Anne adaylarına yaz ayları için öneriler

Yaz ayların da etkisini gösteren sıcak hava, hemen hemen herkesin metabolizma düzenini değiştirir. Özellikle hamileleri büyük ölçüde etkileyen yaz mevsiminde, bazı noktalara dikkat etmek rahat bir gebelik için son derece önemli sayılır. Aşırı sıcak hava, nem ve güneş ışınları, gibi etmenler anne adaylarını daha fazla etkiler.

Haberler 21.05.2022 - 00:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR(SÖZ)-Kadn Hastalklar ve Doum Uzman, Dr. Ör. Üyesi efik Gökçe, yaz aylarnda salkl bir hamilelik geçirmek isteyen anne adaylarna dikkat etmeleri gereken önerilerde bulundu. Dr. efik Gökçe, Yaz mevsimi hamileleri daha çok etkiliyor. Özellikle kilo alm, akcier hacminin küçülmesi gibi durumlar anne adaylarnn zorlanmasna neden olabiliyor diyerek önemli noktalara deindi.

Sv kaybna dikkat!

Yaz aylarnda hissedilen bunaltc scaklklar bata hamileler olmak üzere pek çok kiiyi yorar. Ciddi sv kaybnn yaand ar scak ve nemli havalarda hamilelii rahat geçirmek daha fazla önemli hle gelir. Özellikle gebelik sürecinde görülen akcier hacminin azalmas, anne adaylarnn daha güç nefes alp vermesine neden olabilir. Gebelik süresince yeteri kadar sv tüketilmediinde dehidratasyon sorunu ortaya çkar. Anne adaynn kan basncnn dümesi, kandaki tuz ve eker orannn bozulmas, nabz hzlanmas gibi problemlere yol açan bu durum, yeteri kadar sv tüketimi sayesinde dengelenir. Ayrca sv eksiklii dorudan bebein geliimi üzerinde de etkili olur. Bebei saran amniyon svsnn azalmas geliimin yavalamasna hatta durmasna yol açabilir. Dolaysyla özellikle yaz aylarnda su tüketimi 3 ile 4 litre arasnda olmaldr.

Günein dik açlarla geldii saatlerde dar çklmamal

Hamilelik sürecinde kandaki östrojen hormonun artmas, güne nlarna kar hassasiyetin yükselmesine neden olabilir. Güne nlarnn youn olduu saatlerde darda bulunmak hem anne aday hem de bebek için zararl etkenlere yol açar. Özellikle açk havada yaplan egzersizler srasnda darya çkma saatlerini düzenlemek son derece önemli. Güne çarpmas, kalp basncnn artmas, nefes darl gibi sal etkileyen durumlar için 11.00 ile 17.00 arasnda günee çkmamak gerekiyor. Bunun yerine günün ilk klaryla veya akam üzeri hafif tempolu yürüyüler yaplabilir. Yeryüzüne dik açyla ulaan güne nlar ciltte lekelenmeye yol açabilir. Bunun için günee çkmadan 30 dakika önce mutlaka güne kremi kullanlmal. Ayrca apka, güne gözlüü, açk renkli keten kyafetler de açk hava egzersizlerinde hamilelerin rahat etmesine yardmc olmaktadr.

Yaz aylarnda hamilelerin beslenme konusunda dikkat etmesi gerekenler

Yaz aylarnda hamilelik geçirenler taze meyve ve sebzelere daha kolay ulama imknna sahip olur. Yaz aylarnda meyve ve sebze çeitlilii sayesinde hamiler için bol bol vitaminli gdalar tüketmek hem bebein hem de anne adaynn sal açsndan son derece önemli. Taze meyve sular, sebze yemekleri; vitamin ve mineral almnda oldukça etkili rol oynar. Bunlarn yan sra soda içmek de vücudun ar scaktan kaybettii tuz ve minerallerin geri alnmasna yardmc olur. Tüm bunlara ek olarak folik asit almna devam edilmeli. Doal kaynaklardan ve takviye ürünlerden yeteri düzeyde alnan folik asit, hem hamilelik boyunca hem de doumdan sonra da tüketilmelidir. Doal yollardan gdalarla alnan folik asit düzeyinin zaman içerisinde azald gözlemlendii için yaplan son çalmalar gösteriyor ki günlük 600 mikrogram folik asit takviyesi anne karnndaki bebein erken dönemde geliimi için son derece önemlidir.

Bunlarn yan sra alnmas gereken bileenlerle ilgili konuan Dr. efik Gökçe, yot, çinko, selenyum, magnezyum, D vitamini, B vitaminleri, demir, kalsiyum gibi bileenler anne karnndaki bebein geliimine destek olur. Dolaysyla bu tip faydal bileenleri doal yollardan ve takviye ürünlerle almak da yaz aylarnda salkl bir hamilelik geçirilmesine yardmc olur diyerek görülerini belirtti.

Ana Sayfaya Git