Alzheimer hastalarının sayısı artıyor

Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Gülsen Babacan Yıldız, “Yaşam beklentisi ve süresindeki artışla birlikte alzheimer hastalığının görülme sıklığı da arttı” dedi.

Haberler 19.09.2018 - 10:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünyada tüm gelimi ülkelerde olduu gibi ülkemizde de yaam süresinin uzamasna bal olarak, alzheimer hastalnn görülme skl artyor. Nöroloji Uzman Doç. Dr. Gülsen Babacan Yldz, alzheimer ile ilgili olarak unlar söyledi: Alzheimer hastalnn yala birlikte görülme skl belirgin olarak artyor. 65 ya ve sonras risk altnda. 65 yanda 10 kiiden birinde, 85 yanda 4 kiiden birinde, 95 yanda ise 2 kiiden birinde bu hastala rastlanyor. Konu ile ilgili yaplm büyük bir aratrma olmamakla birlikte, u an Türkiyede 600 bin civarnda Alzheimer hastas olduu öngörülüyor. Bu saynn her geçen yl artmas bekleniyor. çünkü ülke nüfusu yalanyor.

Alzheimer hastalnda genetik faktöre dikkat!

Alzheimer hastalnn yüzde 1 ila 5 orannda kaltsal olduunu söyleyen Doç. Dr. Gülsen Babacan Yldz, Birinci derecede yaknnzda Alzheimer varsa, sizde de hastaln görülme riski 2,5 katna çkyor. Eer birinci derecede yaknlarnzdan 2 kiide bu hastalk varsa, görülme riski 8 katna çkyor diye konutu.

Alzheimer hastalnda tan koyma gecikiyor

Alzheimer hastalnn erken, orta ve ileri olmak üzere 3 evreden olutuunu söyleyen Doç. Dr. Yldz, Türk toplumunda yallarmz, genelde sosyal yaam içerisinde pek aktif olmadklar için hastalarn çou orta evreye geçtiklerinde tedavi için bize bavuruyorlar ve ne yazk ki erken evredeki tedavi ansn yitiriyorlar. 65 ya ve üzerinde görülen depresif yaknmalar, sk tekrarlar, kendine bakmda özensizlik gibi semptomlar alzheimer habercisi olabiliyor. Dolaysyla ailenin dier fertlerinin bu konuda hassas davranmas, risk grubuna giren aile büyüklerinde herhangi bir bozulma hissettiklerinde uzmana bavurmalar gerektiini bilmeleri çok önemli dedi.

Alzheimer hastaln geciktirmek hatta korunmak mümkün

Yldz, genç yalardan itibaren salkl beslenme, stresten uzak durma, zihinsel aktivitelerde bulunma, spor yapma gibi etkinlikler alzheimer hastalndan korunmada oldukça önemli diye konutu.

Ana Sayfaya Git