Ani işitme kaybı olmaz

Son bir yıldır günlük yaşantımızı derinden etkileyen koronavirüs pandemisinde bazı sağlık sorunlarımızı göz ardı ederek hastaneye gitmeyi öteleyebiliyoruz. Tıpkı ani işitme kayıplarında olduğu gibi… Ancak ‘nasıl olsa geçer’ diye düşündüğümüz ani işitme kaybı, erken tedavi edilmediğinde kalıcı hasara yol açabiliyor!

Haberler 22.04.2021 - 01:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Filiz YAA

DYARBAKIR-Kulak, Burun ve Boaz Hastalklar Uzman Prof. Dr. Haluk Özkaraka, Kulanzda çok ksa süre içinde, çou zaman birdenbire denilebilecek tarzda iitme azalmas, uuldama, çnlama olursa, yaknmann balamasnn üzerinden 24 saat geçmeden doktora bavurmanz gerekir diyor. KBB Uzman Prof. Dr. Haluk Özkaraka ani iitme kaybna yönelik önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

Telefonla konuurken birdenbire karnzdakini duymamaya balyorsunuz ya da televizyonun sesi yok olup sadece görüntülerle babaa kalyorsunuz Anszn ama çok ksa süreli yaadnz iitme kayb kendiliinden düzelip yeniden duymaya balaynca da geçici bir sorun, imdi bu pandemi sürecinde hastaneye gitmeye demez, naslsa düzeldi diye bakyorsunuz Ancak yanl yapyorsunuz! Yaam kalitesini azaltmasnn yannda önemli bir salk sorunu olan ani iitme kaybnn mutlaka dikkate alnmas gerekiyor. Kulak, Burun ve Boaz Hastalklar Uzman Prof. Dr. Haluk Özkaraka her yata görülebilmekle birlikte hem kadnlarda hem erkeklerde genellikle 40l yalarda ortaya çkan ani iitme kaybnn ihmale gelmeyeceini belirtiyor. Ani iitme kayb tedavisinin ne denli erken balanrsa o denli baarl olacan, memnun edici sonuç alnacan vurgulayan Prof. Dr. Haluk Özkaraka Kulanzda çok ksa süre içinde, çou zaman birdenbire denebilecek tarzda iitme azalmas, uuldama, çnlama olursa, yaknmann balamas üzerinden yirmi dört saat geçmeden doktora bavurmak gerekir diyor.

Bu belirtiler elik ediyorsa!

Be temel duyumuzdan biri olan iitme; fiziksel, sosyal ve toplumsal olarak günlük yaantmzn çok önemli bir parças. Kiinin yaam kalitesi açsndan da büyük önem tayan iitmede olas bir ihmal, tedaviyi de önemli ölçüde etkiliyor. Prof. Dr. Haluk Özkaraka, birbirini takip eden üç ses frekansnda, üç günden daha ksa sürede gelien ani iitme kaybna; kulak çnlamas, ba dönmesi, mide bulants ve kusma gibi ikayetlerin de elik etmesi durumunda zaman kaybetmemek gerektiini vurgulayarak öyle konuuyor: Sürenin geciktirilmesi operasyonu ve baar orann önemli oranda snrlamaktadr. Ani iitme kayb ve uultu çok ksa sürede, belki de hasta sadece gazetesini okurken balam olabilir. Beraberinde iddetli ba dönmesi olmas çou zaman dikkat çekici olmaldr. Hele de bu yaknma kulaa gelen bir darbe, knma, yük kaldrma gibi hareketler srasnda olduysa daha da anlam tayacaktr. KBB hekiminin fistül testinde pozitif sonuç çkmas durumunda uygulayaca tedavi yaklam ile iitme ve ba dönmesi sorununun düzelebildiini belirten Prof. Dr. Haluk Özkaraka Zaman geçirmeden hastane bavurusu ve etkin deerlendirme, ardndan cerrahi yaklam çok önem tamaktadr. Doal olarak her ba dönmesi ile beraber gelen ani iitme kayb olan hastalara operasyon önermiyorum. Fistül aratrma yöntemlerinin pozitif sonuç vermesi ile iitmede önemli (bazen tama yakn) kazanç saladm vertigonun ise hasta operasyondan çkp aylma aamasndayken dahi düzeldiine tank olduumuz çok olmutur. diyor.

Ana Sayfaya Git