Ameliyatlı hastayı ziyaret etmeyiniz!

Korona virüs salgınıyla birlikte ameliyatların yapılma süreçlerinde de değişikler yaşandı. Dicle Üniversitesi (DÜ) Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi ve Korona Virüs Yoğun Bakım Koordinatörü Prof. Dr. Recep Tekin, ''Özellikle ameliyat olmuş kişilerin mümkün olduğu kadar ziyaretçi kabul etmemesini istiyoruz. Hastaya alakasız bir şekilde dışarıdan korona bulaşıyor. Bu kişi korona virüsten dolayı vefat bile edebilir'' dedi.

Haberler 14.09.2020 - 00:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Korona virüs salgnyla birlikte ameliyatlarn yaplma süreçlerinde de deiikler yaand. Dicle Üniversitesi (DÜ) Enfeksiyon Hastalklar ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dal öretim üyesi ve Korona Virüs Youn Bakm Koordinatörü Prof. Dr. Recep Tekin, Özellikle ameliyat olmu kiilerin mümkün olduu kadar ziyaretçi kabul etmemesini istiyoruz. Hastaya alakasz bir ekilde dardan korona bulayor. Bu kii korona virüsten dolay vefat bile edebilir dedi.

SOSYAL HAYATIN DENGES

Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalklar ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dal Öretim Üyesi ve Korona Virüs Youn Bakm Koordinatörü Prof. Dr. Recep Tekin, bu süreçte ameliyatlar baarl bir ekilde yapldn fakat sorunun ameliyattan sonra baladn kaydetti. Prof. Dr. Tekin, hiçbir semptomu olmayan korona virüslü vatandalarn hasta ziyareti gerçekletirmesiyle farknda olmadan ameliyatl kiiye korona virüs bulatrp ölümüne yol açabildiine dikkat çekti. Pandemi süresince özellikle vaka saylarnn çok olduu ehirlerde bakanln özellikle acil ameliyatlar dnda ameliyatlarn ertelemesini istediini kaydeden Prof. Dr. Tekin, kendilerinin de bu ekilde ameliyatlar gerçekletirdiklerini söyledi.

AMELYATLI HASTA ZYARET

Ameliyatlarn bu ekilde yaplmasn iyi olduunu aktaran Prof. Dr. Tekin, Her ameliyata giren kiilerde test yapyoruz. çünkü sonuçta gelen hastada semptom atikse, pozitiflik varsa bu kiide düünün hiç semptomu yok, ameliyata girerse oradaki bütün insana bu hastal bulatrabileceinden dolay biz ameliyata girecek her hastadan PSR testi dediimiz korona testi yapyoruz. Pozitif olanlar zaten ameliyat yaplmyor, tedaviye alyoruz. Negatif ise ameliyat bu ekilde yapyoruz. Peki ameliyattan sonra iler nasl yürüyor. Hem ameliyathane artlarnda gerekli tedbirler alnyor hem tüm çalanlar maske ile dolayor. Art hasta ameliyattan sonra klinie geçtii zaman yine maskesini takyor. Hizmet veren bütün salk personeli maske takmak zorunda. Bu süreç içinde genellikle hastanede pek bula olmuyor diye konutu.

KORONA VRÜSÜ BULAABLR

ki temel sorunun olduunu dile getiren Prof. Dr. Tekin, sözlerine öyle devam etti:

Refakatçi normalde kabul edilmiyor. Bakma muhtaç olan kiiler de refakatçi oluyor. Zaten ziyaretçi olmuyor. Ama baz kiiler gayri resmi yollardan ziyarete gelebiliyor. Bunlar dardan geldii için bir, Covid bulatrabiliyor, iki hasta taburcu olduu zaman eve gidiyor. Ve o esnada evde bir sürü kii ziyarete geliyor. Malum bölgede bir kültürümüz var, hasta ziyareti önemli bir yer ediniyor bizde. Kii eve gidiyor, bu sefer evde ziyaretler balyor. Dardan gelen kiilerde çou hasta korona olduu halde semptom olmayabiliyor ve kii ne yapyor, hastaya koronay bulatrabiliyor. Hasta koronadan önce bir ameliyat geçiriyor. Her ey yolunda gidiyor, hiçbir sknt yaamyor. Ar bir ameliyat geçiriyor. Ama hastaya alakasz bir ekilde dardan korona bulayor ve bu kii koronadan dolay vefat edebiliyor. çünkü daha ar seyrediyor. Bunu söylemek gerekiyor vatandalarmza, özellikle ameliyat olmu kiilerin mümkün olduu kadar ziyaretçi kabul etmemesini istiyoruz. En azndan bir iki haftalk süre içinde ameliyat olanlar ziyaretçi kabul etmesin. llaki zorunlu bir ekilde refakatçi olacaksa da maske ile bu kiilere hizmet versinler. Bu ekilde hastay korumaya çalsnlar.

Ana Sayfaya Git