Alzheimer kadınların kişiliğini değiştiriyor

Unutkanlık ve bilgi kaydında zorlukla ortaya çıkan, sadece hastayı değil, yakın çevresini de etkileyen Alzheimer, kişilik değişimine de yol açıyor. Uzmanlara göre, sağlıklı olduğu dönemde sosyal ve kültürel baskılar nedeniyle kişilik özellikleri ortaya çıkmadan yaşayanlarda hastalıkla beraber zamanında ortaya koyamadıkları kişilik özellikleri ortaya çıkıyor. Bu durumu daha çok kadınlar yaşıyor

Haberler 03.07.2018 - 12:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Nöroloji Uzman Prof. Dr. Ouz Tanrda, Alzheimerin kiilik üzerindeki etkilerini anlatt. Alzheimern bireylerin davranlarnda deiikliklere neden olduunu vurgulayan Prof. Dr. Ouz Tanrda, hastann kiilik yaps ve geçmite yaad olaylarn kiilik deiiminde etkisi olduunu ifade etti.

Basklanan kiilik özellikleri ortaya çkyor

Her hastada kiilik deiimi olmadn ifade eden Prof. Dr. Ouz Tanrda, Baz insanlarda kiilik deiimi görülmezken baz kiilerde depresyon, üphecilik ve agresif davranlar eliinde kiilik deiimine rastlanyor. Sosyal ve kültürel basklar nedeniyle kiilik özellikleri ortaya çkmadan yaayanlarda ki bunlarn çou kadn hastalar, hastalkla beraber zamannda ortaya koyamadklar kiilik özellikleri kiilik deiimiymi gibi ortaya çkyor dedi.

Kiilik deiimlerinin sebebi: Beyin

Bu deiikliklerin sebebi, beynin davran organ olmasdr diyen Prof. Dr. Ouz Tanrda, Alzheimerin sadece unutkanlktan ibaret olmadn vurgulayarak Hastalk ilerledikçe beynin davran kontrolüyle ilgili bölgeleri de etkileniyor eklinde konutu.

Alzheimer hastalaryla anlayl bir iliki yürütülmeli

Hastann, davranlarnn kontrolünde sorun yaad için belirli davranlar kendi isteiyle yapmadn hatta hatal davrandnn farkna bile varmadn kaydeden Prof. Dr. Ouz Tanrda,bu durumda hastaya yanlnn hatrlatlmasnn bir faydas olmadn belirterek,anlayl bir iliki yürütülmesi gerektiinin altn çizdi.

Bakmda görev alan kiiler tecrübeli olmal

Prof. Dr. Ouz Tanrda, Alzheimer hastalnn bakmnn profesyonel bir i olduunu vurgulayarak sözlerine u ekilde devam etti: Bakmda görev alan kiilerin baz salk bilgisine ve hasta bakm tecrübesine sahip olmas gerekli. Bu art yerine getirilemiyorsa, bakm üstlenen hasta yakn mümkün olduu kadar bilgisini artrmal. Ülkemizde bakmevi seçenei yaygn deil. Bu seçenek baz hastalarda olumsuz etki yapyor.

Ana Sayfaya Git