Altını ıslatması normal değil

Burgu, çocuklarda gece yatak ıslatmanın tedavi edilebilir bir rahatsızlık olduğunu söyleyerek, “Tıbben 5 yaştan sonra gece yatak ıslatma normal kabul edilmemektedir” dedi.

Haberler 02.12.2021 - 09:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çOCUK Ürolojisi Uzman Prof. Dr. Berk Burgu, çocuklarda gece yatak slatmann sk yaanlan bir problem ve tanmnda da yaa bal bir durum olduunu söyledi. Burgu, 5 yandan büyük çocuklarda tekrarlayc bir durum olduunu belirterek, En az 6 ay süreyle tekrarlayan durumda olan gece iemelerine gece yatak slatma ya da enürezis deniliyor. 6-7 yandaki çocuklarn yüzde 15i gece yata slatan çocuklardr. çok sk görülen bir problemdir. Bu çocuklarn yüzde 15i kendi kendine bir sene içerisinde kuru kalyor yani 6-7 yata yüzde 15, ertesi ylda da yüzde 15 azalarak gidiyor. Ergenlikten sonra yüzde 1 orannda insidans var. 100 tane altn kaçran çocuun 1 tanesi ergenlik sonras altna kaçrmaya devam ediyor. 5 yana kadar gece yatan slatan çocuklar normal kabul ediyoruz. Dolaysyla 3-4 yanda bir çocuun gece yatan slatmas tbben bir sorun deil. Tuvalet eitimi göreceli bir ey. Gündüz kuruluu önce kazanlyor, daha sonra gece kuruluu kazanlyor. Tbben 5 yatan sonra gece yatak slatma normal kabul edilmemektedir diye konutu.

GECE YATAK ISLATMANIN TEDAVS MÜMKÜN

Burgu, çocuklarda gece yatak slatmann tedavi edilebilir bir durum olduunu ifade ederek, unlar söyledi: Gece yatak slatmak psikolojik deil, geliimde bir gecikme olduununun göstergesidir. Tedaviye öncelikle basit tedbirlerle balyoruz. Gece sv ve tuz almn kstlamak, mutlaka idrarn yapp uyumasn salamak, uykunun ilk 1-2 saati içinde belki 1 kere uyandrmak balangçta kullanlan tedavilerdir. Zaten çounlukla bizim gördüümüz hastalar bunlar uygulam olarak geliyor. Fakat baar oran yüzde 10-15 gibi yani çok yüksek bir baar salayamyoruz. drar miktarn azaltan vücudumuzda normalde olan bir maddenin benzerini vererek yine idrar miktarn azaltmak veya mesane doluluuna kar uyanma refleksi oluturan alarm cihazlar tedavisi ilk basamak tedavilerdir ve baar oranlar benzerdir. Ailenin tercihine, çocuun bu rahatszlktaki idrar kaçrma sklna ve ailenin uyumuna göre ikisi de tercih edilebilir dedi.

çOCUU BU YOLDA MOTVE ETMEK LAZIM

Gece yatak slatan çocuklarn cezalandrlmalarnn kesinlikle doru olmadn ifade eden Burgu, Bu durum çok büyük oranda psikolojik bir nedenden deil, yani çocuk bunu isteyerek yapmyor. Ailesiyle size gelen bir çocuk kesinlikle bundan utanarak, anne-babann arkasna saklanarak çou zaman muayene odasna giriyor. O yüzden mutsuz olduu bir konuda çocuu cezalandrarak bir noktaya varmanz mümkün deildir. Hatta çocuu kazanabilmek adna unlar söylemek lazm: Mutlaka çocuun ailesinde anne-baba tarafnda veya her ikisinde de bir yerlerde vaktiyle gece yatan slatan bir aile bireyi olduunu ama u an gece yatan slatmadn ve bu iin düzeldiini söylemek ve çocukla iletiim kurmak lazm. Burada aile size ikyet eden olarak geliyor ama aslnda unutmamak lazm ki buradaki problem, çocuun yaad büyük bir problem. O yüzden mutlaka bu yolda onu kazanmak ve motive etmek lazm diye konutu.

GECE DRAR KAçIRAN çOCUKLARIN YÜZDE 85NN GÜNDÜZ HçBR KYET YOK

Gece yatak slatma durumunun ne ailenin ne de çocuun elinde olan bir durum olduunu kaydeden Burgu, unlar söyledi:

Yaklak yüzde 85i yani büyük çounluu hiçbir zaman kuru dönemi olmam, doduundan itibaren düzenli olarak yatan slatan yani kuruluu kazanamam çocuklar. Dolaysyla bu grup içinde aslnda bir gelimenin yaval var. Böyle bir hasta grubunda asla bilinçli yaplm, çocuun kendi isteiyle yapt bir durum olmadn, nitekim ailenin de burada bir etkisinin olmadn tekrar belirtmek lazm. Snrl bir grup hastada ise, önceden kazanlm bir gece kuruluu olmasnn ve ardndan 6 ay bir kuruluk, daha sonra ikincil tekrar altna kaçrmalar gördüümüz yüzde 15lik bir grup var. Bu grupta belki bir miktar psikolojik etkenler olabilir. Aslnda biz gece yatak slatmalar genellikle izole bir problem olarak görüyoruz. Yani gece idrar kaçran çocuklarn yüzde 85inin gündüz hiçbir ikyeti yok. Okulda veya darda tuvaletle ilgili bir problemleri yok. Pantolonlarn slatmyorlar veya büyük gündüz problemleri yok. Yüzde 15lik az bir grupta ise, yine gündüz ikyetleri de var. drar tutma, idrarn öteleme, gündüz kaçrmalar gibi. Bu grup hastalardan tuvalet alkanlnn düzene sokulmas yani sizin hem çocuunuzda hem gece hem gündüz problemleri varsa, gece problemi izole ve tek semptom deilse, o zaman gündüzde tuvalete belirli sklkla gitmesini salamak veya mesaneyi boaltmay rutine bindirmek önemlidir. Onun haricinde çounluu oluturan sadece gece semptomu olan çocuklarda aileyle ya da çocukla bir ilgisi çou zaman yok. Gece idrar kaçrmalarnn büyük çounluu bir geliim geriliidir. Psikolojinin bunda bir etkisi yoktur. Ancak kuruluu yakalam fakat daha sonra gece slatmalar ikinci kez balayan bir grup hastada belki psikolojik baz nedenler olabilir. Ama gece yatak slatma psikolojik bir problem deildir.

GECE DRAR KAçIRMA çOCUUN YAAM KALTESN CDD BOZAN PROBLEMLER YARATIYOR

Burgu, ailelerin ne zaman hekime bavurmas gerektii ile ilgili olarak unlar belirtti:

Önce evde basit tedbirler alnmal. Ama bu yaam kalitesini eer ciddi bozuyorsa, aile ile çocuun ilikisini bozuyorsa ve en önemlisi çocuun psikolojisini bozuyorsa o zaman doktora bavurmak lazm. unu bilmek laz gece yatak slatmann sebebi psikolojik deil, ama aslnda bu problem sonuçta çocuklarda ciddi bir öz benlikte sorun yaratabiliyor. O yüzden yaam kalitesini etkiliyorsa mutlaka doktora bavurulmal. Beraber elik eden gündüz semptomlar da varsa bavurmak lazm. Tedavilere ramen dirençli olgular varsa doktora bavurmak gerekir. Dolaysyla paniklemeden önce basamak basamak ev içinde baz tedbirler alnmal ama dirençliyse ve dediim bulgular elik ediyorsa hekime bavurulmaldr. Gece idrar kaçrma çocuun kendiyle barkln, yaam kalitesini ciddi bozan problemler yaratyor. Yoksa gece yatan slatan bir çocua daha çok idrar yolu enfeksiyonu geçiriyor gibi bir ey söylememiz doru deil ama özgüveni anlamnda mutlaka yaam kalitesinin artrlp çocuun normal sosyal hayatna kazandrlmas lazm. Sporcu bir çocuk düünün turnuvaya, kampa gidecek baarl bir sporcu ama arkadalaryla buna gidemiyor, kuzenleriyle, akrabalaryla kalacak kalamyor. Dolaysyla bu yaamdan koparmamak adna çocuklar bir an önce özgüvenlerini salamak adna tedavi etmek lazm.

Ana Sayfaya Git