Alzheimer hastası artabilir

Nöroloji Uzmanı Prof.Dr. Özge Yılmaz Küspeci, karantina döneminde zorunlu olarak kapalı kalan Alzheimer hastalarının sosyalleşememesi nedeniyle rahatsızlığın ilerlediğini söyledi. Küsbeci, "Önümüzdeki günlerde Alzheimer hastası sayısında artış olacağını düşünüyoruz. Bu hastaları, kendi hallerine bırakırsak gün içindeki uyuklamaları artar. Bu da gece uykusunun bozulmasına neden olur. Uyku düzeninin bozulması hastaların huzursuzluklarını artırıyor. Gün içerisinde hastaların meşgul edilmesi lazım" dedi.

Haberler 01.02.2021 - 09:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Koronavirüs salgn, çou 65 ya üstü olan Alzheimer hastasn olumsuz etkiledi. Hastalarn, hareketsiz kalmasna neden oldu, sosyal imkanlar azald. Bu nedenle de birçok Alzheimer hastasnn, hastalk evreleri ilerledi. Pandemi sonrasnda Alzheimer hastas saysnda art olacan söyleyen Nöroloji Uzman Prof. Dr. Özge Ylmaz Küsbeci, Pandemide en çok etkilenen gruplardan biri de Alzheimer hastalar oldu. Hastalarn sosyal aktivasyonlar ve egzersizleri azald. Kapal kalmak hastalar her zamankinden daha fazla etkiledi. Yaknlarnn yardmn alamamak, hastalk evresini ilerletti. Koronavirüs vakalarnn azalmasyla bize gelen hasta says artacak. Hafif dönemde olan hastalar orta evreye geçmeye balad. Ayrca koronavirüs beyinde, ciddi tahribatlara yol açabiliyor. Alzheimer görülme skl maalesef bu dönemden sonra artacak diye konutu.

65 YAINDAN TBAREN HER 100 KNN 3 LA 4ÜNDE GÖRÜLÜYOR

Alzheimer hastalnn görülme skl ile ilgili saysal verileri paylaan Prof. Dr. Küsbeci, Alzheimer hastal, özellikle 65 yandan sonra daha sk gördüümüz nörolojik bir hastalk. 65 yandan öncesinde de Alzheimer hastalarna rastlayabiliyoruz. 65 yandan itibaren 100 kiinin her 3 ila 4ünde Alzheimer hastal görülüyor. 75 yanda ise bu oran 10lara 20lere çkyor. 86li 90l yalara gelindiinde her 100 hastann 30 ila 40nda bu hastal görebiliyoruz. Balangç bulgusu unutkanlk oluyor. Yakn zaman unutmak, isimleri unutmak, yeni tant kiileri unutmak ilk bulgular. Yava balayan bir hastalk olduu için erken dönemde hasta yaknlarnn bu hastal fark etmeleri zor olabiliyor. Maalesef hastalarn büyük çounluunu, orta evreden sonra görmeye balyoruz. Hasta kaybolmaya balad, her zaman yapt yemei yapamad, alverilerini düzgün yapamad, evdeki eyalar kaybolmaya balad zaman hasta yaknlar, hastalar hastaneye getiriyor dedi.

HASTAYLA ARKI SÖYLEYN

Evde kalan Alzheimer hastalar için bu dönemde gidiat yavalatacak yöntemlerden bahseden Prof. Dr. Küsbeci, Sosyal açdan desteklenmeleri çok önemli. Bu dönemde derneklere, hasta yaknlarnn komularna, belediyelere çok i düüyor. Hasta yakn olmak da hasta olmak kadar zor. Hem kendilerine hem yaknlarna dikkat etmeleri gerekiyor. Evde kalan hastalarn egzersizlerin ve bilisel aktivitelerin desteklenmesi gerekiyor. Bu hastalar, kendi hallerine brakrsak gün içindeki uyuklamalar artar. Bu da gece uykusunun bozulmasna neden olur. Gün içerisinde hastalarn megul edilmesi lazm. Tavla oynamak, okey oynamak, her ne olursa olsun. Hastann önüne bulgurla mercimek veya nohutla ceviz koyup ikisini ayrmasn isteyin. Sudoku ve bulmaca çözmeleri önemli. Online olarak yapabilecekleri egzersizleri de var. nternette Alzheimer yazdklarnda birçok oyun bulabilirler. Kitap okuyabilen hastalar mutlaka okumal. Beyni en çok çaltran eylerden biri sesli olarak ark söylemektir. Televizyonu açn, radyoyu açn, hastayla beraber ark söyleyin. Hasta her gün evin içinde yapabilecei fiziksel egzersizleri yapsn diye konutu.

Ana Sayfaya Git