Aman ha dikkat!

Bilimsel araştırmalar hijyen alışkanlıkları sayesinde pek çok enfeksiyon hastalığının önlenebileceğini gösteriyor. Özellikle kış aylarında hijyenin öneminin 2 kat arttığını vurgulayan uzmanlar, sadece beden temizliğine değil ortak kullanılan telefon, kapı ve pencere kollarının temizliğine de dikkat edilmesi gerektiğini ifade ediyor. Uzmanlar, mikroorganizmaların öldürülmesi için eller en az 20-30 saniye boyunca köpürtülerek normal sabunla yıkanmasını ve cilt temizliğinde çamaşır suyu kullanımından kesinlikle uzak durulmasını tavsiye ediyor.

Haberler 13.01.2022 - 01:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Enfeksiyon Hastalklar Uzman Dr. Songül Özer, temizlik ve hijyenin insan sal açsndan önemine deindi ve önemli tavsiyelerde bulundu.

Kiisel temizliin önemi anlald

Sala zarar verecek etkenlerden korunmak için yaplan uygulamalar ve alnan temizlik önlemlerinin tümünün hijyen olarak tanmlandn belirten Enfeksiyon Hastalklar Uzman Dr. Songül Özer, Temizlik ve hijyen kavramlar, kiisel ve toplumsal geliimin en önemli basamaklarndan biridir. Yaplan bilimsel aratrmalar, hijyen alkanlklar ile pek çok enfeksiyon hastalnn önlenebileceini gösteriyor. Son iki yl içinde görülen Covid-19 pandemisi ile birlikte önemi daha da anlald ki birçok bulac virüsten, bakteriden, parazitten ve mantardan korunmann en etkili yolu, kiisel temizliimize özen göstermektir. ifadelerini kulland.

KALABALIK ORTAMLARA DKKAT

Dr. Songül Özer, Salkl yaamann temeli kiisel temizlikle balar. dedi ve sözlerine öyle devam etti:

Özellikle k aylarnda daha sklkla karlatmz üst solunum yolu enfeksiyonu, grip, koronavirüs enfeksiyonu ve nezle gibi solunum yoluyla bulaan hastalklar; genellikle toplu tama araçlarndan, kalabalk ortamlardan, ortak kullanlan eyalardan da bulaabiliyor. Bata kiinin kendi sal olmak üzere bakalarnn da saln korumann en önemli arac temizliktir. Sadece beden temizlii deil kullanlan her eyi ve her ortam, özellikle de ortak kullanlan telefon, kap kollar, merdiven basamaklar, pencere kollar gibi yerleri de yeterince ve doru olarak temizlemek gerekiyor. çevre temizliinde kullanlan dezenfektan ve deterjanlar doru seçilmeli. Temas halinde insana zarar vermeyecek olanlar, Salk Bakanl tarafndan onay alm ve kullanmna izin verilmi ürünler tercih edilmeli.

çOCUKLARA TEMZLK ALIKANLII KAZANDIRILMALI

Temizlik alkanlnn erken yalarda çocua kazandrlmas gerektiini vurgulayan Özer, Özellikle k aylarnda hijyen iki kat önem kazanyor. Bata el hijyeni olmak üzere, tüm beden ve az temizliini, trnak ve kulak temizliini çocuklara alkanlk olarak kazandrdmzda bulac hastalklarn da önüne geçmi oluyoruz. Ellerin temizlii son derece önemli. Mikroorganizmalarn öldürülmesi için eller en az 20-30 saniye boyunca köpürtülerek normal su ve normal sabunla ykanmal, daha sonra da durulanarak kurutulmal. dedi.

çAMAIR SUYU CLD TEMZLEMYOR, ZARAR VERYOR!

Ellerin ykanmasnda da, genel vücut ve yaanlan çevrenin temizlenmesinde de arya kaçmamak gerektiini belirten Enfeksiyon Hastalklar Uzman Dr. Songül Özer, Özellikle ellerin her defasnda antiseptik solüsyonlarla ykanmas, çok scak sularla veya çok uzun süre ykanmas, mikroplarn öldürülmesinde gerekli deil. Aksine ellerin derisine zarara vererek, çeitli cilt hastalklarna neden olduunu söylemekte fayda var. Yine ellerin normal sabun dnda çamar suyu gibi dezenfektanlarla ykanmas son derece zararl. çamar suyu enfeksiyonlardan korunmada hiç gerekli olmad gibi cilde zarar vererek, korunmay salayan cildin üst tabakasnn soyulmasna ve istenmeyen yan etkilere, uzun süre tedavi gerektiren deri hastalklarna neden oluyor. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git