Ambulansa alınan her hasta "dijital kimlik"le takip edilecek

Sağlık Bakanlığınca, ambulanslarda uygulanmaya başlanacak "Ambulans Takip Numarası" sistemi sayesinde, hastanın sedyeyle ambulansa alınmasından taburcu olmasına kadar yaşanan tüm süreçler dijital ortamda anlık takibe alınacak

Haberler 05.07.2018 - 11:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Acil Salk Hizmetleri Genel Müdürlüü Daire Bakan Ali Emre çaan:

Bir hastay aldmz an itibaryla ambulanslardaki tabletlerden hastaya özel bir numara verilecek. Bu numarayla, bir hastann ambulansa alnp tandktan sonra hangi hastaneye gittii ve o hastann taburcu olana kadar neler yaad izlenecek

Ambulans takip numarasnn salad en büyük avantaj, kimliksiz vatandalar üzerinde olacak. Patlamalar gibi büyük olaylarda yarallar kimliksiz bir vaziyette alyoruz ve hastaneye intikal ettiriyoruz. O srada kimliine ulaamyoruz

Salk Bakanl, acil durumlarda hasta ile hasta yakn arasnda yaanan iletiim sorunlarnn önüne geçecek bir uygulamay hayata geçiriyor.

112 acil salk hizmetlerinde tablet bilgisayarla uygulanmaya balanacak Ambulans Takip Numaras sistemi sayesinde, hastann sedyeyle ambulansa alnmasndan, hastaneden taburcu olmasna kadar yaanan süreç anlk olarak dijital ortamda kayt altna alnacak.

Salk Bakanl Acil Salk Hizmetleri Genel Müdürlüü Daire Bakan Ali Emre çaan, AA muhabirine yapt açklamada, uygulamann, ambulansa alnan hastalarn salkl ekilde takibinin amaçlandn belirtti.

çaan, Bir hastay aldmz an itibaryla ambulanslardaki tabletlerden hastaya özel bir numara verilecek. Bu numarayla, bir hastann ambulansa alnp tandktan sonra hangi hastaneye gittii ve o hastann taburcu olana kadar neler yaad izlenecek. Hasta alndktan sonra ameliyat oldu mu, sa m, eer olduysa hangi ameliyat yapld? Bütün bilgileri takip edeceiz. dedi.

Ambulans takip sistemi sayesinde, 112 ambulanslarnda hastaya uygun tedavinin yaplp yaplmadn da yakndan görme frsat bulacaklarn dile getiren çaan, sistemin, ambulansn hastaya zamannda ulamas, hasta tandktan sonra bana neler geldiine dair verilerin de alnmasn salayacan anlatt.

Hasta, yaknn aramak zorunda kalmayacak

çaan, ambulans takip numarasnn salad en büyük avantajlardan birisinin de hasta yaknlar için olacana iaret ederek, öyle devam etti:

Ambulans takip numarasnn salad en büyük avantaj, kimliksiz vatandalar üzerinde olacak. Patlamalar gibi büyük olaylarda yarallar kimliksiz bir vaziyette alyoruz ve hastaneye intikal ettiriyoruz. O srada kimliine ulaamyoruz. Hasta yaknlar da hastane hastane gezerek yaknn bulmaya çalyor ve belli bir zaman geçiyor. Yeni uygulamada, ambulans takip numaras ile hastay aldmz andan itibaren hastann kimlii yoksa tabletle fotoraf çekilecek. Takip numaras ile birlikte o fotoraf hastanelerimizde hem de bizim veri tabanmzda kayt altna alnacak. Hem hasta yaknlarnn hastasna ulamasnda hem de hastann, kimlii bulunup sisteme giri yaplana kadar hangi hastaneye transfer olduu konusunda kolaylk salayacak.

Kimlik kart bulunmayan hastalar için ise karekodlu bileklik gelitirdiklerini ifade eden çaan, Karekodlu bileklikler ambulans ekiplerimize datlacak. Ambulans takip numaras ile birlikte hastann tam bir kimlik kazanmasn da salayacaz. Hastann kendi kimliine ulaldnda bu bilgileri de eletirme ansmz olacak. Sistemin yazlm tamamland ve çileri Bakanl ile donanmlarnn temini sürecindeyiz. 2018 sonuna kadar geçi salayacaz. diye konutu.

Sürükle brak yöntemi ile ambulansa vaka yönlendireceiz

çaan, Türkiye genelinde 5 bin ambulans ile hizmet verdiklerini, bu yl sonuna kadar tüm ambulanslarda tablet uygulamasnn devreye gireceini söyledi.

Pilot uygulamann ilk olarak Boluda baladn bildiren çaan, unlar kaydetti:

Bir vatanda komuta kontrol merkezini arad zaman o vakay örenir, adresini alrz. Daha sonra uygun olan istasyona bu vakay yönlendiririz. Tablet uygulamasnda ise vatandamzdan vakay örendiimiz esnada daha telefonu kapatmadan sürükle brak yöntemiyle, yazlm üzerinden o vakay en uygun olan ambulansn üzerine brakyoruz. Böylece daha telefon kapanmadan biz o vakaya bir ambulans çkarm olacaz. Komuta kontrol merkezinde kaybettiimiz iletiim zamann tablet uygulamasnda kazanm oluyoruz. Ambulansn hzl çkna izin vermi oluyoruz.

Komuta kontrol merkezindeki yazlm sayesinde, o vakay, ambulansn üzerine sürükle brak ile braktmz anda, tablette bir alarm ve ayn zamanda görsel ve iitsel uyarlarla istasyona, Üzerinize bir vaka verildi. Vaka trafik kazas, 2 yaral var eklindeki tüm bilgiler iletiliyor, istasyon tabletle görebiliyor. Tablette ayn zamanda navigasyon uygulamas var. Bu sayede olay yerine de en ksa yoldan gidilecek.

Ana Sayfaya Git