“Alerjinin sebebi eviniz olabilir”

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Görkem Astarcıoğlu, alerjik çocukların yaşadığı evler için temizlik ve ev düzeninin tedavinin bir parçası olduğunu söyledi.

Haberler 19.11.2019 - 10:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Alerjinin sebebinin evlerin yeteri kadar temizlenmemesi olabilir. Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Astarcolu , Ev tozu akarlar ev ortamnda özellikle tüylü, yünlü, kaln kuma, hal, dokuma ve yataklarda yaayan, mikroskopla görülen canllardr. Scak ve nemli ortamlar sever ve buralarda hzla çoalrlar. çocuunuzda özellikle ev ortamnda artan burunda kant, aknt, tkanklk, haprma, gözlerde kzarklk, kanma ve sulanma varsa sebebi ev tozu akarlar olabilir. Tehisin konmas için öncelikle bir çocuk doktoruna görünmek ve sonrasnda yaplan muayene ve testlerle alerji olup olmadnn anlalmas gerekir dedi.

ALERJNN NEDENLER

çocuk sal için alnmas gereken önlemler

Dr. Astarcolu Ev tozu akarlar alerjik çocuklarda belirtilerini, astml çocuklarda ataklar tetikleyebilir. Alerjik çocuklar için ev temizlii ve eya seçimini tedavinin bir parças olarak görürüz diyerek çocuu rahatlatmak için evde alnabilecek önlemler hakknda unu söyledi:

Alerjik çocuk için tedbir almaya odasndan balamalyz. Yatanda yün, kaz tüyü, ku tüyü yorgan yastk bulunmamaldr. Kullanacanz yatak tekstil ürünleri anti alerjik olmaldr,

çocuun odasnda toz tutabilecek kitap, oyuncak, giysiler kapal dolaplarda saklanmaldr,

Odada duvardan duvara hal yerine kolay kaldrlacak, mümkünse ince ve toz tutmayan kilimler tercih edilmelidir,

Kaln perdeler yerine ince tül perde ye da stor perdeler kullanlmaldr,

Evcil hayvan varsa çocuun odasna girmesine izin verilmemelidir,

çocuun odas nemli bir bezle silinmelidir,

Elektrik süpürgeleri ev tozu akar alerjenlerini uzaklatrabilir ama yaayan akarlar ortadan kaldramaz,

Normal süpürge ile yaplan temizliklerde elektrikli süpürgeler çektikleri tozun bir ksmn ortama geri vererek alerjik çocuklarn ikayetlerinin artmasna yol açar. Emi gücü yüksek, Hepa filtresi olan ve derin temizlik yapan bir temizlik robotu ile temizlik yapmak akarlar ve dklarnn da suya çekmek doru olacaktr.

Ana Sayfaya Git