Alzaymırı önleyebilecek yeni bir reseptör hücre keşfedildi

Çinli ve ABD'li bilim insanları, Alzaymır hastalığının önlenmesi ve tedavisinde etkili olan yeni bir reseptör hücre buldu

Haberler 10.03.2018 - 13:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çinli ve ABDli bilim insanlar, Alzaymr hastalnn önlenmesi ve tedavisinde etkili olan yeni bir reseptör hücre kefetti.

inhua ajansnn haberine göre, Fucien Tp Üniversitesi, iamn Üniversitesi, Texas Üniversitesi, California Üniversitesi ve Sanford Burnham Prebys Tp Keif Enstitüsünün ortak yürüttüü çalmada, yeni kefedilen Trem2 adl bir reseptör hücre harekete geçirildiinde alzaymra neden olan zehirli amiloid beta proteinine kar mikroglia baklk hücrelerini uyararak, mikroglialarn alzaymr hastal ve belirtilerine kar koyma gücü artyor.

Trem2yi bir tür tetikleyici hücreye benzeten bilim insanlar, insan beyninde sinir hücrelerinin ölümü veya zehirli proteinlerin birikmesiyle ba gösteren alzaymr önlemek için söz konusu alc hücrenin etkisiyle uyarlan mikroglialar hastala kar koyma gücünün artrldn ve bu ekilde zehirli proteinlerin yok olmasnn salandn belirtiyor.

Trem2 kullanlmadan mikrogliann amiloid betay temizleme baarsnn daha düük olduunu belirten uzmanlar, bu yeni çalmayla Trem2nin nasl çaltnn örenilmi olduunu, gelecekte Trem2 ve amiloid beta arasndaki ba güçlendirmek için tedavi stratejilerini destekleyeceini kaydediyor.

çalma Neuron dergisinde de yaymland.

Alzaymrn erken belirtilerinden saylan amiloid beta proteini hastalarn beynindeki hastaln ana bileeni olarak görülüyor.

Alzaymr hastal için hala etkili bir tehis ve tedavi yöntemi bulunmuyor. Görünür belirtileri, genellikle hastaln balangcndan sonraki 10 yl içinde ortaya çkan alzaymrda tehis konulduunda da çok geç kalnd için tedavi giriimleri yant vermiyor.

Dünyada alzaymra neden olan sinirsel bozukluklarn 47 milyon insan etkiledii biliniyor.

Ana Sayfaya Git