Ani travmalar boyun fıtığına neden olabilir

Boyun ve vücudun üst bölgesinde yaşanan ağrıların en önemli nedeninin boyun fıtığı olduğunu belirten Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ali Yılmaz, ani travmalara karşı uyarılarda bulundu. Ani veya uzun süreli travmalar boyun fıtığına neden olabileceğini hatırlatan Yılmaz, “Kilo riski arttıran diğer bir etken” dedi.

Haberler 03.09.2021 - 00:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Boyun ft arsnn boyunda, kürek kemikleri arasnda iddetli olabileceini anlatan Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzman Doç. Dr. Ali Ylmaz, Kollara, ellere ve parmaklara doru yaylabilir, gezebilir. Uyuma ve karncalanma hissi tipik semptomlardr. Baz pozisyonlar ve hareketler ary iddetlendirebilir ve younlatrabilir. iddetli vakalarda hastann yaamna çekilmez hale getirebilir diye konutu.

OMURLK DSKLER GÜçLÜ ELASTK DOKULARDAN OLUUR

Omurgann yaps hakknda bilgi veren Doç. Dr. Ali Ylmaz, Birbirine bal kemiklerden oluur. Bu kemikler yumuak dokular, omurilii ve omurgadan geçen sinirleri koruyan omurlar. Bir eyi kaldrdmzda, kotuumuzda, yürüdüümüzde ksaca fiziksel etkinin olduu her hareketimizde omurlarmza yük biner. Omurlar üzerine binen yükü datmak, esnekliklerini salamak için disk ad verilen balantlarla birbirlerine baldrlar. Omurilik diskleri güçlü elastiki dokulardan oluur. Omurlara esneklik ve hareket kabiliyeti kazandrr. Omurga eildiinde veya döndüünde disklerin boyutu hareketi desteklemek ve kemikler arasndaki sürtünmeyi önlemek için farkllar ifadelerini kulland.

Doç. Dr. Ali Ylmaz, disklerin farkl nedenlerle yerinden çkmas mümkün olduunu anlatarak unlar söyledi:

Yerinden çkan disk omurgann alt ksmnda bel ft olarak adlandrdmz rahatszla neden olur. Omurgann üst ksmnda oluursa spinal kanalda çkntya neden olarak ftklam diske yani boyun ftna yol açabilir. Diskler diskin yapsn koruyan yumuak bir madde içerir. D ksm yrtldnda veya parçalandnda bu yumuak jel kvamndaki madde dar çkabilir. Bu durum diskin ftklamas olarak adlandrlr. Ftklam bir disk halk arasnda patlam disk veya kaym disk olarak da bilinir. Baz hastalarda, servikal ftklam disk omurilii iterek omurilik sinir skmasna neden olabilir. Bu çok daha ciddi bir durumdur. Hzl bir tedavi plan gerektirir. Omurilik skmas semptomlar arasnda yürüyüte farkllama, tökezleyerek yürüme, ellerde, kollarda ince motor becerilerinde zorluk, gövdede veya bacaklarda karncalanma gibi belirtiler yer alr.

YANLI KALDIRMA VEYA HAREKET GB ETKLERLE FITIK MEYDANA GELEBLR

çok sayda faktörün boyun ft oluum riskini artrabileceini anlatan Doç. Dr. Ali Ylmaz, Tütün kullanm, hareketsiz yaam ve yetersiz beslenme gibi yaam tarz seçimleri disklerin zayflamasna önemli ölçüde katkda bulunur. Vücut yalandkça doal biyolojik deiiklikler intervertebral disklerin kademeli olarak doal yaplarn kaybetmelerine neden olarak disk gücünü ve esnekliini etkiler. Yanl postür veya boynun uzun süre yanl konumda kullanm ile servikal omurga üzerinde ek stres oluabilir. Bu etkiler yan getirdii anma, ypranma, yaralanma, yanl kaldrma veya yanl hareket gibi etkilerle birletiinde ftk meydana gelir. Disk herniasyonu haftalar veya aylar içinde aniden veya kademeli olarak geliebilir. Ani veya uzun süreli travmalar boyun ftna neden olabilir. Kilo riski arttran dier bir etkendir. Ayrca uzun süre hareketsiz durmay gerektiren masa ba meslek icra eden kiilerde boyun ft görülme ihtimali daha yüksektir deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git