Anne babalar dikkat! 10 adımda önlem alın…

Ülkemizin olduğu gibi dünyanın da ağız ve diş sağlığı karnesi kırıklarla dolu. Okul çağındaki çocukların yüzde 90’ına yakınında, yetişkinlerin de yaklaşık yüzde 100’ünde çürük bulunduğunu bildiren Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, diş çürüğü gripten sonra en çok görülen çocukluk çağı hastalığı!

Haberler 22.02.2018 - 10:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanl verilerine göre de, ülkemizde 0-12 ya aras her 100 çocuktan 84ünün en az bir çürüü bulunurken, 6 ya grubundaki çocuklarda di frçalama orannn sadece yüzde 10da kaldn belirten çocuk Di Hekimi Dr. Fatma çalkan, çocuklara di frçalama alkanl kazandrmann, anne babalarn da dilerini düzenli olarak frçalamalaryla mümkün olacan söylüyor. Dr. Fatma çalkan, doru bakmn püf noktalarn anlatt, çok önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

Di frçasn doru seçin

çocuunuzun yana uygun frça aln. Frça sap avucunun içine oturmal. Frça boyu aznn çok gerilerine ulamayacak uzunlukta, frça kllar da çocuklarn hassas di etlerine uygun yumuak ve uçlar yuvarlatlm olmal. Bebeinizin ilk dileri belirdiinde parmaa geçirilen silikon frça, bebek di frças, ksilitollü di mendilleriyle az ve di temizlii salanmal.

Yana uygun di macunu aln

Di macunu seçilirken çocuun dilerindeki çürük riski, bu konuda bir çocuk di hekiminden destek alarak saptanmal. çürük riski düük çocuklarda, yutulabilir florsuz macun kullanm uygun olabilirken, çürük riski yüksek çocuklarda yana uygun dozda flor içeren macunlar kullanlmal.

Doru miktarda di macunu kullandrn

0-3 ya aras dönemde bir pirinç tanesi kadar (frçay sadece dedirilip çekilmeli), 3-6 ya aras mercimek tanesi kadar, 6 ya üzeri çocuklarda nohut tanesi kadar macun kullanlmal. çocuklar 3 yana kadar tükürmeyi bilmediklerinden onlara uygun macunlar seçilmeli.

Alkanlk kazandrn

Günde iki kereden az yaplan frçalamann çürüe kar bir etkisi olmayacandan diler mutlaka günde en az iki kere frçalanmal. Böylece az içerisinde çoalan bakterilerin çürük yapabilecek duruma gelmelerinin önüne geçilebiliyor.

Di frçasn üç ayda bir deitirin

çocuk Di Hekimi Dr. Fatma çalkan Etkin temizliin salanabilmesi için di frçasn üç ayda bir ya da frça kllar bozulduunda deitirmeyi ihmal etmeyin diyor.

ki dakika frçalamasn salayn

Frçalama süresi çok önemli. deal frçalama süresi en az 2 dakika olmal. 2 dakikadan az frçalama dilerin her yüzeyinin frçalanmasna yetmeyecek, bu nedenle az temizlii eksik yaplm olacaktr.

Frçay slattrmayn

Frça kllar slandnda yumuuyor ve yapkan özellie sahip dental pla etkin ekilde uzaklatramyor. Bu nedenle di frçalama boyunca frçay slatmamasna özen gösterin.

Di ipi kullanmay öretin

Dilerin ara yüzlerini sadece frçalayarak temizlemek mümkün deil. Ara yüzlerin (dilerin birbirine deen yüzeyleri) etkin temizlii için ara yüz frçalar, skk yüzeylerin temizlii için di ipi kullanmn öretin. Di ipi ile ara yüzlerden plak uzaklatrlm olur.

Frçalamadan yatmamas kural koyun

Uyku srasnda deien biyolojik ritim, gece boyunca tükürüün daha az salglanmasna ve di yüzeylerinin doal koruma mekanizmasnn azalmasna neden oluyor. Bu nedenle kesinlikle gece dilerini frçalatmadan yatmamas kural koyun. Akam dilerini frçaladktan sonra bir ey yenilip içilmemeli.

Alt ve üst dileri ayr ayr frçalatn

çocuk Di Hekimi Dr. Fatma çalkan Di frçalama belirli bir düzen içinde yaplmal. Alt ve üst çenedeki diler ayr ayr frçalanmal. Dileri önce yanak, sonra dil ve çineme yüzeyleri olmak üzere frçalamak gerekiyor. En arka dilerin arka bölgeleri de mutlaka frçalanmal. Diler belirli bir düzen içinde frçalanmazsa, her bölgeye tam olarak ulamak mümkün deil. Frça di eti çizgisine eimli olarak yerletirilip bu durum bozulmadan küçük dairesel hareketlerle diler frçalanmal. Daha sonra frça, bir frça boyu kadar kaydrlarak frçalama sürdürülmeli. Dilerin çineme yüzeylerinde ise frça dik yerletirilip ileri geri hareket ettirilmeli diyor.

Ana Sayfaya Git