Anne adayları dikkat!

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Özlem Evliyaoğlu Bozkurt, gebelerin paniğe kapılmadan yeni tip koronavirüsten (Kovid-19) korunmak için genel önerilere uymasının yeterli olacağını belirterek, "Enfeksiyondan korunmak başlıca amaç olmalıdır." dedi.

Haberler 20.03.2020 - 11:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Bozkurt, gebelik döneminin fizyolojik ve immünolojik deiimlerden dolay enfeksiyon hastalklar açsndan riskli bir dönem olduunu, bu nedenle grip ve dier solunum yolu enfeksiyonlarnn gebelerde daha ar seyredebileceini söyledi.

Yeni tip koronavirüs enfeksiyonu ile ilgili bilgilerin u an için oldukça kstl olduunu aktaran Bozkurt, bu kstl bilgilerin de özellikle çinden bildirilen az saydaki vaka serilerine dayandn söyledi.

Prof. Dr. Özlem Evliyaolu Bozkurt, mevcut bilgilerin gebeliin yeni tip koronavirüs enfeksiyonu açsndan ekstra bir risk getirmedii yönünde olduuna iaret ederek, öyle konutu:

Gebelerimizin panie kaplmadan enfeksiyondan korunmak için genel önerilere uymas yeterli olacaktr. Enfeksiyondan korunmak balca amaç olmaldr. Bu önerilerin banda el ykamaya özen göstermek, kalabalk ortamlardan ve ev ziyaretlerinden kaçnmak, evde mümkün olduunca dinlenmek, bulunduu ortam sk sk havalandrmak, grip benzeri semptomlar olduunda evin dier üyeleriyle yakn temasta bulunmamak, havlu gibi özel eyalar ayrmak, acil durumlar dnda mümkün olduunca hastane ziyaretlerinden kaçnmak yerinde olacaktr.

Beklentimiz enfeksiyon saptansa dahi gebelerimizin büyük çounluunun hafif veya orta iddette grip benzeri semptomlarla atlataca yönündedir. diyen Bozkurt, unlar anlatt:

Yeni tip koronavirüs tespit edilen gebelerdeki en sk semptomlar yüksek ate, öksürük, kas ars, boaz ars ve halsizliktir. Zatürre gibi ciddi bulgularn daha yal, baklk sistemi zayf ve astm, diyabet gibi elik eden kronik hastal olan gebelerde görülme olasl daha fazladr. Sevindirici olan haber ise u ana kadar gebelikte yeni tip koronavirüs enfeksiyonundan ölen bir olgu bildirilmemitir. çok yeni bir virüs olmas nedeniyle anne ve fetusa etkileri de u an için net deildir. Gebelerde enfeksiyonun düük riskini arttrdna dair kant yoktur. Gebeliin son üç aynda erken doum olgular ve anne karnnda bebein skntya dütüünü bildiren vaka örnekleri vardr. Fakat erken doumlarn virüsün etkisi sonucunda m yoksa hekimlerin annelerin genel durumu nedeniyle mi erken doum karar aldklar net deildir. Enfeksiyonu olan gebe doum için geldiinde genel salk durumu, elik eden semptom, bulgu ve hastalklar açsndan ilgili bran hekimlerince deerlendirilmeli ve doum ekline karar verilmelidir.

- Enfeksiyonu olan gebeden bebee geçi olup olmad net deil

Kovid-19 bulgular olabilecek gebeler için Salk Bakanlnca önerilen koullarda izole odalarda takip önerildiini aktaran Bozkurt, konumasn öyle sürdürdü:

Normal douma engel bir durum var ise veya solunum sknts nedeniyle acil bir durum söz konusu ise sezaryen doum düünülebilir. Enfeksiyonu olan gebeden anne karnndaki bebee geçi olup olmayaca net olmamakla birlikte, çinden bildirilen az saydaki vakada Kovid-19a bal zatürresi olan gebelerin kordon kannda ve anne sütü örneklerinde virüs izlenmemi ve bebeklerin hepsi canl ve salkl domutur. Bu sonuç anneden bebee geçii düündürmemektedir. Fakat en son ngilterede zatürresi olan enfekte anneden doan bebekte enfeksiyon tespit edilmesi bu konunun henüz netlemediini göstermektedir.

Enfeksiyonu olan annenin bebeini emzirmesine engel bir durum imdilik olmamakla birlikte gebe ve yenidoann durumuna göre hekimlerin karar vermesi daha önem kazanmaktadr. Emzirmenin salayaca faydalarla olas riskler kiiye özel deerlendirilmeli, emzirmenin faydal olaca düünüldüünde de genel hijyen ve korunma önlemleri alnmaldr. Bu önlemlerin banda emzirmeden önce elleri ykamak, emzirme srasnda öksürmekten mümkün olduunca kaçnmaya çalmak, maske kullanmak saylabilir. çinde doum sonras 2 yenidoanda Kovid-19 bildirilmi, doumdan 36 saat ve 17 gün sonra enfeksiyonun olmas yakn temasla yenidoana bulaabildiini göstermitir. Yenidoann da enfeksiyon açsndan deerlendirilmesi ve gerektiinde izolasyonu önerilir. zolasyon karar alndnda anne sütünün pompa ile salmas ve bebee verilmesi uygun olabilir.

Ana Sayfaya Git