Anne adayları dikkat!

Türk Ebeler Derneği Genel Başkanı Nazan Karahan, hamilelikte kışın grip ve üst solunum yolu hastalıklarının görülme sıklığının artttığını belirterek, "Gebeler, kapalı alanlarda gribal enfeksiyonu olan kişiler ile bir süre kaldığında bu enfeksiyonu kapar. Bu durum hem kendisi hem de bebeği için sakıncalıdır." dedi.

Haberler 23.12.2016 - 09:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Karahan, k mevsiminde souun vücut direncini düürmesi nedeniyle anne adaylarnn giyinme, temizlik, bulunduu alan ve beslenme gibi konulara dikkat etmesi gerektiini söyledi.

Hamilelerin k aylarnda giydii kyafetlerin önemli olduunu belirten Karahan, giyilen sk, naylon ve sentetik giysilerin zararl olduunu, bu tür kyafetlerin terleme ve mantar enfeksiyonlarna yol açabileceini, hava alan, yünlü, pamuklu, yumuak giysiler ile rahat ve kaymayan ayakkab, pamuklu veya yünlü çorabn tercih edilmesi, karn bölgesinin scak tutulmas gerektiini anlatt.

- Açk ve güneli havada yürümesi yararldr

K aylarnda en büyük sorunun gribal enfeksiyonlar olduunun altn çizen Karahan, u deerlendirmede bulundu:

K aylarnda souktan korunmak için uzun süre kapal alanda kalan gebeleri birçok risk bekliyor. Gebelerin uzun süre ev ve i yeri gibi kapal ortamlarda bulunmamas gerekir. Her gün yaklak 1,5 saat açk ve güneli havada yürümesi yararldr. Bulunduklar ortamda soba ve kalorifer gibi s kaynaklarnn kuruttuu havay nemlendirmelidirler. Ortamn yeteri kadar scak olmasna ve iyi havalandrlmasna dikkat edilmelidir. Ortam oksijeninin olabildiince temiz olmas önemli. Anne adaynn bulunduu ortamda kesinlikle sigara içilmemelidir. Hamilelikte kn grip ve üst solunum yolu hastalklar skl artar. Gebeler, kapal alanlarda gribal enfeksiyonu olan kiiler ile bir süre kaldnda kendisi de bu enfeksiyonu alr. Bu durum hem kendisi hemde bebei için sakncaldr.

Nezle, souk algnl ve grip gibi virüs enfeksiyon kapldnda istirahat, bol sv alma, vitamin takviyesi alnmasn öneren Karahan, gebelerin alveri merkezleri gibi çok younluun yaand alanlara gitmesi gerektiinde sabah saatleri gibi sakin zamanlar tercih etmelerini önerdi.

- Meyve çeitleri açsndan zengin bir süreç

Gebelerin k aylarnda yeme isteinin arttna iaret eden Karahan, Yemee dikkat edilmedii takdirde bebein saln tehdit etmi olursunuz ve ar kilo alm gerçekleir. Yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat etmeli. ifadesini kulland.

Hamilelik süresince cildin daha hassas olacan ve daha çok bakma ihtiyaç duyacana iaret eden Karahan, özellikle souk havalarda kuruyup çatlayan cildin enfeksiyon riskini arttrdn, bu nedenle el ve yüzün souktan korunarak ykanmas tavsiyesinde bulundu.

Karahan ayrca hamilelikte souk algnlnn zatürreye dönüebilme ihtimaline kar dikkatli olunmas gerektiini de sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git