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Göz Hastalklar Uzman Dr. Ör. Üyesi Özgür Yaar, Göz alt morluklar, göz altndaki ciltteki klcal damarlarn belirginlemesi ile ortaya çkan bir durumdur. Alerjik hastalklarda da bu durum oluabilmektedir. Göz alt morluklarnn çocuklardaki en sk nedenlerinden birisi de alerjik konjonktivittir. ifadelerini kulland.

Alerjik konjonktivit göz hastalyla çok sk karlalyor. Bu hastalk göz kapaklarnn içini ve gözün beyaz ksmn saran ve konjonktiva olarak isimlendirilen zarn alerjiye bal olarak gelien bir iltihab. Bu durum havada dolaan alerjenlerin gözle temas sonras meydana geliyor.

Tekrarlayc ve her iki gözü de etkileyen alerjik konjonktivit gözlerde kanma, kzarklk ve sulanma ikayetleri ile kendini gösteriyor. Bunlarn yannda konjonktival ödem, sulu aknt, yanma hissi ve k hassasiyeti ile birlikte alt ve üst göz kapaklarnda ime de gözükebiliyor.

Açklamada görülerine yer verilen Göz Hastalklar Uzman Dr. Ör. Üyesi Özgür Yaar, alerjinin göz alt morluu gibi ciddi hassasiyetler oluturduunu belirterek, unlar kaydetti:

Göz alt morluklar, göz altndaki ciltteki klcal damarlarn belirginlemesi ile ortaya çkan bir durumdur. Alerjik hastalklarda da (Alerjik rinit, alerjik konjonktivit, atopik dermatit, sinüzit vesaire) bu durum oluabilmektedir. Göz alt morluklarnn çocuklardaki en sk nedenlerinden birisi de alerjik konjonktivittir. Alerjik konjonktivit bir grup hastal tanmlayan genel bir terimdir. Mevsimsel alerjik konjonktivit en sk rastlanlan tipidir. Genellikle bahar aylarnda artan polenlere kar olumaktadr. Tüm alerjik konjonktivitlerin yars bu gruba girer. Pereniyal tipte ise yl boyunca alerjik semptomlar gözlemlenir. Bu tipin nedeni genellikle ev tozu, akarlar ve ev hayvanlardr. Daha az iddette fakat tüm yl boyunca gözlemlenir. Vernal konjonktivit, genellikle 5 yandan sonra görülür ve erikin yata kendiliinden kaybolur. Kuru ve lk iklimlerde daha sk görülür. Erkeklerde daha sk görülür.

- Atopik keratokonjonktivit 20li yalarda balar

Yaar, atopik keratokonjonktivit, körlük riskinin en fazla olduu konjonktivit olduunu aktararak, Bu tür konjonktivitler 20li yalarda balar uzun yllar devam eder. Göz kapaklarnda ciltte pul pul dökülmeler sklkla gözlemlenir. Gözün kornea tabakasnda limbal damarlanmalar, kapak yapsnda bozulmalar ve katarakt gibi durumlar gözlemlenebilir. ifadelerini kulland.

Dev papiller konjonktivite de deinen Yaar, unlar kaydetti:

Kapak konjonktivasnda papillalar ile karakterizedir. Kontak lens kullanm, kontak lens solüsyonlarna kar geliebilir. Bazen göz protezleri de bu duruma yol açabilir. Tüm bu alerjik konjonktivitlerin tedavisi benzerlik arz eder. Antihistaminik ve mast hücresi stabilizatörü ihtiva eden göz damlalar ile birlikte gerektiinde kortizonlu göz damlalar kullanlmaktadr. Bununla birlikte alerjenle temas ortadan kaldrmak da (kontak lens deiiklii, solüsyon deiiklii, makyaj malzemesi deiiklii, ortamdaki materyallerin deiiklii vesaire) tedavinin bir parçasdr. Ar kant olduunda souk suyla yüz ve göz çevresinin ykanmas yaknmalar azaltabilmektedir. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git