Anksiyete kadınlarda daha yaygın görülüyor

Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Bahadır Bostan, anksiyete bozukluklarının kadınlarda, erkeklere oranla yüzde 5 daha fazla görüldüğünü söyledi.

Haberler 20.11.2017 - 09:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Anksiyeteyi kayg, endie, korku hali, sknt hissi olarak tanmlayan Dr. Bahadr Bostan, anksiyete bozukluklarnda vücudun, çarpnt, terleme, bacaklarda halsizlik, titreme, vücutta sarsnt, nefes darl, bouluyormu gibi olma eklinde fiziksel tepkilerin yan sra; korku hali gibi psikolojik tepkiler verdiini ifade etti.

EN YAYGIN NEDEN GENETK YATKINLIK

Normalde anksiyetenin, moral bozukluu ve sevinç gibi bir duygu olduunu, ancak bozukluk denebilmesi için söz konusu duygularn günlük yaam etkileyecek seviyeye gelmesi gerektiini belirten Dr. Bahadr Bostan, Anksiyete bozukluklarnn temelinde daha çok genetik yatknlk, çevresel sebepler, i ortam, aile içi problemler, vücut kimyasnn deimesi gibi nedenler yatyor. Yaygn anksiyete bozukluu aslnda ana tan. Bunun, panik bozukluk, sosyal anksiyete bozukluu, temizlik-titizlikle alakal olarak obsesif kompülsif bozukluk, snav kaygs gibi alt dallar var dedi.

çOCUKLARDA DA GÖRÜLÜYOR

Anksiyete bozukluklarnn kadnlarda erkeklere oranla yüzde 5 daha fazla görüldüüne dikkat çeken Dr. Bahadr Bostan, Kadnlarda daha fazla görülmesinin nedeni tam olarak bilinmiyor. Anksiyete bozukluklarnn cinsiyet dnda, din, dil, rk, ekonomik durum ya da yaadmz yerle ilgili bir balants yok. Genelde 20li yalarda balyor, 35li yalarda artyor. Ancak son yllarda çocuk psikiyatristi saysnn artmasyla çocuklarda olduuna dair istatistiki göstergeler de artmaya balad diye konutu.

LAçLI VE PSKOLOJK TEDAVS VAR

laçl ve psikolojik olmak üzere iki tür tedavi uygulandn dile getiren Dr. Bahadr Bostan, Psikolojik tedavide kiiye önce rahatszln anlatyoruz, daha sonra vücudun verdii tepkileri ve psikolojik reaksiyonlar azaltmak için de ilaç tedavisi, nefes, geveme egzersizleri gibi ödevlerle kiiye anksiyete ile ba edebilecei yöntemleri öretmeye çalyoruz. Ardndan yine ilaç gerekliyse öneriyoruz ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git