“Ani hava değişimleri bağışıklık sistemini zayıflatıyor”

Ani hava değişimlerinin vücudu strese soktuğunu söyleyen Dahiliye Uzmanı Dr. Özgün İyigün, “Kısa süreli ve aniden hava değişimleri insan vücudunu olumsuz etkiliyor. Vücudun bu duruma alışması zorlaşınca bağışıklık sistemi de zayıflıyor” dedi.

Haberler 06.10.2021 - 00:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dahiliye Uzman Dr. Özgün yigün, k aylarnda baklk sistemini güçlü tutmak ve hastalklardan korunmak için önerilerde bulundu.

MASANIZ RENGARENK OLSUN

Besin çeitliliine vurgu yapan Dr. yigün, Her renkte ve her lezzette besini tüketmek salkl bir bedene sahip olmann ilk artdr. Besinlerin nerdeyse tamam, birden fazla besin öesi içerir. Ancak hepsini birden içeren bir besin yoktur. Yaam kalitenizi arttrmak için; süt grubu, et grubu, sebze grubu ve meyve grubu besinlere günlük beslenmenizde dengeli bir ekilde yer verin diye konutu.

DEAL KLONUZU KORUYUN

Uzm. Dr. Özgün yigün, Son yllarda yaplan birçok çalma obez bireylerin immün sisteminin ideal kilosunda olan bireylere oranla daha zayf olduunu göstermitir. Fazla ya dokusu immün sistemi olumsuz etkiler. Amaç çok yemek deil, kaliteli ve yeterli beslenmektir. Ayrca spor yapmak baklk sistemini olumlu anlamda etkiler. Haftada en az 3 kez 30-45 dakikalk yürüyüler yapmak ve gün içinde aktif olmaya çalmak gerekir ifadelerini kulland.

BOL BOL SU çN

Günde en az 2-2.5 litre su tüketilmesini öneren Dr. yigün, Vücuttaki zararl maddelerin vücuttan uzaklatrlmasn salar. Baklk sistemini güçlendirmekle birlikte, kilo kontrolünde de oldukça etkilidir dedi.

ANTOKSDAN VE VTAMN ALMAYI HMAL ETMEYN

A, C, E, D vitaminlerinin, selenyum, çinko ve demirden güçlü antioksidanlar olduunu belirten Dr. yigün, Günde 1-3 gr omega-3 tüketmek, immün sistemi gelitirir ve daha kolay kilo vermeyi salar. Omega-3 antienflamatuvar etkiye sahiptir. Bunun yannda, viral, bakteriyel, paraziter enfeksiyonlara kar konakç defansn zayflatarak, hastalklardan korunmay salar. mmün sistemin desteklenmesinin yannda özellikle çocuklarda beyin geliimi ve kalp sal üzerinde olumlu etkileri vardr. Somon, uskumru ve ton bal omega 3 açsndan oldukça zengindir. Anne sütü, keten tohumu, ceviz, badem, fndk ve semizotu omega 3 içeren dier besinlerdir. D vitamini ve demir eksikliiniz varsa onlar yerine koyun diye konutu.

PREBYOTKLER BAIIKLII GÜçLENDRR

Günde 2 su barda süt veya yourt tüketilmesini söyleyen Dr. yigün, Doal yourt, kefir ve ev yapm ayranla probiyotik gücünüzü artrn. Ka girerken probiyotik gücünüzü arttrmanz, baklk sisteminizi güçlendirmeniz açsndan çok ciddi yarar salar. Probiyotik gücün kayna, barsaklardaki faydal bakteriler. Her zamankinden daha fazla doal yourt, kefir yiyerek, ev yapm ayran içerek ve probiyotik gücü arttran besinlere (ev yapm taze turular, mayal yiyecekler, boza) arlk vererek, barsaklarmzdaki probiyotik bakteri miktarn arttrmakta her durumda fayda var ifadelerini kulland.

VTAMNLER DOAL KAYNAKLARDAN ALMAYA çALIIN

Dahiliye Uzman Dr. Özgün yigün, Günde 3-5 porsiyon taze mevsim meyvesi ve sebzesi yiyin. Portakal, mandalina, kivi, nar, elma gibi meyveler baklk sistemini güçlendiren vitamin ve minerallerden oldukça zengindir. Haftada 2 gün kurubaklagil tüketin. Mercimek, kuru fasulye, nohut, barbunya gibi besinler içerdikleri lif sebebiyle barsak florasn koruyarak baklk sistemini destekler dedi.

GRP AISINI HMAL ETMEYN

Kiilerin genel sal için gripten korunmasn öneren Dr. yigün, Birçok enfeksiyona neden olabilen grip virüsü, özellikle kalp hastalarn, kronik hastal olanlar, yallar ve çocuklar etkiler. Ancak kasalarla portakal yemekle gripten korunamazsn mutlaka grip as yaptrmal diye konutu.

UYKU DÜZENNZE DKKAT EDN

Yeterli uykunun önemine dikkat çeken Dr. yigün, Yeterli uyumuyorsanz baklk sisteminiz hastalklar uzaklatrmak için gereken kaynaklara sahip olamayabilir. Bu nedenle her gece yaklak 8 saat uyumanz gerekir. Düzenli egzersiz, yatmadan önce kafein ve alkol tüketiminden kaçnmak ve uygun oda ssnda uyumak sizin için dinlendirici olabilir. Alkol ve sigara baklk sisteminizi zayflatarak daha sk hasta olmanza neden olabilir ifadelerini kulland.

ELLERNZ YIKAMAYI HMAL ETMEYN

Dr. yigün, Baklk sisteminin hastalklarla mücadelesinde en kolay yollarndan biri düzenli olarak ellerinizi ykamanzdr. Akan su altnda ellerinizi sabunla ve en az 20 saniye boyunca ykayn. Eer sabun ve su eriimi yoksa o en az yüzde 60 alkol içeren dezenfektan kullann dedi.

Ana Sayfaya Git