Alzheimer’ın en temel 10 belirtisi

Nöroloji Uzmanı Dr. Tülay Yetkin, Alzheimer hastalığının dünyada ve Türkiye’de görülme oranının her geçen gün artığına dikkat çekerek en temel 10 belirtisini sıraladı. Dr. Yetkin, “Yoğun çalışma hayatı, stres, uykusuzluk ve yorgunluk gibi etkenler unutkanlığı artırıyor” dedi.

Haberler 23.12.2019 - 11:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Nöroloji Uzman Dr. Tülay Yetkin, yala birlikte gelen unutkanlklarn göz ard edilmemesi gerektiini vurgulayarak, Alzheimer hastalnn belirtilerine için bilgi verdi.

Randevular, arkadalarn isimleri, çantann konulduu yer, ocan altn kapatmak gibi basit unutkanlklarn ciddiye alnmas gerektiini dile getiren Dr. Yetkin, Bu tür basit unutkanlklar çou zaman ksa süreli ve geçicidir fakat youn çalma hayat, stres, uykusuzluk, yorgunluk gibi etkenler, bu tür küçük unutkanl artrabilir diye konutu.

BAST UNUTKANLIKLARI DKKATE ALIN

Ya ilerledikçe zihnin insan vücudu gibi zayfladn söyleyen Dr. Yetkin, Ancak bu durum hiçbir zaman günlük yaammz etkileyecek boyutlara varmaz. Yala birlikte ilerleyen ve basit gündelik ilerin bile yerine getirilmesinde sorunlar yaratan unutkanlk ise, Alzheimer hastalnn habercisi olabilir. Toplumumuzda genellikle bunama olarak adlandrlan ve yallkla doal kabul edilen bu durum, aslnda tpk yüksek tansiyon, eker hastal ya da mide ülseri gibi ciddiye alnmas gereken bir hastalktr. Alzheimer ilerleyici ve geri dönüsüz bir özellie sahiptir. Önceleri sinsi balayan basit unutkanlklar, yllar içinde günlük ileri yapmay engelleyecek düzeye ular ifadelerini kulland.

Dr. Tülay Yetkin, Alzheimern en temel 10 belirtisini öyle sralad:

1- Gülük yaam etkileyecek düzeyde unutkanlk

2) Günlük ileri yerine getirmekte güçlük çekme

3) Kelime bulmakta güçlük çekme

4) Tarihleri unutma veya bildii yollar bulamama

5) Karar vermekte güçlük çekme

6) Pratik düünme becerisinin azalmas

7) Sk kullanlan eyalar yanl yere koyma

8) Ruh hali veya davranlarda deiiklik

9) Kiilik deiiklikleri

10) Sorumluluktan kaçnma.

Dr. Yetkin, yukardaki belirtilerden bir veya birkaçn kendinde ya da yaknnda fark eden kiilerin mutlaka doktora bavurmas gerektiini söyledi.

Ana Sayfaya Git