Alzheimer hastalığından korunma önerileri

Diyetisyen Salih Gürel, Alzheimer hastalığından korunma önerileri verdi.

Haberler 15.08.2019 - 10:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salih Gürel, Alzheimern, ya ilerledikçe unutkanlkla ortaya çkan, hafza, konuma gibi durumlarda sorunlar yaanan, günlük yaamn gerektirdiklerini uygulayamama gibi problemlere yol açan bir hastalk olduunu ifade ederek, Geri dönüümü olmayan ve ilerleyen bir hastalk olan alzheimer, halk arasnda bunama olarak bilinir. Beynin fonksiyonlarnda bozukluk vardr. Hastann düünmesinde sorun ortaya çkar. Alzheimer, ciddi bir hastalktr. Belirtiler görüldükten 7-8 yl sonra ölüme yol açabilmektedir. Günümüzde nüfus art, yaam süresinin uzamas ve yal popülasyonun artmasna paralel olarak demans ve demansn en sk görülen tipi olan AH insidansnn da artmas kaçnlmazdr. Bu nedenle yalanma süreci bata olmak üzere yaam boyunca beden kütle indeksinin normal aralkta tutulmas ve salkl beslenmenin yaam tarzna dönütürülmesi AH riskinin azaltlmasnda büyük önem tamaktadr. Yal bireyler bata olmak üzere AHden korunmak isteyen bireylerin günlük beslenmelerinde omega-3 ya asitlerini, polifenol içeren besinleri ve antioksidan vitaminler bata olmak üzere vitamin almlarn artrmalar gerekmektedir. Akdeniz tipi beslenme modelinin uygulanmas da AHden korunmaya yardmc olmasnn yan sra AH olan bireylerde belirtilerin azalmas ve hastaln ilerlemesinin yavalamas açsndan önem tamaktadr dedi.

Gürel, Alzheimer hastalndan korunma önerilerini öyle sralad:

Elma suyu: Beyindeki asetilkolin üretimini artran elma suyunun yaplan aratrmalarda hatrlama hzn ve doruluunu artrd belirlendi. Elma suyundaki bu madde Alzheimer tedavisinde kullanlan Aricept isimli ilaçta da bulunuyor. Bu nedenle günde 1 elma tüketin ya da suyunu için.

Tarçn: eker hastal konusunda bir uzman tarçn yemenin zayf, etkisiz insülini güçlendirdiini belirledi. çünkü 80 milyon Amerikal insülin direncine sahip. Son yaplan aratrma, tarçnn Alzheimer hastalnn balangcn durdurabildiini gösterdi. Bu nedenle yiyeceklerinize ve içeceklerinize tarçn ekleyin. Yarm ve bir çay ka tarçn birçok kii için yeterlidir. Tarçn gda takviyesi olarak suda çözünür ekilde de alabilirsiniz.

Kahve: Bir zamanlar salksz olarak düünülen kahve imdilerde beynin yalanmas için bir tonik olarak kullanlyor. Alzheimer ilerleten çeitli kronik hastalklar yldrc olarak ie yaryor. Aratrmada, günde 3-5 fincan kahve içen kadn ve erkeklerde Alzheimer gelime riskinin yüzde 65 orannda azald belirlendi.

Akdeniz Tipi Beslenme : Yeil yaprakl sebzeler, zeytinya sizi Alzheimerdan uzak tutacak. Akdeniz tarz beslenme beyni hafza gerilemesinden ve bunamadan koruyor. Bu nedenle Alzheimer riskinizi yar yarya azaltmak için yeil yaprakl sebzeler, balk, meyveler, sert kabuklu yemiler, baklagiller tüketin.

ekeri Azaltn: çok fazla eker beyinde Alzheimer plaklar oluturuyor. Tüm eker türlerinde azaltmaya gitmelisiniz. ekerli merubatlardan uzak durun, 330 mllik teneke kutuda 8 çay ka eker bulunuyor. Bunun yerine taze sklm meyve suyu, ekersiz buzlu çay ya da su için.

Yürüyü Yapn: Yürüyü yapmak zihninizi sakinletirir ve ksa süreli hafzanz gelitirir. Michigan Üniversitesinde yaplan aratrmada, aaçlkl bir yolda yaplan yürüyüün ksa süreli hafzay yüzde 20 orannda artrd belirlendi. nsan ister yaz scanda ister k souunda yürüsün, yürüyüün faydas deimiyor.

Eer sigara kullanyorsanz sigaray ve tütün ürünlerini kullanmay brakmalsnz. Kilo fazlal alzheimera yakalanma riskini arttrmaktadr. Kilonuza dikkat edip eer kilo fazlanz varsa bir Beslenme Uzman (Diyetisyen ) eliinde diyet yaparak kilo vermeniz alzheimera kar sizi korumada faydal olacaktr. Sürekli stres altnda olmak kiinin alzheimera yakalanma riskini önemli seviyede yükseltir. Bu nedenle psikolojik stresten kurtulun ve gerekli uzmanlardan yardm aln. Eer alkol kullanyorsanz alkolü çok fazla ve sk aralklarla tüketmeyiniz. Alkol kullanm yüksek dozda ve sk aralklarla yapld takdirde beyin tahribatna yol açar. Her gün düzenli olarak ortalama 7 saat uyumak alzheimera kar korunmada size katk salayacaktr

Ana Sayfaya Git