Alzaymırın teşhisini kolaylaştıracak merkez hizmete başladı

Türkiye'nin, alzaymırın teşhis ve tedavi sürecinin takibinde önemli kolaylıklar sağlayacak testlerin yapıldığı ilk laboratuvarı, İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi bünyesinde hizmet vermeye başladı.

Haberler 03.11.2016 - 09:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ü Cerrahpaa Tp Fakültesi Hastanesinde düzenlenen toplantda konuan Beyin ve Nörodejeneratif Aratrma Laboratuvar sorumlu hekimlerinden Doç. Dr. Duygu Gezen Ak, merkezin ilk olarak 2007de TÜBTAK ve Ü destekli aratrma projeleriyle kurulduunu söyledi.

Ak, bu aratrma projelerinden 2011de 19 ülkenin katlmyla balayan Avrupa Birlii projesi kapsamnda hastaln tehisine katkda bulunan üç testin standardizasyonuna katldklarn ve bu çalmann sonucunda tan yönteminin hizmet çerçevesine alndn aktard.

Merkezin, Türkiyede bu hizmeti veren ilk laboratuvar olma özellii tadna iaret eden Ak, tüm Türkiyedeki hastalardan örnek kabul edebildiklerini kaydetti.

- Testlerin yüzde 90nndan baarl sonuçlar alnd

Ü Nöroloji Anabilim Dal Öretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Gürvit de bugüne kadar laboratuvarda 150ye yakn testin yapldn ve bunlarn yüzde 90ndan baarl sonuçlar elde edildiini belirtti.

Gürvit, Alzaymrn tehisinin konulmas kolay bir süreç deil. Hastann konunun uzmanlar tarafndan deerlendirilmesi çok önemli. Özellikle bu noktada baz demans tiplerinin alzaymr hastalyla kartrlmas, bazen de hastann birden fazla demans tipini ayn anda göstermesi söz konusu. Bu noktada elimizdeki bu testler tanlar ayrmada ve tehis koymada hekime kolaylk salamaktadr. diye konutu.

Alzaymr gibi nörodejeneratif hastalklarn ilerleyici olduuna iaret eden Gürvit, bu zamana kadar hastaln seyrini saysal olarak takip edebilmelerini salayan bir araç olmadn ancak bu testlerle ilk kez kullanlan ilaçlarn ve yeni ilaç denemelerinin hastaln seyrine olan etkilerini elle tutulur verilerle izleyebilme imkanna kavutuklarn sözlerine ekledi.

- Numuneler souk zinciri oluturularak merkeze ulatrlyor

Laboratuvarn kurucularndan Doç. Dr. Erdinç Dursun, projenin laboratuvar ayann yannda bir de klinik aamas olduunu dile getirerek, testlerin uygulanma safhalaryla ilgili unlar söyledi:

Öncelikle klinik muayenenin gerçeklemesi için hasta bir nöroloji hekimine bavuruyor. Orada uzman bir nörolog tarafndan muayene edildikten sonra, hastann bel bölgesinden beyin omurilik svs alnyor ve o sv buraya naklediliyor. Bunun alm ve buraya transferi srasnda birtakm standartlarn olmas lazm. Bu konularda kliniklere yardmc oluyoruz. Türkiyenin herhangi bir ilinden bir nörolog arkadamz ald örnei souk zincir içerisinde kargo yoluyla merkezimize ulatrabiliyor. Biz belirli bir süre sonra test sonuçlarn onlara aktaryoruz. Kendisi de bu test sonuçlaryla hastann klinik bulgularn bir araya getirip ayrc tehisi koyuyor.

Ana Sayfaya Git