Anne adaylarına 'kozmetik' uyarısı

Dermatoloji Derneği Üyesi Prof. Dr. Alper, anne adaylarının gebelikte kullandıkları kozmetiklerin bebek sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Haberler 04.05.2019 - 10:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dermatoloji Dernei Üyesi Prof. Dr. Sibel Alper, anne adaylarnn gebelik srasnda kullandklar baz kozmetiklerin içinde bulunan paraben, retinoid, oksibenzon, formaldehit, ftalat, metilbenzen gibi maddelerin hem doum sonras cilde hem de bebein salna zarar verebileceini bildirdi.

Anne adaylar tarafndan hamilelik döneminde makyajn zararl olup olmad konusunda kendilerine skça sorular geldiini ifade eden Alper, Bugüne kadar makyajn hamilelik üzerinde olumsuz bir etkisi görülmemitir. Bebein geliimindeki en önemli zaman ilk üç aydr. Bu süre içindeki zararlar dier aylara göre daha fazla olmaktadr, ksa bir süre için biraz daha dikkatli olmak hem sizin hem de bebeinizin sal açsndan faydal olacaktr. dedi.

Anne adaylarndan gebelikte kullandklar kozmetik ürünlerinin içeriklerine dikkat etmelerini öneren Alper, Özellikle gün içinde sürekli tazelendii için rujun içindeki maddeler son derece önemlidir. Uzun süreli maruz kalma sonrasnda vücutta kurun birikir. Bu nedenle organik içerikli markalarn rujlarnn kullanlmasn tavsiye ediyoruz. diye konutu.

Bu kimyasallara dikkat

Alper, kozmetikler içerisinde bulunan paraben, retinoid, oksibenzon, formaldehit, ftalat, metilbenzenlerin yan sra di beyazlatclarn da özellikle gebelikte kullanlmamas gerektiini vurgulad.

Nemlendiriciler, makyaj ürünleri, güne kremi, yalanma kart ürünlerin yan sra, saç bakm ürünlerinde parabenin oldukça sk kullanldn belirten Alper, Paraben, koruyucu madde olarak kullanlr, çeitli kanser türleri üzerinde etkisi vardr ve vücudunuzun hormon sistemini bozabilir. Kozmetik ürünü satn alrken mutlaka etiketine bakn ve paraben içermediine emin olun. uyarsnda bulundu.

Prof. Dr. Alper, gebelikte retinoid içeren maddelerden de uzak durulmas gerektiinin altn çizerek, Retinoid, akne tedavisinde kullanlan ürünlerde bulunur ve düük ve doum kusurlaryla balants vardr. Hamileyken, size zarar vermeyecek bir ürün için dermatolounuza dann. dedi.

Güne kremi seçiminde de oksibenzon içerikli ürünlere dikkat edilmesi gerektiini ifade eden Alper, bunlarn ar kullanmnda hormonol bozukluklarn ortaya çkabileceine iaret etti. Alper, güvenli koruma için zink oksit veya titanyum diyoksit içeren ürünler kullanlmasn önerdi.

Bebein sal için oje ve saç boyas seçerken formaldehit içermeyen ürünlerin tercih edilmesi gerektiini vurgulayan Alper, Hamileyken uzak durmanz gereken ürünler arasnda formaldehit de gelir. Bebeinizin sal için, oje ve saç boyas seçerken formaldehit içermeyen ürünler tercih etmelisiniz. Bu ürünler kanser, reprodüktif ve geliimsel zehirlenmelerle yakndan ilgilidir. Ftalat ojeden parfüme kadar çok çeitli üründe bulunur. Ftalat, ürünlerin daha uzun süre dayanmasn salayan plastikletirici maddedir ve bu kimyasala uzun süre maruz kalma vücutta toksisite birikimine neden olur. diye konutu.

Prof. Dr. Alper, metilbenzen içerikli maddelerin de genellikle trnak ürünlerinde bulunduuna iaret ederek, Bu nedenle oje sürecekseniz de metilbenzen içermeyen ürünler kullanmalsnz. Bu kimyasal, geliimsel toksisiteye neden olur ve zarar kantlanmtr. Di beyazlatc ürünler hamileyken bebeinize zarar verebilir. Hamilelik süresince di beyazln korumak için peroksit içermeyen di macunlarn tercih edin. dedi.

Ana Sayfaya Git