Alışkanlıklarımızı değiştirdi!

Yeni koronavirüs salgınıyla birlikte tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de birçok alışkanlığımız değişti. Koronavirüs üzerine yapılan gazete haberlerini hiç atlamadan okur, TV haberlerini sabah akşam hiç sıkılmadan izler olduk. Sosyal medya ise tüm dünyadaki gelişmeleri telefonumuza taşıdı. Koronavirüsün hızla yayılımı ve yarattığı ciddi sağlık riskleriyle ilgili bilgi edindikçe, kısa sürede hayatımızı, gündelik alışkanlıklarımızı değiştirmeye başladık. Önce, “tokalaşma, öpüşme ve sarılma” gibi selamlaşmayı ve sevgi gösterme biçimimizi değiştirdik. Ardından da el yıkama sıklığımız arttı, dezenfektan ve maske kullanımı gibi yenilikler hayatımıza girdi.

Haberler 08.04.2020 - 11:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Deien alkanlklarmzn virüsün yaylmas hzn bariz bir biçimde kestiini vurgulayan Göüs Hastalklar Uzman Dr. Beril Bahadr Erdoan, Dünya Salk Örgütü tarafndan küresel salgn olarak tanmlanan Covid - 19 yani yeni koronavirüsün yol açaca zararlar en alt düzeyde tutmak, bu yeni davran alkanlklarn sk skya benimsemekle mümkün olabilir. Tedbirleri hzla uygulayn ve deiimden korkmayn! diyor. Dr. Beril Bahadr Erdoan, günlük hayatmzda yaptmz deiiklikleri öyle sralyor:

TOKALAMADAN ÖPÜMEDEN SELAMLAIYORUZ

Salgnn bulama hznn yüksekliine dair ilk açklamalarn ardndan günlük hayatmzda aldmz tedbirler banda arkadalarmzla, dostlarmzla selamlamamz asgari temas düzeyine indirmek geldi. Karlatnda kollarn dirseklerinden karlkl olarak birbirine dedirenler olduu gibi ayaklarn birbirine vurarak selamlaanlar da oldu. Ancak ksa bir süre sonra tüm bu yeni selamlama çabalarnn yerini ba sallama ve içten bir gülümseme ald. Göüs Hastalklar Uzman Dr. Beril Bahadr Erdoan, bu selamlama yönteminin virüsün daha fazla kiiye bulamas önünde önemli bir engel olduunu belirtiyor.

DAHA SIK VE UZUN EL YIKIYORUZ

Toplum olarak özellikle tuvaletten sonra, yemekten önce ve sonra el ykama alkanl konusunda hassasiyetimiz olduu bir gerçek. Bu alkanlmzn herhangi bir enfeksiyon riskine kar önemli bir kazanm olduunu söyleyen Dr. Beril Bahadr Erdoan, Elini ykayan bir toplumuz. Ama yeni koronavirüs salgnyla birlikte ellerimizi daha sk ykar hale geldik. Ayrca ykama süremiz de uzad. Artk en az 20 saniye ykyoruz. Sokaktan eve geldiimizde, i yerinde ortak kullanlan telefon, bilgisayar klavyesi gibi cihazlar kullandktan sonra ya da bir eyler yemeden önce elimizi ykayp ykamadmz daha çok sorguluyor, ykarken çabucak deil, en az 20 saniye boyunca dikkatle ykyoruz diyor.

DEZENFEKTANLARA SARILDIK

çantamzda kolonya tamayal uzun zaman olmutu. Özellikle ileri yataki büyüklerimizin bir alkanl olan kolonya tama ve eve gelen misafirlere ikram etme, koronavirüs sayesinde hatrladmz bir gelenek oldu. Özellikle alkol derecesi 80in üzerinde olan kolonyalar büyük talep görürken özellikle toplu tama araçlarnda çantasndan çkard kolonyay ya da dezenfektan çevresindekilere de ikram edenlerin says artt. Bu alkanln hem kiiyi hem de çevresindekileri korumak için önemli olduunu belirten Dr. Beril Bahadr Erdoan Ancak ar dezenfektan ya da kolonya kullanmnn da cildi tahri edebilecei unutulmamal uyarsnda bulunuyor. Ayrca kolonya tercihinde virüsün üzerinde öldürücü etki olmas için yüzde 70 alkol kullanlmas gerektiini belirtiyor.

MASKE VE ELDVEN TAKIYORUZ

Salgn yeni baladnda salkl kiilerin maske kullanmasna gerek olmad belirtiliyordu. Ancak salgnn çok geni kitlelere yaylmas nedeniyle, sokaa çkan herkesin kendini ve çevresini korumak amacyla maske kullanmas öneriliyor. Ülkemizde yaplan düzenlemeler de bu yönde. Maske kullanmnda dikkat edilmesi gereken noktalar olduunu vurgulayan Dr. Beril Bahadr Erdoan, unlar söylüyor:

Ayn maske uzun süreli kullanldnda nemleniyor ve virüsler bu nemli alana tutunarak daha fazla enfeksiyon riskine neden oluyor. Bu nedenle sk sk maske deitirmek gerekiyor. Ayrca maskeleri çkartrken virüsün ele bulama riski olduu için hemen ardndan ellerin ykanmas gerekiyor.

Eldiven kullanm da salgn nedeniyle gördüümüz bir davran. Ancak bu yeni alkanlmz virüsün yaylmasn önlemek bir yana daha fazla kiiye bulamasna bile neden olabiliyor. Dr. Beril Bahadr Erdoan, Eldiven taktnda kendini güvende hisseden kii, daha fazla yüzeye dokunuyor. Ellerini azna, burnuna ve gözlerine daha fazla dedirebiliyor. Bu da riski artryor diyor.

ARTIK ARAMIZA MESAFE KOYUYORUZ

Yaplan son aratrmalar, koronavirüs taycs olan birinin viürüs ortalama 3.3 kiiye bulatrdn gösteriyor. Bulaclkta kiinin salk durumu, virüsle temas süresinin uzunluu etkin olsa da alnabilecek önlemlerin banda mesafe geliyor. Bu salgn ile birlikte dilimize yerleen sosyal mesafelendirme kavramnn da buna iaret ettiini kaydeden Dr. Beril Bahadr Erdoan, Toplum olarak Evde kal çarsna mümkün olduunca çok uyuyoruz. Ancak i için ya da ihtiyaçlarmz için darya çktmzda herkesle aramza en az 1 metre mesafe koymamz gerekiyor hatrlatmasnda bulunuyor.

HER YERDE SRKE KULLANIYORUZ

Sirkenin temizlikte kullanm özellikle son dönemlerde artt. Ancak koronovirüsün ardndan sirkenin yüzey temizliinde, mutfak ve banyoda kullanmnn da artt görülüyor. Koronovirüsün bulaclnn sirke ile önlenmesinin söz konusu olmadn belirten Dr. Beril Bahadr Erdoan özellikle sosyal medyada yaylan her habere itibar edilmemesi ve bilimsel verilerden yararlanlmas gerektiini kaydediyor. Buna karn bir ölçee 10 ölçek su ile sulandrlan çamar suyu, virüsü öldürmede etkili oluyor.

DAHA SIK BANYO YAPIYORUZ

Temizlik denince akla gelen ilk konulardan biri de sk banyo yapmak. Virüs haberlerinin yaylmasndan itibaren günlük banyo saysn birden üçe çkardn söyleyenlerin says artarken uzmanlar, bu konuda da arya kaçmann olumsuzluklarna dikkat çekiyor. Zira cildin koruyucu bariyerinin zarar görmemesi virüslere daha açk hale gelmemize yol açabiliyor.

EVDE çALIMAK STYORUZ

Her ey dijitalletii içi evden çalanlarn says artm olsa da koronavirüsün yaylmasn önlemek için alnan önlemlerin banda Evinde kal çars oldu. Birçok i yeri de bu çarya uyarak çalanlar için ev-ofis dönemini balatt. Bu da günlük yaamn yeniden düzenlenmesi anlamna geldii için ilk balarda özellikle uyum konusunda güçlük yaanmasnn normal olduunu dile getiren Göüs Hastalklar Uzman Dr. Beril Bahadr Erdoan, Evinizin bir yerini ofis haline getirmek çalma disiplini için size yardmc olacaktr diyor.

Ana Sayfaya Git