Ani baş ağrılarına dikkat!

Yaz aylarının gelmesi ile birlikte sıcak havaların etkilerini anlatan Acıbadem Kayseri Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Abdulkerim Gökoğlu ani baş ağrılarının ciddiye alınmasını belirterek, “Sıcak havalarda oluşan sıvı kaybı, pıhtı atmasına ve felçlere sebep olabilir” dedi.

Haberler 06.07.2020 - 00:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Scak havalarda oluan sv kaybnn kanamalara sebep olacan söyleyen Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzman Dr. Abdulkerim Gökolu, Yaz scaklarnn ortaya çkmas ve havalarn güzellemesi ile s art da doal olarak hayatmz ve yaam eklimizi de deitiriyor. Uzun bir süre spor yapmayan veya herhangi bir ekilde egzersiz yapmayanlar, daha çok hareket etmeye balyorlar ve sonrasnda ani tansiyon yükselmeleri veya tansiyonun denetimsiz yükselmesi oluyor. Baz insanlarn tansiyonu 18-20 olabilir ama hiç sknt oluturmaz fakat tansiyonu hep 12-13lerde olan bir insan için birden 18-20 olmas, yani denetimsiz yükselmesi istenmeyen sonuçlarla karlatrabilir. Bu yüzden gerek sahil kenarnda bronzlamak için veya bahçede spor yapmak, tarmla ilgilenirken mutlaka kendimizi bu scaa maruz brakmaktan kaçnmamz gerekiyor. Yaz aylarnda scan etkilerinden biri de damarlarn genilemesi ve tansiyonun yükselmesi beyin kanamalarna yol açabiliyor. Bunun yan sra scak havalardaki alkol tüketimi de yine bu kanama riskini de arttrmakta. Ayrca scak havalarla birlikte ar sv kayb, phtlama bozukluu olan hastalarda pht atma halk arasnda inme, felç olarak adlandrlan durumlara da sebep olmakta ve bunlar da yine deien ölçülerde kanamalarla da son bulabilmekte dedi.

AN BA ARILARI

Gökolu, belirtiler arasnda en belirgin olannn ani ve iddetli ba ars olduunu söyleyerek, sözlerine u ekilde devam etti:

Belirti olarak da öncelikle sinsi bir ba ars olur. Biraz ar kesici ile hafifler gibi olur ama geçmez ars. Sürekli artan bir ba ars, kafa içinde bir basnç artnn belirtisidir ve bu bir kanama ile ani balyorsa, kanamay düünmek lazm. Aylar içerisinde geçmiyorsa, tümöral hadiseleri düünüyoruz. çok iddetli bir ba ars oluyorsa o zaman altta yatan bir beyin damarnn balonlamas sonrasnda ortaya çkan bir kanama da olabilir. Ba ars ile birlikte kusma da bir belirti olabilir. Bulant hissi ve çift görme, dengesizlik, kol ve bacaklarda kuvvet kayb, konuma bozukluklar gibi bulgularla karmza çkabilmektedir. Bunlardan korunmak için de güne altnda uzun süre kalmamalyz veya kalacaksak bir emsiye gibi gölgelik imkan varsa, onlar kullanmalyz. Günein dik geldii özellikle saat 10.00 ile 14.00 arasnda son derece dikkatli olmalyz ve bu saatlerde mümkün olduunca günee maruz kalmamaya dikkat etmeliyiz. Uzun süreli açlk olmamal, sv almna çok dikkat etmeliyiz. Birden çkan ba ars konusu gerçekten ciddiye alnmal, sürekli ilaç kullanan hastalar ilaçlarn aksatmamal. Tansiyon kontrolünü sk sk yapmak da bu konuda dikkatimizi arttrr.

Ana Sayfaya Git