Ameliyatı öteliyor

Harran Üniversitesinde bilim insanları, diz ağrısı şikayetiyle gelen özellikle 40-50 yaş arasındaki hastalara uygulanan iki ilaçla diz ameliyatlarının ortalama 4 yıl ötelenebilmesini sağladı.

Haberler 19.02.2017 - 11:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ANLIURFA - Harran Üniversitesindeki bilim insanlar, kkrdaktaki sorunlar nedeniyle özellikle 40-50 ya arasndaki insanlar arasnda yaanan diz arlarn gidermek için yaplan ameliyatlarn ortalama 4 yl daha ötelenmesini salayan bir yöntem gelitirdi.

Eklemdeki kkrdak yapsnn bozulmas ve kireçlenme nedeniyle diz ars ikayetiyle hastaneye bavuranlara, piyasada kullanmda olan iki ineyi ayn anda deneyen bilim insanlar bu sayede hastalarn ikayetlerinin azalmasn ve arlar nedeniyle yaplacak ameliyatn ortalama 4 yl daha geciktirilmesini salad.

Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birlii Dernei ile Türkiye Spor Yaralanmalar Artroskopi ve Diz Cerrahisi Dernei tarafndan da birincilik ödülüne layk görülen ve dünya çapnda diz cerrahisi alannda yayn yapan Knee Surgery Sports Traumatology Arthroscopy dergisinde de en iyi yöntem olarak yaymlanan uygulama, diz ameliyatlar için yaplan harcamalarn azalmasn salarken i kayplarnn da önüne geçiyor.

Harran Üniversitesi Tp Fakültesi Bahekim Yardmcs ve Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dal Öretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Akif Altay, gelitirdikleri yöntemin detaylarn anlatt. Türkiyede en sk görülen sorunlarn banda diz eklemindeki arlarn geldiini aktaran Altay, 100 hastadan 30unun diz eklemi ikayetiyle ortopedi kliniine bavurduunu kaydetti.

Altay, arlarn temel sebebinin diz eklemindeki kkrdan bozulmas veya kireçlenme olduunu bildirerek, bu konuda bölüm hocalaryla uygulamal deneyler gerçekletirdiklerini anlatt. Yaplan deneyler sonucunda tp literatürü açsndan önemli bulguya ulatklarn vurgulayan Altay, gelitirdikleri yöntemle diz ars ikayeti nedeniyle gerçekletirilen ameliyatlar 4 yl daha geciktirmeyi baararak hasta ve devlet bütçesine ciddi katk salamay baardklarn dile getirdi.

Diz ameliyat olan hastalarn ilk operasyonun ardndan genellikle 7 ila 15 yl sonra ikinci bir ameliyata daha ihtiyaç duyduunu aktaran Altay, öyle devam etti: Biz çalmamzda daha önce bulunmu, kefedilmi, Salk Bakanl tarafndan onaylanan diz eklemi ilacn, hastalarn ar duyduu alana uyguladk. Hastalarn tetik nokta dediimiz en çok ar ikayetinde bulunduklar yere de bir baka ilac daha uyguladk. Ksmi ar kesici içeren bir ilaç bu. Bu ilk kez uygulanan ileriye dönük karlatrmal bir çalma. lac bulmadk. lk defa farkl bir uygulama ve planlama yapmay denedik. Böyle karlatrmal bir çalma ilk defa yaplyor. Elde ettiimiz bulgularda hastalarn eklemi içerisine eklem kayganlatrc ilac yaparken eklem dna arnn en çok olduu noktaya da ikinci ilac yaparsanz hastalarda erken dönemde bir rahatlama oluyor.

Ülke ekonomisine de fayda salyor

Altay, erken yalarda gerçekletirilen diz ameliyatlarnn ikinci kez tekrar etme olaslnn çok yüksek olduunu, ayrca çalma çandaki birçok kiinin rahatszl nedeniyle i hayatndan koptuuna dikkati çekti.

Tedavi sürecinin 3 ile 5 hafta arasnda deitiini anlatan Altay, hastalarn uygulama sonras büyük bir memnuniyet duyduunu belirtti.

Diz eklemi ameliyatnn hastaya ortalama 5 bin liraya mal olduunu aktaran Altay, Asl amacmz 40-50 ya arasndaki hastalarda ameliyatn ötelenmesini salamaktr. Bu zaten milyon dolarlarla ifade edilen rakamlara tekabül ediyor. Bir protez ortalama 5 bin liraya mal oluyor. Biz bu çalmamzda kireçlenmeye bal diz ars ikayetiyle gelen 40-50 ya aralndaki hasta grubuna eklem içine ve çevresine yaptmz bu ilaç uygulamasyla diz ameliyat ihtiyaçlarn ortalama 4 yl geciktirmeyi saladk. Bu da hastalarda hem i gücü kaybn önlemeye hem hasta memnuniyetini artrmaya hem de ülke ekonomisine ciddi bir ekonomik fayda salam oldu. diye konutu.

çalmalarnn dünyadaki diz cerrahisiyle ilgili Knee Surgery Sports Traumatology Arthroscopy dergisinde birinci derecede yani kant en yüksek derecede kabul edilen çalma olarak yaynlandn aktaran Altay, TÜBTAK tarafndan da kabul edilen bir aratrma makalesi yaynladklarn söyledi.

Altay, çalmalarnn Türkiyenin ilgili alandaki en yetkin kurulular arasnda yer alan Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birlii Dernei ile Türkiye Spor Yaralanmalar Artroskopi ve Diz Cerrahisi Dernei tarafndan da birincilik ödülüne layk görüldüünü sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git